Vi stödjer inte längre, fullt ut, webbläsaren Internet Explorer (version 11 eller tidigare) då detta är en gammal webbläsare som inte längre underhålls av Microsoft och inte fungerar med modernare webbteknik. Därför rekommenderar vi att ni istället använder er av någon av dessa webbläsare: Google Chrome, Mozilla Firefox, Microsoft Edge eller Apple Safari

Förtur och poäng

Hur lång tid tar det att få en HSB-bostad?

Här ser du HSBs förmedlade hyreslägenheter det senaste året och vad som behövts för dem i form av bosparpoäng.

Hur fungerar förtur och poäng?

När du börjar bospara och sätter in pengar börjar du också samla bosparpoäng. Med dina bosparpoäng kan du få förtur till HSBs hyresrätter och nyproducerade bostadsrätter runt om i Sverige.

Under Sök boende på hsb.se kan du anmäla intresse för våra lägenheter. Huvudregeln är att den som söker bostad och har flest bosparpoäng får välja först. Så enkelt är det.

Hur samlar jag bosparpoäng?

  • För varje sparad 100 kr får du 1 bosparpoäng.
  • Du kan maximalt få 5 poäng per månad, motsvarande 500 kr. Som mest kan du alltså få 60 bosparpoäng per år vilket motsvarar 6000 kr i sparande.
  • Du väljer naturligtvis om du vill spara mer eller mindre.
  • Du kan spara i en eller flera av de poänggrundande sparformerna; HSB Bosparkonto, HSB Fasträntekonto, HSB Depå, HSB ISK.
  • Givetvis kan du flytta dina bosparpengar mellan sparformerna utan att du förlorar redan insamlade poäng.

När kan jag se att jag har fått nya bosparpoäng?

Nya bosparpoäng räknas upp den sista i varje månad, då systemet känner av om det finns pengar motsvarande nya poäng i någon av de godkända sparformerna. Du kan se dina nya poäng några dagar senare genom att logga in på hsb.se. Du hittar inloggningen i den horisontella toppmenyn där det står ”Logga in”.

Vad händer med poängen när jag får en lägenhet?

Om du får en hyresrätt eller köper en lägenhet med hjälp av dina bosparpoäng så nollställs poängen för den förturen du använt. Det sker i samband med att ett bindande avtal tecknas. Så länge pengarna finns kvar på kontot har du kvar din andra förtur. Här förklarar vi det vi kallar ”dubbla förturer”.

Du använder dina bosparpoäng för att få förtur till en hyresrätt:
Om du sparar till en kontantinsats med sikte att köpa en bostadsrätt kan du under tiden använda dina bosparpoäng till att få förtur till en hyresrätt. Bosparpoängen nollställs för den ena förturen när det juridiskt bindande avtalet för hyresrätten tecknas. Om du då väljer att behålla ditt sparande så har du kvar dina bosparpoäng till att få förtur till en nybyggd bostad hos HSB.

Du använder dina bosparpoäng för att få förtur till en nybyggd bostadsrätt:
I samband med att du köper en nybyggd bostadsrätt med hjälp av dina bosparpoäng nollställs dina bosparpoäng för den förturen. Tar du ut dina sparade pengar i samband med köpet så nollställs även din andra förtur. Det är under förutsättning att det poänggrundande beloppet finns kvar på kontot som du har kvar möjligheten till framtida hyreskontrakt i HSB, med hjälp av dina bosparpoäng.

Måste jag spara varje månad för att samla bosparpoäng?

Du kan spara och samla bosparpoäng månadsvis eller genom att sätta in en engångssumma. Du kan som mest få 60 bosparpoäng per år vilket motsvarar 6000 kronor i sparande. Tänk på att du inte kan få bosparpoäng retroaktivt. Från den månad du gör insättningen får du bosparpoäng. Om du under en eller flera månader inte gör någon insättning och inte sedan tidigare gjort större insättningar än 500 kr per månad (överskottssparande) så står du stilla med de poäng du redan samlat ihop. 

Hur påverkas mina poäng om jag flyttar mina pengar från en poänggrundande sparform till en annan?

Så länge du placerar dina bosparpengar i de sparformer och fonder som ingår i bosparerbjudandet kommer inte det påverka bosparpoängen. Det blir bara en omplacering inom HSB-skalet.

Slås sparande på bosparkonto, fasträntekonto och fonder ihop vid poängberäkningen?

Ja, det sker automatiskt. Systemet känner av insättningar till alla poänggrundande sparformer vid varje poängberäkning i samband med månadsskifte.

Räknas nettoräntan som ett sparande som ger bosparpoäng?

Ja, det räknas som ett överskott och det kan ge dig poäng kommande månader.

HSBs bosparande erbjuds i samarbete med Danske Bank

Kontosparandet omfattas av insättningsgaranti upp till 1 050 000 kronor. Läs mer här.

Här kan du också läsa mer om vår personuppgiftspolicy och våra bosparregler.