Vi stödjer inte längre, fullt ut, webbläsaren Internet Explorer (version 11 eller tidigare) då detta är en gammal webbläsare som inte längre underhålls av Microsoft och inte fungerar med modernare webbteknik. Därför rekommenderar vi att ni istället använder er av någon av dessa webbläsare: Google Chrome, Mozilla Firefox, Microsoft Edge eller Apple Safari

Johan blev brf-ordförande som 19-åring

Så snart Johan Kalmi Claesson fyllde 18 år blev han ledamot i styrelsen i sin bostadsrättsförening. Strax innan han fyllde 20 blev han ordförande. Ett brinnande intresse för föreningsliv och att få vara med att utveckla och förändra driver honom framåt.
Johan Kalmi Claesson

Varifrån kommer intresset för föreningslivet?

– Troligtvis från det att jag fick vara med och ta fram innehåll och skriva för medlemsbladet i föreningen där jag bor. Då var jag adjungerad i styrelsen och kunde ändå bidra med något, fick insyn i föreningslivet och såg att min insats gjorde skillnad.

Det är bara ett par år sedan. Hur har du hunnit skaffa dig så mycket erfarenhet?

– Jag tog ett sommarjobb som ung kommunutvecklare inom Skövde kommun och fortsatte därefter inom kommunen ett år. Under tiden blev jag uppmärksammad på en organisation som arbetar för ungas inflytande, Skövde Ungdomsforum, där jag för övrigt har en ordförandepost idag.

– Parallellt med det engagerade jag mig i den rikstäckande organisationen Sveriges Ungdomsråd, så under en väldigt kort period hände det mycket och jag lärde mig styrelsearbetet. Därför, när jag fyllt 18 år, kunde jag bli ledamot i brf:en där jag bor och sedan ordförande strax före min 20-årsdag.

Vad driver dig?

– Möjlighet att påverka och att vara med och utveckla. Jag tycker också att styrelsearbetet är roligt med alla de moment som hör till. Jag brukar säga att mötena är det roliga, att få ett bra samtalsklimat och kunna diskutera i olika frågor och förhoppningsvis komma fram till något.

Vad tror du är avgörande för att få folk att engagera sig i styrelsen där man bor?

– Ta små steg, och låt medlemmen bidra i det lilla först, med något som känns relevant och bekant och som den personen brinner för. Därefter kan man förhoppningsvis bygga vidare. Det var lite så min egen resa började. Det är också viktigt man förstår att det alltid finns folk i styrelsen som kan hjälpa en att utvecklas. Man är inte ensam.

Ålder är bara en siffra, brukar man säga, men hade du betänkligheter innan du tackade ja till ordföranderollen?

– Jag hade ju grundkunskaperna i styrelsearbete, så främst funderade jag på hur mycket tid det skulle ta i anspråk, men efter diskussioner och lite input från förra ordföranden kom jag fram till att det skulle funka.

På vilket sätt kan det vara en fördel att vara ung i rollen?

– Till viss del fångar man ju upp de ungas perspektiv, men bara för att man är yngre representerar det ju inte alla heller. Det är viktigt att det finns en mångfald av åldrar i en styrelse.

Vad har du för mål? Det osar styrelseproffs.

– Haha, det vet jag inte, men jag vill fortsätta utvecklas i rollen som ordförande och sedan får vi se vart det tar vägen därifrån.

Johan Kalmi Claesson

Ålder: 20
Bor: Skövde
Gör: Arbetar som elektriker och är ordförande i HSB brf Björken, ordförande i Skövde Ungdomsforum och ledamot i Sveriges Ungdomsråd.