Vi stödjer inte längre, fullt ut, webbläsaren Internet Explorer (version 11 eller tidigare) då detta är en gammal webbläsare som inte längre underhålls av Microsoft och inte fungerar med modernare webbteknik. Därför rekommenderar vi att ni istället använder er av någon av dessa webbläsare: Google Chrome, Mozilla Firefox, Microsoft Edge eller Apple Safari

Engagemang ger bättre boende

När du köper en bostadsrätt har du världens chans att påverka ditt boende samtidigt som du bidrar till föreningens bästa. För Ebba Planting och Irma Palm har det varit självklart att engagera sig i styrelsearbetet.
Ung kvinna med långt rött hår står med kaffekopp vid öppen lägenhetsdörr. Ebba Planting hoppas kunna inspirera fler unga att engagera sig i styrelsearbetet.

Vi har alla ett ansvar för vårt boende, och att föreningen fungerar, enligt styrelseledamoten Ebba Planting.

Ebba Planting är sedan ett år ordförande för HSB brf Vattenmannen i Tyringe i Hässleholm. Bostadsrättsföreningen är liten, endast 22 lägenheter, och omfattar ett hus byggt 1957. För henne var beslutet att engagera sig i styrelsearbetet självklart och efter ett år som vice ordförande tog hon över ordförandeposten.

– Jag studerar juridik och är väl medveten om vad det innebär att köpa en bostadsrätt. Man köper inte en lägenhet, man köper en andel i en förening som kommer med en rätt att nyttja en lägenhet. Vi har alla ett moraliskt ansvar att föreningen fungerar, säger hon.

Det bästa med styrelsearbetet är att se resultat, säger Ebba Planting.

"Jag blir glad när jag ser vad vi åstadkommit."

– Vi har nyligen bytt ytterdörrarna till samtliga lägenheter i föreningen och jag blir lika glad varje gång jag tittar på dörrarna. Det här har vi åstadkommit och det här är betydelsefullt!

Hon tycker också att arbetet i styrelsen är oerhört lärorikt och ger nya perspektiv. Att ha det yttersta ansvaret för skötseln av en fastighet involverar såväl juridik och ekonomi som byggnadsteknik, och många vågar därför inte engagera sig.

– Men man behöver inte ha kunskap inom alla områden för att arbeta i styrelsen. Vi har en förvaltare via HSB och det är guld värt att ha stöd av en person med rätt kompetens som dessutom är utomstående och som därför ser helheten på ett annat sätt, säger Ebba Planting.

– Det är viktigt att veta att alla kan bidra med något i styrelsearbetet. Vi har olika erfarenheter och kvaliteter, vilket behövs.

Ung kvinna sitter och jobbar på laptop vid matbord

Att engagera sig i brf:ens styrelse känns både lärorikt och betydelsefullt, säger Ebba Planting som är ordförande i HSB brf Vattenmannen i Tyringe.

Utmaningar finns förstås

– Folk vill olika saker och det kan ibland vara svårt att kommunicera ut styrelsens prioriteringar på ett bra sätt. Det gäller att förklara det grundläggande ekonomiska tänket när det gäller olika typer av investeringar. Så visst finns det utmaningar, men även väldigt många möjligheter, säger Ebba Planting.

Hennes engagemang i föreningslivet startade med elevkåren i gymnasiet och har sedan fortsatt. Förutom att Ebba Planting är ordförande i sin bostadsrättsförening är hon ledamot av valberedningen för HSB Skåne, vilket gett en god inblick i den större organisationen och resulterat i flera nyttiga kontakter.

– Dessutom tror jag att det kan vara lättare för mig som är ung att intressera andra yngre för styrelseposter. Jag kan ge nya perspektiv och hoppas inspirera dem att våga engagera sig.

Nytt hem att längta till?

Upptäck HSBs nyproducerade bostäder över hela Sverige.