Planerad säljstart 2028.
HSB 100 ÅR
HSB grundades 1923 av arkitekten Sven Wallander. Redan då var tanken om gemenskap, och bostadsrättsföreningen som en social plattform central. Sedan starten har HSB utvecklat innovationer och nya standarder i boendet. Jubileumshuset blir en hyllning till HSB:s historia.
Märkesbyggnad
Jubileumshuset markerar Norrtull i dess dubbla roll som historisk entré till staden och nutida roll som entré till Nationalstadsparkens landskap vid Haga och Brunnsviken. Byggnaden blir med sina 23 våningar högre än i övriga kvarter i området och får en slank siluett i stadsbilden, likt Wenner-Gren Center som har samma byggnadshöjd.
Byggnadens arkitektur är högklassig med koppling till den klassiska tegelarkitekturen som samspelar med Hagastadens principer om en återhållsam och strikt gestaltning. Detaljeringen i fasaden anspelar på stockholmsk tegelarkitektur från början av 1900-talet. Fönsterhålen är stora och regelbundet placerade, de spröjsindelade fönstren kommer att prägla bostäderna. Mot himlen avslutas huset med en ”krona” med kontrasterande formspråk och milsvid utsikt över staden. Arkitekt DinellJohansson.
Bostäderna
Utmärkande för Jubileumshuset är det fria läget. Byggnaden når 10-15 våningar över omkringliggande bebyggelse med utsikt över Stockholms innerstad, nationalstadsparken och Brunnsviken. Plan 5 till 23 är bostadsvåningar och husets geometri erbjuder ljusa och vackra bostäder med utblickar i flera väderstreck. Samtliga lägenheter får terrass eller balkong.
Ett boende större än din lägenhet
Jubileumshuset är en 3D-fastighet med kontor och service i plan 1-4. Jubileumshusets Hub som finns i gatuplan är ett nytänkande koncept med arbetsplatser, levande mötesyta med möjlighet till distansarbete, flera servicekoncept och digital plattform som riktar sig till alla i fastigheten. Jubileumshusets Hub stärker upplevelsen av gemenskap och trygghet, innehållet utformas i samverkan med den kommersiella aktören närmare inflyttning. Målet är en enklare vardag och ökad livskvalitet. Boende når Jubileumhustes Hub från trapphuset och kan utan ersättning nyttja den fysiska mötesplatsen veckans alla dagar. När bostadsrättsföreningen eller dess medlemmar nyttjar de fysiska och digitala tjänsterna behandlas de som kunder och betalar för dessa tjänster.
Projektet är fortfarande i planeringsskede. Mer information om bostäderna och inredningskoncept kommer presenteras i god tid innan säljstart. Prisuppgifter och lägenhetsritningar kommer att finnas till den beräknande säljstarten. Vi uppdaterar projektet successivt med ny information.
Illustrationer framtagna av White Arkitekter & Stockholm stad, Wingårdhs, DinellJohansson, ON arkitekter & Stockholms stad. Observera att de tagits fram i tidigt skede och att ändringar kan förekomma.
HSB Bostad Försäljningsavdelningen , HSB Bostad
Hagastaden
Stadsutvecklingsområdet Hagastaden har den grundläggande stadsbyggnadsidén att genom en överdäckning av E4/E20 och Värtabanan knyta samman Stockholm och Solna med en tät sammanhållen bebyggelse samt att bättre möta och koppla båda städerna till Nationalstadsparken i öster. Hagastaden som helhet bildar en ny årsring till Stockholms innerstad, en modern tät stenstad med innerstadens kvaliteter där boende, kultur, forskning, undervisning, idrott och företagande skapar en attraktiv, trygg och levande stadsmiljö under dygnets alla timmar. Hagastaden som helhet kommer sammantaget rymma ca 50 000 arbetsplatser och ca 6 000 nya bostäder.
Norra Stationsparken
Mitt i det nya området mellan bostadshus och kontor, ger grönska och sträcker sig från Gävlegatan nästan ända fram till Norrtull. Den möjliggör en smidig passage till Hagaparken utan att korsa de stora vägarna.
Nya Norrtull och Tullhusplatsen
En tät och levande stadsmiljö skapas kring Norrtull samt en värdig entré till Stockholm norrifrån. och ett omhändertaget möte med Nationalstadsparken. Flytt av Uppsalavägen och avsmalnande trafikrum för Uppsalavägen och Sveavägen ger tydligare stadsrum och plats för en stadsbebyggelse.
Tullhusen från 1733 står fortfarande kvar på sin ursprungliga plats och nivå. Staden bygger ett nytt torg för evenemang, aktivitet och vardagsliv med den nya Tullhusbron och de historiska Tullhusen i centrum.
Life Science
Life science är all forskning och utveckling som syftar till bättre hälsa. Hagastaden är en unik plats för forskning och företagande inom life science tack vare en hög koncentration av företag, sjukvårdsaktörer och universitet i en central stadsmiljö.
På andra sidan kommungränsen ligger Karolinska Institutet. Här pågår forskning och utbildning i världsklass och hela området präglas av entreprenörskap och utvecklingsdriv inom ett antal områden, inte minst inom life science och läkemedel. Globala företag som Astra Zeneca, Pfizer, MSD och Bayer har valt att etablera sig här, tillsammans med små innovativa start ups som i många fall har sitt ursprung i forskning från universiteten. Idag samsas 140 företag och andra life science-aktörer i Hagastaden på en yta ungefär tre gånger Gamla Stan. Kanske känner alla som arbetar här sig lite extra välkomna då gatorna är uppkallade efter framstående kvinnliga pionjärer inom medicin, kemi och fysik.
Hagaparken och Brunnsviken
Förutom den kungliga glansen, erbjuder Hagaparken stora ytor och vackra sevärdheter att upptäcka. Här finns flera stora gräsytor där du kan äta din matsäck på sommaren. Detta blandas med öppna skogspartier och hagar där får och hästar håller till. Den längsta promenadstigen är Hälsans stig, 12 km, som går runt hela Brunnsviken. Den kortare Sinnenas stig är bara1 km. Den slingrar sig runt en naturskön plats centralt i Hagaparken. Här är tanken att man ska promenera långsamt för att kunna ta del av den fina och tysta naturen. I parken finns även intressanta historiska byggnader som Ekotemplet och Kinesiska paviljongen. I Brunnsviken finns bland annat flera båtsällskap som erbjuder sina medlemmar båtplats i Brunnsviken.
Röda Bergen
Bebyggelsen och helheten i Röda Bergen är kulturskyddat som riksintresse och är Stockholms största samlade innerstadsmiljö som präglas av 1920-talets stadsplaneideal. Det var här, inte långt från Jubileumshuset, som HSB och Sven Wallander på allvar och i mer storskalig omfattning gjorde sina första avtryck som samhällsbyggare, med ambitionen att bygga prisvärda och anständiga bostäder för vanliga arbetare. Alla lägenheter hade vattentoalett och duschrum, vilket var ovanligt. Köken var inredda med fabrikstillverkade standardsnickerier, marmordiskbänk och gasspis. För att manifestera HSB:s första 100 år som samhälls- och bostadsutvecklare kommer Jubileumshuset att fyllas med ny innovationskraft och vitalisera idén om det goda boendet.
Den nya Tullhusbron blir en viktig kommunikationslänk då den möjliggör för gång- och cykeltrafikanter att smidigt röra sig över Uppsalavägen mellan Hagaparken och Norra Stationsparken. Den binder således ihop hela Hagastaden och bildar en ny gång- och cykelkoppling mellan norra Stockholms östra och västra delar. Det kommer att finnas plats för 2-3 cyklar per lägenhet i Jubileumhusets källare med enkel access via ramp från gatan.
Tunnelbana station Hagastaden, uppgång Torsplan öppnar 2028. Odenplan ligger cirka 1 kilometer bort och gångvägen till Citybanans station Odenplan, uppgång i Dalagatan, är cirka 600 meter. Fler stombussar (2, 3, 4, 6) passerar i närheten av Jubileumshuset. Flygbussarna till Arlanda stannar också nära vid hållplats Norra Stationsgatan
Boende i Hagastaden har möjlighet att hyra parkeringsplats eller korttidsparkera i P-hus Hagastaden som ägs och förvaltas av Stockholm Parkering. Garaget som finansieras av p-köp får drygt 1000 p-platser och vänder sig till boende och besökare i området. Alla parkeringsplatser är utrustade med laddstation för elbil.
Inom en radie på 1000 meter finns Torsplan, St Eriksplan och Odenplan. Här finns ett brett utbud av nöje, service, mat och kultur i alla dess former. Det är bara att välja och vraka utifrån preferenser. Vill du prova på fine-dining så är ett besök på den franska Guide Michelin-belönade Restaurant Etoile ett hett tips. Förutom livsmedel, apotek, banker och systembolag hittar du ett antal caféer och restauranger. Ett exempel på en lokal kändis är Coop Hagastaden som är första livsmedelsbutik att uppnå nivå fem, högsta nivån, i White Guide Greens årliga bedömning av svenska livsmedelsbutikers hållbarhetsarbete. Flertalet förskolor, grundskolor samt gymnasieskolor finns i närområdet.