Augusti - bra tillfälle att blicka tillbaka på jubileumsåret

08 augusti 2023 I augusti förra året firade vi 50-års jubileum. Vi kan konstatera att utan alla dem som genom åren tjänstgjort i föreningens styrelse hade detta inte varit möjligt. Listan på personer som engagerade sig som ledamöter i styrelsens arbete är verkligen lång. Och då behöver vi inte blicka så långt som femtio år tillbaka. Det räcker att vi bläddrar genom de mer lättillgängliga årsredovisningarna mellan åren 2004 - 2022, där hittar vi så många som 23 namn. (Styrelsens ledamöter och eventuella suppleanter redovisas alltid i respektive års årsredovisning). Var så goda, fräscha upp minnet.

Här nedan följer namn på alla dem som under de nästan tjugo senaste åren tjänstgjorde under en, ibland två perioder som ledamöter i brf Ekhammars styrelse. (Namn på dem som är styrelseledamöter idag hittar du under fliken Förtroendevalda 2023/24)

 

Björn Abrahamsson

Inger Bryntesson

Magnus Gelinder

Ted Glauman

Leif Gustafsson

Christer Hellström

Göran Idman

Håkan Johansson

Susann Knorring

Kenneth Lind

Anna Lundahl

Helén Magnusson

Susanne Milos

Lena Nyström

Stig Näslund

Cina Oskarsson

Christer Sidorson

Mikael Stamer

Peter Stoltz

Birgitta Twing

Gustav Varga

Berit Wennberg

Susanne Westlund

 

Många har arbetat i styrelsen de senaste tjugo åren

Trots att det inte ännu har gått tjugo år är listan lång. Det står 23 personnamn där. Det är en stor personomsättning. Hur kan det komma sig att så många personer gick in och ut ur föreningens styrelse? Det är inte ovanligt, de flesta bostadsrättsföreningarna tampas med liknande situation.

Den huvudsakliga anledningen är att folk byter bostad och flyttar. Man flyttar när familjesammansättningnen förändrats eller när man fått ett nytt jobb på en annan ort. Men det är inte ovanligt med avhopp från de yngre ledamöterna med heltidsjobb, familj och barn i flera fritidsaktiviteter. De kanske inte mäktar med det tidskrävande styrelsearbetet även om intresset och idéerna kan finnas. Den äldre generationen som består av pensionärer kommer å sin sida ofta fram till att de nu har gjort sitt och vill gå i den välförtjänta pensionen. Ibland händer det att någon styrelseledamot blir sjuk och lämnar styrelsearbetet på grund av sjukdom och vi har tyvärr även haft flera dödsfall bland ledamöterna. Livet är föränderligt och vi vet sällan vad som väntar i framtiden.

Det är dock alltid ett avbräck i det löpande styrelsearbetet när någon ledamot som redan kan jobbet och drar ett stort arbetslass flyttar någon annanstans. Det har faktiskt slumpat sig att flera styrelseledamöter har flyttar från föreningen samtidigt. Då är det bra att det finns några ledamöter kvar som redan kan arbetsgången och ser till att det rullande styrelsearbetet fortsätter.

Det är många arbetsuppgifter som styrelsen måste ta hand om under ett verksamhetsår. Varje ny ledamot måste axla denna ansvarsfulla roll och det tar tid att slussas in. Ledamöterna deltar därför i kurser och utbildningar, de lär av sina kolleger som varit på plats sedan tidigare, de lär av varandra och de lär sig framför allt genom att göra "jobbet". (Med hjälp av föreningens förvaltning förstås).

Trots alla dessa utbildningsinsatser är de flesta styrelseledamöters inlärningssträcka lång. Det krävs både ett samvetsgrant arbete och gediget engagemang av varje enskild individ om det ska fungera i längden.

Nya fräscha idéer vid styrelsens brainstormingsmöten är lika viktiga som förmågan att "nöta" på det gråa vardagsjobbet. Det handlar om genomgångar, syner, avtalsmöten och otaliga arbetsmöten och byggmöten. Ekonomin ska följas upp, fakturorna ska granskas, protokoll, kallelser, olika redogörelser och rapporter ska skrivas, informationsskrifter och anslag ska publiceras, svar på brev, beskrivningar, regelverk och dokumentation av alla de slag ska tas fram. Och det är bara några exempel på arbetet som görs i styrelsen. 

 

Några av de styrelseledamöter som under olika perioder mellan år 2004 och 2023 arbetade i föreningens styrelse.
  • Gustav Varga och Stig Näslund
    Gustav Varga och Stig Näslund
  • Mikael Stamer
    Mikael Stamer
  • Susanne Knorring
    Susanne Knorring
  • Kenneth Lind
    Kenneth Lind
  • Birgitta Twing och Susanne Milos
    Birgitta Twing och Susanne Milos
  • Peter Stoltz
    Peter Stoltz
  • Göran Idman
    Göran Idman
  • Lena Nyström.
    Lena Nyström.
  • Gunilla Pettersson (HSB ledamot) och Susanne Westlund
    Gunilla Pettersson (HSB ledamot) och Susanne Westlund