Styrelsen informerar 11 februari 2013

Energiprojektet Lägesrapport om bergvärmelagring i Bosvedjan.

Föreningens fjärrvärmekostnader är idag ca 9,5 Mkr/år och som vi tidigare informerat utreder vi möjligheten att värma vårt varmvatten på annat sätt än att köpa dyr fjärrvärme från Sundsvalls Energi.

Den första delen av vår utredning visar på stora fördelar med att införa bergvärmelagring som hel/delvis ersättning till fjärrvärme.

Vi har också tittat på hur vi ska kunna ta tillvara på den värme som produceras från de 178 frånluftsfläktar som finns på våra tak. Genom att tillvarata denna luft och föra den vidare till ett antal värmepumpar, skulle vi kunna minska värmebehovet från fjärrvärmen med ca 30%

Utredningen visar också att om man borrar i berget och tar reda på den värme som finns i berggrunden kan vi spara, tillsammans med frånluftsfläktarna, ca 70%.

Detta sätt att ta tillvara värme (bergvärmen) via 200 meter djupa borrhåll, totalt ca 220 st, kräver ytterligare utredningar innan vi kan fatta beslut. Den första kalkylen är baserad på andra anläggningar som byggts i landet och då skulle investeringskostnaden bli ca 80 Mkr. Vi har informerat bankerna och de ställer sig positiva till investeringen.

För att få fram en riktig bedömning kommer vi att genomföra ytterligare och mera djuplodande utredningar för att kunna ta fram beräkningsunderlag i form av ritningar och responsmätningar på berget i Bosvedjan. Vi kommer därför att inom några veckor genomföra provborrningar i området, 2 borrhåll på vardera 200 m djup. I borrhålen placeras mätutrustning som mäter konditionen på berget. Termisk responsmätning måste göras för att vi ska få kunskap om borrhålen räcker till i framtiden.

Vår förhoppning är att samtliga utredningar ska vara klara under maj månad då vi kommer att ta ställning till projektet och även kunna ge en mer detaljerad information.