Renovering

Tänk på att fråga fastighetsskötaren eller fastighetsförvaltaren om råd innan du gör något ingrepp i lägenheten om du är osäker. Dom kan stadgarna och husens konstruktion. Utnyttja deras kompetens - vi betalar för den. Blir det fel så kostar det ganska mycket pengar för både bostadsrättsinnehavaren och föreningen så vi vinner alla på att fråga en gång för mycket.

Vad anger stadgarna
2004 gav HSB ut nya normalstadgar som bygger på ny lagstiftning. Brandsö antog dessa stadgar genom beslut i två av varandra följande stämmor 2006 och stadgarna började gälla våren 2007. Vi återger endast i kortfattad version vad som sägs i dessa och därför bör stadgarna och dess tillämpningar läsas i sin helhet. Kontakta HSB eller fastighetsskötarna för detta.

Stadgarna anger att det är bostadsrättsinnehavaren som ansvarar för att underhålla, renovera eller reparera lägenhetens inre bortsett från ledningar för avlopp, värme, gas, elektricitet, ventilation, information och vatten om föreningen försett lägenheten med dem och de tjänar mer än en lägenhet. Ommålning av nämnda ledningar ansvarar bostadsrättsinnehavaren fortfarande för. Till lägenheten räknas även balkong, uteplats, förråd och liknande som ingår i upplåtelsen. Egna och tidigare ägares egna installationer faller på den nuvarande bostadsrättsägarens ansvarsområde.

Allt som inte är bostadsrättsinnehavarens ansvar tillfaller föreningens ansvarsområde.

Kostnaden för underhåll, renovering eller reparation av sitt ansvarsområde står lägenhetsinnehavaren själv för oavsett hur behovet har uppstått (eget eller annans vållande, eller ren olyckshändelse). Bostadsrättsinnehavaren är skyldig att tillse att åtgärder sker på ett fackmannamässigt sätt och att lägenhetens utrymmen tål den användning de är avsedda för.

Renoveringen får ske under normala tider dvs 08-18 på vardagar och 10-16 på helgerna. 

Styrelsens tillstånd
Vissa förändringar som bostadsrättsinnehavaren vill genomföra kräver styrelsens tillstånd. Det kan vara ändringar som inkräktar på föreningens ansvarsområden eller något som lag och regelverk i samhället i övrigt påverkar. Ansökan om tillstånd skickas till styrelsen och bör vara så detaljerad som möjligt. Vid eventuella tveksamheter om vad du kan göra utan tillstånd kan du alltid kontakta fastighetsskötaren för råd. Exempel på fall vi haft uppe till behandling som kräver tillstånd är:

  • Uppförande av staket kring uteplats. Staketet behöver följa områdets standard i fråga om färg och dimensioner. Här kommer kommunens bestämmelser till viss mån in när det gäller att ändra arkitekturen i området men även våra egna bestämmelser.
  • Nedtagning av väggar i lägenheten. Ändringar av planritning och så vidare samtidigt som vissa väggar är föreningens ansvarsområde.
  • Inglasning av balkong och uppsättning av markiser brukar vi normalt acceptera. Tillstånd för varje ingrepp krävs dock.

Byte av golvbrunn
Vid husens konstruktion byggde man in en golvbrunn som inte riktigt håller måttet. Föreningen har därför tagit på sig att vid renovering uppgradera golvbrunnen kostnadsfritt för att se till att detta utförs på ett korrekt sätt. Bostadsrättsinnehavaren måste meddela fastighetsskötaren att han ska renovera och att brunnen behöver bytas. Detta gäller givetvis inte de lägenheter där golvbrunnen redan är utbytt. Kolla upp detta samt gör anmälan till fastighetsskötaren direkt under Öppet Hus eller via e-post till service.stockholm@hsb.se. Man kan även ringa Service centret: 010-442 11 00.

Vattenburen golvvärme är inte tillåten i vår förening och installerar man golvvärme ska den vara eldriven. 

Ventilation
Våra hus är utrustade med en gemensam fläktanläggning som drar ut luft från kök och badrum. Ventilationen fungerar genom att det skapas ett undertryck i lägenheterna som kompenseras av att luft kommer in genom luftinsläppen ovanför fönstren.

Att tänka på är att ytterligare fläktar i lägenheten som kopplas in i den befintliga ventilationen ej är tillåten då den stör centralfläktens arbete. En köksfläkt pressar ut luften i ventilationskanalen och kan vid övertryck pressa in stekos och dylikt i grannarnas lägenheter. En kolfiberfläkt som roterar luften i din egen lägenhet är tillåten men andra fläktar får endast fungera genom självdrag.

För att förbättra ventilationen i lägenheten behöver ventilationskanalerna göras rena. Att rengöra med en vanlig dammsugare eller dammvippa fungerar och räcker alldeles utmärkt. 

Är du osäker kan du prata med fastighetsskötaren. 

Ansökan för renovering