Färger och typsnitt

Färger och typsnitt

Färger

HSBs färgpalett består av huvudfärger och komplementfärger samt svart och vitt. Huvudfärgerna kommer från logotypen. Tre komplementfärger finns att tillgå för att accentuera delar i layouten. Exempelvis i form av signalfärg eller dylikt.

färger HSB

PMS-angivelse gäller för både obestruket (U) och bestruket (C) papper. Viktigt att kontrollera angivelserna för RGB och HTML då dessa är uppdaterade. Grå är ny och mellanblå utgår. Vid grå brödtexter används 70% svart (läsbarhet och ej risk för misspass).

Pdf med färgerna finns för nedladdning nedan.

Färger - lathund

Med färgkartan nedan kan du snabbt få överblick över de färger som gäller för oss i HSB. I lathunden kan du också se vilka färger som används till vad. Det är ett bra verktyg att ha till hands.

Färger lathund

 

 

 

 

 

Färgsystem

PANTONE® (PMS)
Står för Pantone Matching System. PMS-systemet används för att göra dekorfärgstryck. Kulörerna är indelade i ett siffersystem som inte ger någon vägledning om vilken kulör det rör sig om. Det är vanligt att kombinera en dekorfärg med fyrfärgstryck för att säkerställa att exempelvis färgen i en logotyp framställs exakt. Exempel på en färgangivelse kan vara: PMS 1375 (orange).

C eller U som följer färgkoden står för Coated (bestruket papper) respektive Uncoated (obestruket papper).

CMYK
Står för CYAN, MAGENTA, YELLOW (gult) och KEYCOLOR (svart). Detta färgsystem används vid fyrfärgstryck. CMYK-färger beskrivs med en procentangivelse för varje färg.
Exempel: CMYK C=0, M=50, Y=100, K=0 (orange).

Tänk på att i kommunikationen med tryckerier kan färgblandningen anges enligt Europaskalan, där ordningen är gul (Y), magenta (M), cyan (C) och svart (K).

NCS
Ett svenskt kulörsystem som bygger på en indelning i ljushet, kulör och mättnad. Används mest inom textil- och måleribranscherna.

RGB
Står för RÖD, GRÖN och BLÅ. RGB är det färgsystem som används vid inläsning av färgbilder då det har en större färgrymd än CMYK. RGB används även för att ange de färger en datorskärm återger. RGB-färger beskrivs med ett värde från 0-255 för varje färg. Exempel: RGB R=225, G=145, B=45 (orange).

HEX
Färger angivna med hex-värden används till exempel för webbsidor och i program som Microsoft Word och PowerPoint. Detta för att ange färg på bakgrund och text. Färgvärdet består av tre teckenpar av nummer och/eller bokstäver (0-9 samt A-F). Hex har en talbas på 16 vilket innebär att man räknar från 0 – F. Alla hex-värden har sin motsvarighet i RGB-systemet. Exempel: HEX #E1 91 2D (orange)

Typsnitt

HSBs typsnitt består av två huvudtypsnitt samt av två ersättningstypsnitt som kan användas när huvudtysnittet inte finns tillgängligt.

HSBs huvudtypsnitt finns numer som Open Typefonter. (Ingen skillnad utseendemässigt från Postskript/ Truetype.)

Praktiskt med Open Typefonter (.otf) som är kompatibla med både Mac och PC. På www.hsb.se används våra huvudtypsnitt News Gothic Bold och ITC New Baskerville. Möjligt tack vare den nya Cifr-tekniken.

Använd ersättningstypsnitten Arial Bold/Fet och Times New Roman då huvudtypsnitten ej går att använda. Times New Roman används som ersättningstypsnitt i korrespondans såsom brev och PM.

Typsnitt kan beställas via Förlaget, forlaget@hsb.se.


Huvudtypsnitt (Sans Serif)

News Gothic Bold

Huvudtypsnitt

 

 

 

 

Huvudtypsnitt (Antikva)
ITC New Baskerville

Huvudtypsnitt

 

 

 

Gemena siffror används fördelaktigt i längre brödtexter.


Ersättningstypsnitt (Sans Serif)
Arial Bold/Fet

Ersättningstypsnitt

 

 

 

 

Ersättningstypsnitt (Antikva)
Times New Roman

Ersättningstypsnitt

 

 

 

 

Använd rätt typsnitt

Tänk på att använda de rätta typsnittvarianterna, när du skapar en trycksak. Många typsnitt består av hela samlingar med olika typsnittsvarianter, där typsnittet förutom namnet även innehåller beskrivningar som Light, Regular, Italic, Bold etc.

När du behöver förstärka ett ord eller flera i en text så bör du alltid först se om det är möjligt att välja en variant av ditt typsnitt som heter exempelvis Bold eller Italic (kursiv).

I program som t.ex. Word är det möjligt att välja "fet" eller "kursiv" stil på tecken eller ord med hjälp av snabbvalsknapparna i verktygsfältet. Denna funktion kommer endast att manipulera det valda typsnittet att se fet eller kursiv ut. Denna funktion ger inte samma resultat som att välja den "äkta" typsnittsvarianten som du gör genom att välja rätt variant i menyn där du väljer typsnitt.

Observera dock att vissa typsnitt på din dator kan sakna varianter och du är då hänvisad till att använda programmets inbyggda funktioner för att skapa fet och kursiv stil.

Typografi

HSB arbetar med kraftfulla versala rubriker. De skapar en tydlig och effektiv profil utan störande signaler.

Vi strävar efter att skapa en god ordbild och därmed underlätta läsningen. I en korrekt kernad rubrik upplevs bokstavsmellanrummen mellan varje tecken som lika. Här följer några tips för att få till det:

Färg:
HSB-blå

Kerning (bokstavsmellanrum):

< 20 pt 0
20 – 100 pt -20 >
100 pt -30

Radavstånd:
Mellan 115 – 120% av teckenstorlek, ex. 22/26,4 pt. Det radavstånd du väljer beror på storleken på typografin. Ska texten upp på en vepa, eller ligga i en mindre broschyr? I större format behöver radavståndet inte vara så stort, som i den lilla texten i broschyren, som behöver lite mer luft för att bli lättläst. Glöm inte att i, å, ä ö har prickar som kräver utrymme.

Finjustering:
Kerna beroende på bokstavskombination, se exempel intill.

typografi