Badrumsrenovering

Om man ska renovera badrummet ska man alltid begära tillstånd från styrelsen.

Om man vill flytta på rör eller byta ut handdukstork, flytta golvbrunn mm så behöver man gå igenom nedanstående information och anmäla till styrelsen. Både blanketten och dokument från den som ska utföra arbetet behöver skickas med ansökan. Se till att det står noga hur man ska utföra jobbet med armeringsjärn om man bilar upp golvbrunn mm. En besiktning kan krävas av föreningen och bekostas då av bostadsrättsinnehavaren.

Se till att du får alla dokument som bevisar att firman har de behörigheter som krävs, säkert vatten mm, samt att det utförs på fackmannamässigt sätt och att alla gällande byggbranschregler uppfylls. Detta är ett krav när man renoverar en bostadsrätt och du ska kunna uppvisa dokumenten om det skulle behövas.

Vid väsentliga förändringar på avlopp ska en bygganmälan göras till kommunens bygglovsavdelning. Att flytta en golvbrunn är en väsentlig förändring då det påverkar föreningens ansvar. www.jarfalla.se
  1. Badrumsrenovering ska alltid anmälas till styrelsen för start.
  2. Alla arbeten ska vara utförda fackmannamässigt och enligt GVK:s Säkra Våtrum eller likvärdig branschstandard. Det är krav på att man skickar in ett kvalitetsintyg när man renoverar en bostadsrätt till föreningen eller förvaltaren efteråt.
  3. Ventilationen från badrummet måste blockeras vid arbete.
  4. När det är dags för vattenavstängning skall en felanmälan göras så att fastighetsskötaren vet om det, samt kan hjälpa till vid behov.
  5. Vid demontering av tappvarmvatten värmd handdukstork skall flödet säkerställas. Notera att ingen ny handdukstork ansluten till tappvarmvattnet eller den gamla får monteras. Föreningen föredrar att man sätter upp en el-uppvärmd handukstork istället.
  6. Du ska alltid sätta upp ett meddelande till dina grannar om att du bygger om ditt badrum där du inkluderar våningsplan, lägenhetsnummer, namn samt starttid och sluttid för ombyggnaden.
  7. Du som bostadsrättsinnehavare är själv ansvarig för eventuella skador som orsakats av felaktigt utförd renovering, samt för återställandet av sådana skador. 

Vid renovering av badrum och separat WC med golvbrunn, skall tätskikt utföras i enlighet med GVK:s branschregler för "Säkra våtrum". Detta för att förhindra framtida fukt- och mögel-skador. Det innebär att gamla golvbrunnar måste bytas ut mot nya golvbrunnar godkända enl. SS-EN 1253.

Att ansluta ett i övrigt godkänt tätskikt mot våra gamla golvbrunnar från 80-talet, gör att hela tätskiktet blir underkänt enligt GVK. Man får inte bygga in badkar. Tänk på att borttagande av element ska godkännas av styrelsen. I övrigt gäller för renovering av badrum det som alltid gäller för våtrum om tätskikt, rördragningar o dyl.

Läs mer på branschsidorna för Golvbranschens Våtrumskontroll och Byggkeramikrådets branschregler för våtrum i länkarna nedan.

GVK:s  branschregler för säkra våtrum finns att läsa på http://www.gvk.se/ och https://www.bkr.se/fakta/branschregler/ 

Föreningen lämnar ekonomiskt bidrag till golvbrunnsbytet när du byter ut en originalgolvbrunn (3.500 kronor mot uppvisat kvitto samt ifylld blankett om ersättning)

Du ska alltid anlita licensierad hantverkare för våtrum vid dessa renoveringar samt få ett godkännande av förvaltaren eller styrelsen. 


Inspektionsluckor för vatten/ventiler
I de flesta lägenheter finns inspektionsluckor för vatten/ventiler. Dessa får inte byggas igen vid tex renovering.

Görs detta och det vid kontroll av ventiler/rörkopplingar upptäcks att de är igenbyggda kommer lägenhetsinnehavaren belastas för kostnaden att ta upp väggen och montera ny inspektionslucka.

Ta bort gäst wc
Du får inte utan tillstånd ta bort en gäst wc. All ändring i badrum och toalett kräver en anmälan till styrelsen för beslut.