Vi stödjer inte längre, fullt ut, webbläsaren Internet Explorer (version 11 eller tidigare) då detta är en gammal webbläsare som inte längre underhålls av Microsoft och inte fungerar med modernare webbteknik. Därför rekommenderar vi att ni istället använder er av någon av dessa webbläsare: Google Chrome, Mozilla Firefox, Microsoft Edge eller Apple Safari

Goda grannar - social hållbarhet i flerbostadshus

Går det att öka den sociala hållbarheten i närområdet genom att lära känna sina grannar lite bättre och hitta sätt att umgås över generationsgränser? I projektet Goda Grannar är målet att skapa fler kontaktytor grannar emellan och öka gemenskapen och den upplevda tryggheten. Projektet genomförs tillsammans med HSB Living Lab och Generation Marianne.

Att vara ensam är inte bra för hälsan och ofrivillig isolering över tid kan leda till lågintensiv stress, högt blodtryck och öka risken för hjärt- och kärlsjukdomar och demens. Att hitta vägar till ökad social gemenskap är något som alla tjänar på och kan bidra till ökat välmående. För HSB har gemenskap i bostadsrättsföreningar varit en hjärtefråga sedan starten för nästan 100 år sedan och i det här projektet vill man utforska om det finns metoder för att kicka igång granngemenskap.

Om till exempel boende i samma bostadsrättsförening skulle träffas oftare genom gemensamma intressen eller behov utvecklar de relationer som ökar känslan av trygghet - vilket gör skillnad för välbefinnandet. Men enligt en rapport från Svensk Fastighetsförmedling har endast varannan svensk en god relation med sina grannar, somtidigt som sju av tio svenskar vill ha en bättre relation med människor i närområdet.

I projektet "Goda Grannar – social hållbarhet i flerbostadshus” utforskar HSB Skåne tillsammans Generation Marianne och HSB Living Lab hur vi kan få igång social gemenskap i ett bostadsområde i Arenastaden i Lund. Det är de boende i hyresrätterna kv. Målet och HSB brf Nätet som bjudits in att deltaga i projektet.

Genom att följa en systematik som tar tillvara på de boendes intressen och behov hoppas projektgruppen lära sig mer om vad som fungerar när det gäller att öka den social gemenskapen i en fastighet för att sedan kunna dela insikterna med fler.