Grannsamverkan Mot Brott Hjulstölder

13 februari 2011 Information från närpolisen om Hjulstölder

I fjol drabbades kommunen, främst Kungsängen, och de västra delarna där av, att nattparkerade bilar, både på p-platser och i garagelängor, utsattes för stölder av hjul. Man hade monterat av hjulen på fordonen, som anträffades stående på underredet eller uppallade med andra föremål. Detta ledde i flera fall även till mer eller mindre omfattande skador på underredet.
Problematiken varade från mitten av februari till en bit in i april våren 2010.
Vi ser nu tyvärr en trend i anmälningar att detta är på väg att återupprepas.
Helgen mellan den 4/2 – 7/2 har tre fordon på olika adresser i Kungsängen blivit av med sina hjul på liknande sätt som beskrivits ovan.
Det som man främst riktar in sig på att tillgripa är hjuluppsättningar med däck av större dimension och med aluminiumfälgar.

Närpolisen vill med anledning av detta gå ut med följande rekommendationer till bilägare:
Nattparkera bilen på ställen med god insyn och på välbelysta platser.
Vid förvaring av den hjuluppsättning som inte används, bör man låsa fast hjulen, genom att trä en vajer genom samtliga hjul och låsa fast med rejält ( helst SSF godkänt ) lås förankrat i något fast föremål (vägg eller dyligt).
Aluminium fälgar bör märkas, genom att man ristar in sitt personnummer på insidan av fälgen. Anslå väl synligt att stöldmärkning utförts. Detta gör godset svårare att avyttra för en gärningsman/hälare och Tjuven får dessutom mindre betalt för sitt stöldgods. Dessutom ökar chansen att godset kommer tillbaks till sin ägare.
Förvara inte annat stöldbegärligt material synligt i bilen.
Ring polisen om ni ser någon misstänksam aktivitet på parkeringen!

112 vid pågående brott – i övriga fall 114 14