Styrelsen informerar 17 nov 2013

EXTRA STÄMMA 14 NOV

På extra stämman deltog 141 personer varav 95 var röstberättigade.
Nya stadgar

Stämman tog beslut nr två(2). Så snart all formalia är avklarad kommer de nya stadgarna att delas ut till samtliga lägenheter samt publiceras på hemsidan.
Budget 2014
Styrelsen har fastställt kommande års budget och har förutom nedanstående arbeten också tagit hänsyn till förväntande höjningar som; sophantering 3%, Vatten 5%, HSB avtalet 2,7%, Bo Revision 2%, Com Hem 3%, el 5%, fjärrvärme 2%.
Utvändiga arbeten - ca 5 milj kr.
Takrenoveringen slutförs under 2014 och målning av allt trä slutförs under 2015. Under 2014-2015 fortsätter vi med omfogningen av husen. Betonggrunden kommer att målas om på de fastigheter där det finns behov och entrétrapporna ( utanför entréporten ) kommer att bytas ut.
Renovering av 178 trapphus- ca 23 milj kr
Under 2014-2015 kommer samtliga trapphus att målas om, 1202 dörrar byts ut till säkerhetsdörrar med ett inbyggt 9-tillhållarlås ( där man endast behöver 1 nyckel ), montering av tidskriftshållare, byte av 800-900 lampor till rörelsestyrd belysning. Källargångarna kommer också att få denna belysning.
Genomgång av tvättstugorna- ca 803 000 kr
Vi har kunnat konstatera att vissa tvättmaskiner inte" tar med " allt pulver. Tvättmedelsfacken kommer att bytas ut och vattentrycket i tvättstugorna kommer att ses över. Viss tvättutrustning( t ex gamla manglar) kommer att bytas ut. Vi kommer också att komplettera tvättstugorna med utrustning som förhoppningsvis ska förenkla arbetet( t ex vattenslang för rengöring, korgar, pall, ställning för dropptorkning ).
Avgiften 2014 - höjs med 1,5%
Styrelsen redovisade en 5-års prognos för avgifterna på stämman i maj. Prognosen håller och höjningen blir därmed 1,5%. Det innebär en höjning av avgiften med ca 43 kr/månad för en 1:a, ca 52 kr/ månad för en 2:a, ca 68 kr/ månad för en 3:a och ca 84 kr/ månad för en 4.a.
Energiprojektet
Ordförande lämnade en lägesrapport kring energiprojektet som i nuläget är uppdelat i 2 delar. Den första delen är att ta tillvara den frånluft som finns i varje trapphus och fylla på med spetsvärme från Sundsvalls Energi. En beprövad teknik som skulle ge oss en besparing på 35 %. Detta arbete är i nuläget budgeterat till 34 milj kronor. Nästa steg är att borra för bergvärme och på så sätt bli självförsörjande när det gäller värme och varmvatten. Beräknad investeringskostnad för båda stegen är ca 90 milj kronor. Enligt gjorda kalkyler når vi"break-even" efter 10 år. Förhandlingar pågår med Sundsvalls Energi när det gäller fjärrvärmepriset och vår förhoppning är att vi ska hitta en nivå som känns OK för båda parter. Viktigt att veta är att i det utredningarbete som gjorts och som pågår finns inga leverantörer av bergvärmeutrustning. Du som är intresserad av de utredningar som gjorts kan kontakta Dan Söderholm. Styrelsen har ännu inte fattat något beslut i energifrågan.
Fasadtvätt
Styrelsen har "provtvättat" en husfasad. Kan konstateras att fasaden blev ngt renare men inte tillräckligt, i förhållande till kostnaden. Styrelsen har beslutat att inte genomföra någon fasadtvättning. Däremot kommer vissa "husdelar" att tvättas, t ex hårt nedsmutsade hörn.

BRANDVARNARNA

I samband med stamledningsbytet monterades brandvarnare i samtliga lägenheter
( oftas hallen). Dessa hade en lång hållbarhetstid, batteriet skulle enligt uppgift från leverantören "hålla " i 10 år. Nu har dessa brandvarnare börjat larma och du kan inte byta batteri. För att erhålla en ny brandvarnare tar du med dig den gamla uttjänta till förvaltningskontoret och får då en ny i retur att sätta upp. OBS! För att minimera "skadorna" var försiktig när du tar ner brandvarnaren, den är uppsatt med dubbelhäftande tejp.

KLADD PÅ FASAD OCH I TRAPPHUS

Det har "klottrats" på fasader och i trapphus där man har använt sig av de bär som finns på våra buskar i området. Bären har en förmåga att riktigt " fastna" på vägg/fasad och är dyrt att ta bort. Prata med era barn!

VÅRA REGLER

Inom föreningen finns regler och policys. Man ska alltid kontakta förvaltningskontoret när man t ex tänker genomföra större förändringar i sin lgh, balkong/altan. Följer man inte föreningens regler/policys riskerar man att få en "Anmodan om rättelse". Genomförs ingen rättelse kan det medföra att man förverkat besittningsrätten till bostaden.

KOM IHÅG!

Lämna aldrig levande ljus obevakade och blås alltid ut ljusen när du lämnar rummet.