VIKTIG INFO - OVK-Besiktning

16 maj 2016 Information från styrelsen

VIKTIG INFORMATION till medlemmar gällande Obligatorisk Ventilationskontroll (OVK).

När OVK-besiktningen genomfördes senast hos lägenheterna i vår förening fanns det många lägenheter som fick anmärkning och därmed inte anses ha godkänd ventilation. Lägenhetsinnehavarna måste själva åtgärda dessa anmärkningar och står själv för åtgärdskostnaderna.                                                                                                                                 Datum för efterkontroll kommer att meddelas inom kort och du som medlem är skyldig att respektera tiderna och möjliggöra att besiktningsmannen har åtkomst till din lägenhet. Medlem som inte lämnar åtkomst till lägenheten får själv stå för kostnaden vid en enskild ventilationskontroll.

Anmärkningar: Eftersom lägenheterna i föreningen kan se annorlunda ut från insidan så kan man ha fått olika anmärkningar. Nedan finns exempel på vanligaste anmärkningar och hur dessas kan åtgärdas:

·        Anmärkning 1: Fasad luckor

Har man fått anmärkning på fasad-luckor så kan det vara att man täcker ventilen med något skåp eller att ventilen helt är övertapetserad/målad/otillgänglig.

Åtgärd: När man lokaliserat luckan skall denna göras öppningsbara och tillgänglig för att luft ska flöda igenom.

·       Anmärkning 2:  Spisfläkt i kök eller PAX-fläkt i badrum

Det kan vara ett antal orsaker till att man fått denna anmärkning.

1.       Spisfläkten är direktkopplat på im-kanalen* (luft-kanalen i väggen).

*im-kanalen = En del tror att det är ventilen som sitter i fasadväggen i köket men så är inte fallet. Ventilen är en tilluftventil och ingen fläkt får kopplas på denna ventil.

Åtgärd:

Spisfläkten skall vara frikopplat från im-kanalen vilket innebär att man inte får koppla fläkten med slang direkt på im-kanalen. 

Generellt gäller att INGEN mekanisk (motor-driven) fläkt får vara direktkopplad till im-kanalen, det gäller både badrum och kök!  

Tips: Har man en motordriven spisfläkt med slang direktkopplad till im-kanalen kan man även åtgärda det med att kapa av/dra ut slangen från im-kanalen och placera den nära ventilen till im-kanalen. Viktigast är att den inte får täcka frånlufts-ventilen. 

2.       Skåp eller liknande blockerar im-kanalen/frånluftsventilerna. Många gånger är im-kanalen inbyggd i ett skåp eller liknande och då har man också fått denna anmärkning. Det beror på att luften inte kan flöda fritt till ventilen. Den boende måste då tillse att luften kan flöda till ventilen på ett bra sätt. 

Åtgärd: Se till att det finns en öppen lucka genom skåpet som möjliggör att luften kan flöda fritt till ventilen alternativt att placera om skåpet.

3.      PAX-installerad i badrummet

Åtgärder:

PAX-fläkt eller vilken annan motordriven fläkt som är installerad i badrummet skall monteras ned. Ingen mekanisk fläkt får kopplas i badrummet

·        Anmärkning 3 (förbyggd im-kanal)

Har man fått denna anmärkning så är im-kanalen förbyggd, kan vara att ventilen sitter bakom ett skåp eller är överkaklad.

Åtgärd: Ventilen skall göras synlig, tas fram på ett sätt så att luften i köket kan flöda fritt till ventilen.

 

Vi i styrelsen tackar för att du har tagit del av denna information. Om du som medlem har några ytterligare frågor kring OVK:n ber vi dig att ta kontakt med vicevärd/styrelsen.

Med vänliga hälsningar, 

Styrelsen Brf Ganbo