Vi stödjer inte längre, fullt ut, webbläsaren Internet Explorer (version 11 eller tidigare) då detta är en gammal webbläsare som inte längre underhålls av Microsoft och inte fungerar med modernare webbteknik. Därför rekommenderar vi att ni istället använder er av någon av dessa webbläsare: Google Chrome, Mozilla Firefox, Microsoft Edge eller Apple Safari

9 tips för en mer hållbar garderob

Var tredje person använder bara hälften av sina kläder och skor*. Med rätt förvaring får du bättre översikt över vad du har – och kan undvika onödiga inköp. Här delar förvaringsexperten de bästa knepen för en hållbar garderob som kommit fram i ett projekt initierat av HSB Living Lab.
En tom vägg i familjens sovrum förvandlades till effektiv förvaring från golv till tak. Med skjutdörrar döljs garderoben och lugnet i sovrummet bevaras.

1. Planera för flexibla behov
Fler lådor, småprylar eller många galgar? Behoven i garderoben är olika. Börja med att identifiera vad du behöver och investera i en förvaring som är flexibel och kan förändras i takt med att dina behov ändras.

2. Tänk i kubik
Standardmått i all ära, men ibland stjäl de mer utrymme än de ger. Tänk förvaring från golv till tak och nyttja hela ytan. Skjutdörrar och en vägghängd förvaring bakom kan ge många extra förvaringsprocent mot standardgarderober.

3. Fundera på djup och höjd
Tänk på avståendet mellan hyllorna. För långt mellan hyllorna eller djupa hyllplan gör att klädhögarna rasar och det blir svårare att få en överblick. Avdelare som hyllkorgar och backar gör att det är lättare att hålla ordning och hitta det du söker.

4. Rensa och sortera
Ge dig aldrig på att sortera hela garderoben på en gång – du kommer att krokna. Ta en sektion eller hylla i taget. Sakta men säkert kommer du igenom hela garderoben.

5. Ett optimalt flöde
Förvara det du använder sällan högst upp i rummet, och förvara kläder och skor i samma höjd som du bär dem på kroppen – det blir lättare att hitta då. Allt som används ofta ska vara lätt att nå och inom synhåll. Det gör stor skillnad!

6. Tänk säsong
Om du har liten förvaringsyta kan det vara klokt att planera efter säsong. Du måste inte ha sommarkläderna i blickfånget i december. Inventera, ta omhand och packa undan det du inte använder just nu, så får du bättre plats för annat.

7. Glöm inte krokar
Skapa en särskild plats i garderoben för använda kläder. Krokar kan användas som ”mellanstation” för kläder som är för rena att lägga i tvätten och för smutsiga för att hänga in bland rena kläder.

8. Ta hand om det du har
Uppskattningsvis står kläd- och textiltillverkningen för tio procent av de globala utsläppen av växthusgaser och utsläpp av kemikalier, enligt Naturvårdsverket. Planera din garderob så att även dina verktyg för klädvård får plats, och skaffa en specifik plats för kläder som ska vädras. Det sparar både på plagg och miljö. Investera i en ulleller kashmirkam för att få bort noppor. Tvätta och smörj in dina läderskor och använd klädpåse till känsliga plagg så håller innehållet i din garderob längre.

9. Utrymme för återvinning
Skänka, sälja eller återvinna? Ha en avsedd plats i garderoben för återvinning av uttjänta plagg eller kläder som inte passar. Enkelt att fylla på och ta med när lådorna är fulla.

Barnfamiljen Tighe fick hjälp av Elfa och HSB Living Lab att skapa effektivare förvaringslösningar i sovrum, hall, klädkammare och vardagsrum.

Utrymmet utnyttjas maximalt med hjälp av utdragbara mesh-backar och trådhyllor samt krokar till mindre accessoarer. Dessutom fick städartiklar och dammsugare plats.

Hållbar förvaring med HSB Living Lab

Elfa och HSB Living Lab har i ett gemensamt projekt undersökt om personlig anpassning av förvaringen, med fokus på ökad hållbarhet, kan påverka medvetenheten kring konsumtion. Testet har genomförts i två familjers boendemiljö med slutsatsen att det går att påverka konsumtionsmönster med hjälp av hållbar, smart och flexibel förvaring. På så sätt har projektet bidragit till ett mer hållbart boende för de utvalda familjerna.

* Undersökning genomförd av YouGov på uppdrag av Elfa 2020.

Hitta hem hos HSB

Som medlem får du förtur till ditt nya hem genom HSBs bosparande, juridisk rådgivning, tips och inspiration för ditt boende med mera.