El- & energibesparingar

29 november 2022 Styrelsen har sett över elkostnader och energibesparingar. Läs mer om detta, samt ladda ner appen för kunna se din individuella förbrukning.
Vinterbild Tollare strand

Elkostnader
Styrelsen har sett över vilka möjligheter det finns att spara in på elen i våra fastigheter. Tyvärr är de små, alla våra anläggningar såsom fläktar måste gå dygnet runt. Utebelysning kring portar och andra gemensamma ytor har vi som fastighetsägare ansvar att det finns för att förhindra olyckor på grund av mörker. De platser vi har såsom terasser där det eventuellt kan stängas av så överskrider kostnaden för att programmera om belysningen det vi eventuellt skulle spara.

Däremot finns det saker ni kan göra för att få ner priset på elen. Ni betalar för förbrukad el via föreningen, och det är samma pris dygnet runt. Däremot s betalar föreningen mindre för elen mellan 22-06 och på helger. Så ställ in din diskmaskin att starta mitt i natten med fördröjingsknappen, och tvätta så mycket som möjligt på helgen så går vår snittpris ner. Tyvärr är det sällan lämpligt att köra tvättmaskin på natten då centrifugeringen kan störa dina grannar. Hjälps vi åt att om möjligt förbruka el nattetid så syns det inte direkt på just din elräkning, men kommer indirekt bli lägre för alla framöver.

Elpriserna kommer att gå upp, vad höjningen blir meddelas separat.

Värme & varmvatten
Våra radiatorer är alltid igång, och kommer att avge värme när det behövs. Sätt reglaget på 3 så är det ca 21 grader. Ibland kan de kännas kalla, eller bara ljumma, men de går igång när termostaten känner att det är för kallt. Korrekt sätt att mäta rummets temperatur är ca 1 meter upp i luften i en central plats i rummet.

När huset byggdes så ställdes snittemperatur in på 23 grader, vilket vi fått veta är brukligt på nybyggda hus, sen regleras det ner. Det arbetet har påbörjats, målet är ca 21 grader. Det är viktigt att vi sparar energi just nu, både av externa anledningar, men även ekonomiskt. Vi kan spara runt 200-300 tkr per år genom att sänka temperaturen lite, och ändå hålla en bra inomhustemperatur.

Snittemperatur mäts via den lilla dosan som sitter på väggen i hallen, dessa värden rapporteras in så att styrelsen och HSB's tekniker kan se dessa värden. Idag är snittvärdet 21,7. Dosan i sig styr inte värmen, så om det tillfälligt visar högre värde till exempel på grund av att solen lyser så sänks inte temperaturen i just er lägenhet. Den rapporterar bara in värden.

Med det sagt, styrelsen är självklart medvetna om att det kan variera mellan rummen också. Det är viktigt att du som boende inte ställer möbler framför radiatorn så att luftflödet hindras. Inte heller gardiner så att de täcker radiatorn, ett vanligt problem är mörkläggningsgardiner som hänger framför radiatorn och själva termostaten, som då känner av fel och kommer stänga av värmen helt.

Att trimma in värmesystemet till rätt nivå tar tid, när en ändring görs så kan det behövas 3-4 veckor för att läsa av resultatet då mycket värmeenergi finns lagrat i huskroppen. Hösten är också en extra problematisk tid när det gäller husvärme då det kan bli snabba skiftningar i utomhustemperatur. Från en dag till en annan kan det skifta 15-20 grader, och då hinner inte systemet med, det tar tid att värma upp, eller för den delen att stänga av värme om det blir för varmt. Då kan det vissa dagar bli så att temperaturen inte är optimal, det är normalt och något man får acceptera.

Värmen ingår i månadsavgiften, däremot betalar du för varmvatten som du förbrukar. Priset för varmvatten kommer vara oförändrat, men det är alltid värt att spara för egen del. Tänk på att vi har ett hög vattentryck så mycket varmt vatten förbrukas snabbt. En lite längre varm dusch kan snabbt kosta 15-30 kr. Skruva ner på både trycket och värmen så sparar du en del.

Se din individuella förbrukning
Ladda ner appen ”Avy - Boendeappen” från Apple AppStore eller Google Play Store.
Inloggnings sker med Mobil BankID och det fungerar bara för de som har sin folkbokföringsadress på lägenheten enligt skatteverkets regler.
Notera: Förbrukningen per månad kommer inte matcha 1 till 1 med det som står på era månadsavier från HSB. Detta beror på att det tidigare faktureras ett snitt över 3 månader. Från januari månad avier skall det stämma (med eventuellt några avrundningsfel beroende på avläsningstidpunkt).