Laddning av elbil med ström från lägenheten är absolut förbjudet!

03 juli 2022 Det har förekommit att man vill ladda sin elbil genom att ta ström från lägenheten och dra en kabel genom fönstret till bilen. Detta är livsfarligt och absolut förbjudet av säkerhetsskäl!

Texten nedan är hämtad från https://laddboxbolaget.se/kan-man-ladda-elbil-i-vanligt-uttag

En el-bil måste laddas från en korrekt utformad laddstolpe. 

Elsäkerhetsverket avråder från laddning i vägguttag och motorvärmaruttag

Elsäkerhetsverket har tagit fram vägledning för säker elbilsladdning hemma i sin publikation Ladda elbilen.
Elsäkerhetsverket avråder från regelbunden laddning i vägguttag eller motorvärmaruttag, med tanke på riskerna det innebär.

Deras rekommendation är att laddkabeln till Schukouttag som ofta kommer med bilen är någonting som endast ska användas temporärt eller i nödfall. Elsäkerhetsverket förespråkar laddning med laddbox som det säkra alternativet.

Långsammare laddning i vanligt uttag

Ett vanligt vägguttag för hushållsel (Schuko) är vanligtvis enfas med en strömstyrka på 10 Ampere och en spänning på 230 Volt. Att ladda en elbil med 10 Ampere ger en laddeffekt på ungefär 2,3 kW vilket endast laddar en mil i timmen.

Med laddbox är det möjligt att ladda upp till 22 kW vilket motsvarar 11 mil i timmen, vilket är ungefär 10 gånger snabbare än med vanligt uttag.

Försäkring vid elbilsladdning

Om brand eller skada skulle uppstå kan försäkringsbolaget göra avdrag på ersättningen, eller i värsta fall neka ärendet, om de anser att du varit oaktsam.

Många försäkringsbolag har detta aktsamhetskrav i sin hemförsäkring vilket ofta innefattar att elektriska installationer skall vara utförda av certifierade elektriker. 

Att tänka på

Enligt Elsäkerhetsverket bör laddning i vanligt uttag undvikas i största möjliga mån men behöver man ändå göra det ska man tänka på följande:

  • Gamla eller felaktiga kopplingar och komponenter kan vara en brandrisk vid hög belastning. För säkerhets skull bör man låta en elektriker kontrollera skicket på elinstallationen innan man börjar ladda sin bil.
  • Använd laddkabel med kontrollbox.
  • Ställ ner strömstyrkan till max 8-10 Ampere för att minska påfrestningen på uttaget.
  • Kontrollboxen till laddkabeln ska hänga fritt i t.ex. en krok.
  • Använd inte förlängningssladd eller annan utrustning mellan uttaget och laddkabeln.

Till nyhetslistan