Styrelsen informerar 18 nov

HÖSTMÖTET 18 NOVEMBER
På höstmötet deltog ca 140 boende som förutom samvaro, information och fika, fick en användbar reflexväst. Alltid bra att ha under den årstid vi nu befinner oss i.
Energiprojektet
I tidigare nummer av "Styrelsen informerar" har vi lämnat information om var vi befinner oss i energiprojektet och vilka arbeten som pågår i området. Ordförande Dan Söderholm gav mötesdeltagarna en något mer detaljerad information kring detta.
Budget och avgift 2015
Budgetet är lagd för 2015 och utifrån denna har styrelsen beslutat att avgiften höjs med 1,5% kommande år.

1:a som idag betalar 2545 kr/mån, får en höjning med 38 kr/mån
2:a som idag betalar 3665 kr/mån, får en höjning med 55 kr/mån
3.a som idag betalar 4681 kr/mån, får en höjning med 70 kr/mån
4:a som idag betalar 5679 kr/mån, får en höjning med 85 kr/mån

Observera!
Ovanstående belopp är endast exempel. Alla lägenheter har sitt andelstal vilket skulle kunna betyda att lägenheter som är exakt lika stora har olika månadsavgift.

Mötet avslutades med den traditionella lottdragningen där några medlemmar hade turen på sin sida.

LEVANDE LJUS

De mörka vintermånaderna inbjuder till tända ljus, mysigt och härligt men ack så farligt om man inte är försiktig.

Blås alltid ut ljuset när du lämnar rummet, även om du bara tänker vara borta en liten stund!

VI KAN HJÄLPA DIG!
1:a och 3:e torsdagen varje månad kl 13-17 ( ej under sommarmånaderna ) kan du få hjälp av oss I Snickarboa med olika småreparationer.

Vi kan så klart hjälpa dig även på andra tider, men då måste du först ringa 10 02 44, så att vi får komma överens om en lämplig tidpunkt.

TILLVERKA DIN KNIV
För dig som är intresserad att tillverka en egen kniv har vi startat en "knivcirkel" och vi har utrymme för fler deltagare.

Slå en signal till Rolf Risberg på tel 10 02 44 för mer information/anmälan.

FOLDERN
Varje år i augusti/september delar vi ut foldern " Information till dig som är medlem i Brf Bosvedjan "
Tanken är att du i denna folder sak hitta svar på de frågor du har.

Hittar du inte det du söker i foldern eller på hemsidan ?
Berätta det för Maritha Jonasson så att vi kan förbättra vårt informationsmaterial. Skicka ett e-post till;
m.jonasson@bredband.net eller tfn 10 14 26 ( kvällstid )

BREBANDSBOLAGET
Vi har fått signaler att det är otydligt vad som gäller kring vårt avtal. Brf Bosvedjans avtal med Bredbandsbolaget innebär att du betalar;

Bredband/Internet = 250 kr
Telefoni = 0 kr
OBS! Ingen anslutningsavgift.

Rabatter
Autogiro = 10 kr
60+ = 40 kr

En person 60 + som har autogira betalar alltså 200 kr/ månad för bredband och telefoni.

Bredbandsbolaget har naturligtvis övriga tjänster/ tillval, t ex finns en prislista för telefoni som heter Max och som ger fria samtal för 89 kr / mån.

I samband med att vi tecknade nuvarande avtal diskuterades ett så kallat GAN-avtal, vilket i korthet innebär att alla får betala för tjänsten via sin månadsavgift. Vid det tillfället hade t ex ca 50% av våra medlemmar fast telefoni och ca 50% hade ingen internetuppkoppling eller uppkoppling via annat bolag ( t ex Comhem ). Dessutom hade ett antal av våra medlemmar trygghetslarm och Bredbandbolaget kunde inte garantera funktionaliteten på dessa larm vid t ex strömavbrott.

Hade vi tecknat GAN-avtal hade t ex de med trygghetslarm fått betala för ngt de inte kunde använda fullt ut och dessutom ändå varit tvingad att ha och betala för fast telefoni. Det är alltså skälet till varför vi vid det tillfället inte tecknade ett sådant avtal.

Tekniken går framåt och f.n. genomför kommunen förändringar kring sina trygghetslarm, något som kanske skulle innebära att man inte längre är tvingad att ha fast telefoni.

För närvarande har styrelsen mer än fullt upp med alla projekt som pågår och vi har inga möjligheter att också inleda omförhandlingar med Bredbandsbolaget.

NÅGOT SOM ÄR TRASIGT?
Det är näst intill omöjligt för våra fastighetsskötare att hålla koll på varje trapphus, källare, tvättstuga, piskställning osv. Du som boende är därför en viktig del av " underhållet" på och kring våra fastigheter.

Ser du något som är trasigt eller har det t ex blivit skador på nymålande trapphusväggar. Gör en felanmäälan till förvaltningskontoret, tfn 10 01 70. Vill du inte ringa kan du göra din felanmälan via hemsidan.

OBS! VIKTIGT!
Du får inte göra felanmälningar i vår facebook-grupp.

KÖKSFLÄKTAR
Du som vill anpassa din köksfläkt till ventilationssystemet måste montera in ett särskilt spjäll. I spjället finns en inbyggd tryckvakt som känner när köksfläkten startar och öppnar för kontrollerad forcering.

Monterar du en " vanlig" fläkt utan detta spjäll får du en överventilation av lägenheten, vilket i sin tur medför att det blir kallt och dragit. Dessutom minskar eller upphör ventilationen i badrum/toalett och dina grannar får därmed ta del av ditt matos.

Spjäll och monteringsats finns att köpa på förvaltningskontoret för ca 1600-1800 kr

Har du frågor/ funderingar kring utrustning/montering, kontakta förvaltningskontoret telefon 10 01 70.

NYÅRSFIRANDET
Det är många, både djur och människor, som far väldigt illa av fyrverkerier, smällare och raketer.

Styrelsen vädjar därför till alla att ni tar hänsyn och begränsar " avfyrandet" både vad gäller tid och omfattning.

Försök också att välja en plats där ni är så " lite störande" som möjligt.

SPARA ENERGI I VARDAGS-/SOVRUM
SPARAR DU ENERGI BLIR BÅDE MILJÖ OCH DIN PLÅNBOK GLAD

BYT TILL LÅGENERGILAMPOR ELLER LED-BELYSNING
Ju fler watt desto mer energi drar lampan när den är tänd. I en glödlampa omvandlas endast 10% av energin till ljus, medan resten blir till värme. I lågenergilampor och LED-lampor omvandlas mer av energi till ljus.
Lågenergilampor använder ungefär en fjärdedel så mycket el som en glödlampa. Det innebär att du kan byta en 60W glödlampa mot en 15 W lågenergilampa och en 40W mot en 10W lågenergilampa och ändå få samma ljusutbyte.

BYT TILL LED-LAMPOR I JULBELYSNINGEN OCH STYR MED TIMER
En del lampor drar el även när det är släckta. Det gäller halogenlampornas transformatorer ( den lilla lådan som sitter på/intill stickproppen ). Dra ut kontakten när du släcker lampan eller koppla den till vägguttaget via en grenuttag med strömbrytare.
Om en miljon hushåll väljer LED-lampor istället för glödlampor i varsin fönster-stjärna, ljusslinga och juldekoration sparar vi 41 000 000kWh, vilket är lika mycket som eluppvärmningen av 2 700 villor under ett helt år.

SLÄCK LYSET NÄR DU LÄMNAR RUMMET
Många tror att det går åt mer energi till att tända lamporna än att använda dem. Det stämmer inte! Det stämmer inte hller att tändningen och släckningen sliter ut lampan i ett vanligt hem.
Belysningen står för 1/4 av hemmets energianvändning. Det motsvarar ca 750 kWh på ett år i en genomsnittlig lägenhet, en kostnad på över 1000 kr.

STÄNG AV MED STRÖMBRYTAREN ISTÄLLET FÖR MED FJÄRRKONTROLL
Dator, TV, spelkonsoller och annan elektronik använder energi även när de står i stand-by-läge ( vilo läge ). En del apparater drar nästan lika mycket ström när de står i stand-by och inte används, som när de är påslagna. En oanvänd laddare kvar i eluttaget drar str .
10% av all hushållsel i Sverige går till hemelektronik som står i standby. Det motsvarar värme och el till 64 000 villor under ett helt år. En vanlig spelkonsol drar 177W när den står i standby-läge. Det kan bli en onödig kostnad på upp till 5 kr per dygn för bara en enda apparat och det blir ca 825 kr på ett helt år !

HA EN LADDNINGSSTATION TILL MOBILTELEFONER OCH ANDRA LADDNINGSBARA "PRYLAR"
Ha en laddningsstation för alla uppladdningsbara leksaker, spel och mobiler. Använd en grenkontakt med strömbrytare- lätt att stänga av när du laddat klart.

STORA MÖBLER FRAMFÖR ELEMENTEN ?
Värmen kan inte komma ut i rummet om man ställer stora möbler som t ex en soffa eller har långa gardiner framför elementet.

VÄLJ ENERGIEFFEKTIVA ALTERNATIV NÄR DU KÖPER ELEKTRONIK
Har du en separat digitalbox och ska köpa TV, försök att hitta en med inbyggd digitalbox som klarar de sändningar du har hemma. Då slipper du har en separat box som kan dra lika mycket el som en mindre TV.

VÄDRA SNABBT MED TVÄRDRAG
Vädra med tvärdrag några minuter istället för att låta fönstren står på glänt hela dagen. Då byts luften utan att rummet kyls ned.

GRENUTTAG MED STRÖMBRYTARE
När du ansluter ljuslingor, TV etc till grenuttag med en strömbrytare, glöm inte att bryta strömmen på grenuttaget.

WWW.TOPTENSVERIGE.SE
Naturskyddsföreningen presenterar på den här hemsidan de energieffektivaste produkterna på den svenska marknaden.