Styrelsen informerar 30 okt

ENERGIPROJEKTET!
I och kring husgrupp J har ett intensivt arbete pågått hela hösten. Allt är nu monterat och anläggningen har körts i 200 timmar.
Vi kan konstatera att värmepumparna levererar den effekt som vi beräknat i våra kalkyler. Visst injusteringsarbete kvarstår.
För att inte tappa för mycket tid har styrelsen beslutat att fortsätta med husgrupp H samt gräva för nya kulvertar husgrupp G och F. Samtidigt fortsätter vi i husgrupp J att testa och justera anläggningen under vintern. Resultaten här blir vägledande för den fortsatta driften.

MÄTNING AV ELFÖRBRUKNINGEN
Vi har tecknat avtal med Schneider Electric med underleverantör EcoGuard som i fortsättningen mäter och sammanställer vår elförbrukning och levererar underlag till HSB Mitt och våra avgiftsavier.

MÅLNING AV SOCKLAR
Arbetet med att montera nya portar har påbörjas och vi har i samband med detta konstaterat att färgen på socklarna ( husets gavlar ) är undermålig. Styrelsen har därför beslutat att socklarna på husets gavlar ska målas och arbetet kommer att utföras av Sjölanders Måleri.

DÖRRSTOPPAR
Vi har konstaterat att vi behöver nya dörrstoppare till vissa lägenhetsdörrar. Styrelsen har därför beslutat att köpa in dörrstoppare som kommer att monteras på vägg där det finns behov.

SÄKERHETSBYGEL
Under arbetet med upphandlingen av lägenhetsdörrar beställdes inte säkerhetsbyglar till den " extra dörren " som finns i några av våra lägenheter ( 4:orna ). Styrelsen har nu beslutat att dessa ska köpas in och monteras. Ni som är berörda av detta kommer att kontaktas när det blir dags för montering.

HUSVAGNSPARKERINGEN
Samtliga husvagnsplatser är nu uppsagda. Nya avtal är framtagna och tecknas nu löpande med de som fortsätter att hyra plats. I skrivande stund har några/några platser blivit lediga och kommer att erbjudas till medlemmar i kön.

GARAGE OCH P-PLATS
Styrelsen har för avsikt att fortsätta och ta fram nya hyresavtal även för garageplatserna. Vi återkommer med utförligare information när vi har möjlighet att påbörja detta arbete. Ambitionen är också att när allt är klart också se över hyresavtalen för områdets övriga p-platser.

SLÄPVAGNAR
När det gäller uppställning av släpvagnar rekommenderas att man nyttjar grusparkeringen som är anlagd under kraftledningen ( ovan Skogsbackens förskola )

UTEPLATSER
Du som har en uteplats och har för avsikt att förändra den på något sätt. Tag kontakt med förvaltningskontoret innan du börjar då du behöver en skriftlig överenskommelse. Denna överenskommelse ska du kunna visa upp i händelse av kontroll.
Ett antal uteplatser som inte föjler föreningens regler har fått anmodan om rättelse. Styrelsens avsikt är att lämna över dessa ärenden till jurist för vidare handläggning.

 

HOCKEYFEST 29 NOV KL 18
Vi ordnar med TV-match Modo-Luleå med middage ( köttbit ), vin/öl, kaffe, likör och kaka. Airgarden står för musiken och hela kalaset kostar endast 100 kr/person. Anmälan gör du till Lars Nyman på tfn 070-671 96 25 senast den 20 november.
Atletklubben reserverar sig för ev förändringar.

HJÄLP I SNICKARBOA
Du kan få hjälp med småreparationer av oss i Snickarboa 1:a och 3:e torsdagen i varje månad mellan kl 18-20. ( ej under sommarmånaderna )
Ring före om du är osäker, tfn 100244.

TRASIGA ELLJUSSTAKAR OCH ANDRA...
...småbelysningar kan du få reparerade i Sniockarboa torsdag 27 november kl 18-20.

HÖSTMÖTE
Bosvedjeskolans matsal, 18 november kl 19:00.
Anmäl ditt deltagande till förvaltningskontoret senast 14 november.

 

 

 

SPARA ENERGI I KÖKET

SPARA DU ENERGI BLIR BÅDE MILJÖN OCH DIN PLÅNBOK GLAD

SÄTT LOCKET PÅ KASTRULLEN
Använd lock på kastrullen så kokar det snabbare. Det räcker med lite vatten i botten när du kokar ägg, potatis och grönsaker. Maten blir kokt av ångan.
Du spara 30% energi med locket på.

ANPASSA KASTRULLENS STORLEK TILL PLATTAN
Buckliga och repiga kastruller drar mer energi. Använd kastruller och stekpannor med plana bottnar och som passar till plattans storlek.
Om spisplattan är 1 cm större än kastrullen ökar energiförbrukningen med 20 %

KOKA UPP VATTEN I VATTENKOKAREN ISTÄLLET FÖR I EN KASTRULL PÅ SPISEN
Det är smart att använda vattenkokaren till annat än te och kaffe. Använd den även när du ska koka upp vatten till t ex pastan, potatisen, äggen, grönsakerna. När vattnet kokat upp är det bara att fortsätta matlagningen på spisen.
Om alla svenska hushåll kokade upp 2 liter vatten i vattenkokare varje dag istället för att koka i en kastrull på spisen, skulle vi spara motsvarande hushållsel till 50 000 villor.

UTNYTTJA EFTERVÄRMEN
Stäng av spisen ( om du inte har induktionsspis ) och ugnen en stund innan maten är färdig och utnyttja eftervärmen. Om du bakat, passa på att laga mat i ugnen efteråt när den ändå är varm.
Öppna inte ugnsluckan i onödan, varje gång du öppnar sänks temperaturen mellan 25-50 grader.

 

 

STÄNG AV KAFFEBRYGGAREN
Du kan spara energi genom att hälla upp kaffet i termos när det är klart istället för att låta kaffet stå på i kaffebryggaren.

STÄLL IN RÄTT TEMPERATUR I KYL/FRYS
I kylen rekommenderas + 5 grader och i frysen - 18. Håll koll genom att lägga in en termometer.
För varje grad extra kyla ökar du energiförbrukningen med 5-10%

FROSTA AV FRYSEN MED JÄMNA MELLANRUM
Frosta av frysen med jämna mellanrum, speciellt om det är is i den. Det är också bra att dammsuga baksidan på kylen och frysen. Det minskar både energiåtgången och brandrisken.

LÅT MATEN SVALNA
Låt den varma maten svalna innan du lägger den i kyl eller fryser in den.

TINA FRYST MAT I KYLEN ISTÄLLET FÖR I MICRON
Ska du tina upp mat från frysen? Maten mår bättre av att du tar ut den i god tid och låter den tina i kylen istället för micron.

KÖR MED FULL MASKIN
Använder du diskmaskin så kör den först när den är full och stäng av torkfunktionen som drar mycket energi. Skrapa av matrester innan disk istället för att skölja av dem under rinnande vatten. Använd kortast möjliga diskprogram. Om nödvändigt, blötlägg disken en liten stund så lossnar matresterna mycket lättare.

HANDDISKA INTE UNDER RINNANDE VATTEN
Om du diskar i en kvar under rinnande vatten går det åt 75 liter. Använd istället balja eller diskpropp.