Bakgrundsinformation OVK-besiktning

16 maj 2016

Bakgrundsinformation gällande OVK-besiktning.

Varför görs det?

Enligt gällande regelverk så måste föreningen genomföra OVK-besiktning. OVK betyder obligatorisk ventilationskontroll. Denna kontroll görs av en oberoende besiktningsman och syftar till att säkerställa om inomhusklimatet är bra och att ventilationssystemen fungerar på det sätt som den är tänkt att göra när systemet togs i bruk. 

Om föreningen inte genomför OVK-besiktningen kan vi få böta till kommunen som har det övergripande ansvaret för att säkerställa att OVK-besiktning genomförs.

Vad gäller?

Våra byggnader på Brf Ganbo har självdragsventilation, s k S-ventilation. För flerbostadshus med självdrags-ventilation måste OVK göras varje 6 år. Självdrags-ventilation använder inga fläktar alls och ventilationen bygger på att våra byggnader ventileras naturligt genom temperaturskillnaderna ute och inne. Luften kommer in genom ventiler i fasad samt via andra otätheter och ventileras ut via taket genom våra skorstenar. Detta medför att vid en kontroll kommer besiktningsmannen att undersöka att ventilationen fungerar på detta sätt även idag.

I praktiken innebär det att inga fläktar i badrum eller kök kan eller får vara monterade så att de är kopplade direkt (t ex med slang) till luftkanalerna (im-kanalen) i våra lägenheter eftersom de då stör den naturliga ventilationen.

Generellt gäller det att lägenhetshavaren måste säkerställa att endast självdragsventilation används – det vill säga att inga mekaniska fläktar används och att frånlufts-ventilerna är tillgängliga och ej blockerade av något föremål.

OBS: Planerar man att installera en spisfläkt i köket skall man vara noga med att det ska vara en kolfilterfläkt vilket innebär att luften renas genom ett kolfilter för att sedan återcirkulerar i köket.

Vad är godkänd ventilation?

Föreningens byggnader skall ventileras med självdrag och inga fläktar i badrum eller kök får vara kopplade direkt mot luftkanalerna i lägenheten. Dessutom får inte ventilerna till luftkanalerna vara täckta av skåp eller liknande föremål som hindrar luftens flöde till luftkanalerna. För att undvika mögel och fukt så skall dessutom ventilerna ovanpå fönstren i lägenheten vara öppna.

Felaktig ventilation – vad gör jag?

Om du som medlem har en felaktig ventilation så måste du omedelbart åtgärda detta. Felaktiga ventilationer leder till anmärkningar från besiktningsmannen och icke godkänd ventilationskontroll för föreningen, vilket påverkar alla medlemmar. Se därför till att korrigera en felaktig ventilation omedelbart. Har du som medlem köpt en lägenhet med felaktig ventilation är du som nuvarande ägare skyldig att åtgärda detta. Regler för ombyggnation av kök och badrum kan fås genom styrelsen.

 

Korrekt ventilation – vad gör jag?

I de fall då du bedömer att din ventilation är installerad enligt kraven för föreningens byggnader kan du som medlem avvakta vidare information från styrelsen.

Vi i styrelsen tackar för att du har tagit del av denna information. Om du som medlem har några ytterligare frågor kring OVK:n ber vi dig att ta kontakt med vicevärd/styrelsen.

Med vänliga hälsningar, 

Styrelsen Brf Ganbo