Vi stödjer inte längre, fullt ut, webbläsaren Internet Explorer (version 11 eller tidigare) då detta är en gammal webbläsare som inte längre underhålls av Microsoft och inte fungerar med modernare webbteknik. Därför rekommenderar vi att ni istället använder er av någon av dessa webbläsare: Google Chrome, Mozilla Firefox, Microsoft Edge eller Apple Safari

Så kan du skona miljön hemma

Möbler, kläder, elektronik och mat. Det är exempel på produkter vi har hemma som har stor påverkan på miljön. HSBs miljöchef Magnus Ulaner tipsar om hur du kan tänka för att minska ditt klimatavtryck.
Illustration av hållbar livsstil

Möbler och hushållsartiklar

Mellan 2009 och 2019 ökade svenskarnas konsumtion av möbler och hushållsartiklar med hela 47 procent. Förut­om transportutsläpp går det åt stora mängder av natur­resurser vid produktionen.

Återbruka och renovera

Satsa på att renovera och laga det du har eller köp begagnat. I stället för att köpa ett helt nytt kök, nöj dig med att byta ut eller måla om köksluckorna. Klä om stolsdynor och olja trädelarna på dina möbler så blir de som nya. Då mins­kar du din klimatpåverkan väsentligt.

Kläder

Se över hur du konsumerar

Klädindustrin är en riktig miljöbov. Handla begagnat i stället för nyproducerat. Många av oss lämnar kläder till återvinning, men vi kan bli betydligt bättre på att köpa i andra hand. Vill du ändå köpa nytt? Satsa på kvalitet – då håller plagget längre. Ta reda på vilka textilier som är hållbart producerade, lär dig vad miljö märkningarna betyder och köp kläder gjorda av återvunnet material.

Tonårskille som lagar jeans

Förläng livslängden på dina kläder

Reparera och sy om dina plagg i stället för att slänga dem när de går sönder eller inte passar. Tänk på att kläder slits av att tvättas och tork­ tumlas, så vädra dina plagg i stället. Fläckar kan du punkt­ tvätta. På så vis skonar du både kläderna och miljön.

Elektronik

Fundera innan du köper nytt

Tillverkningen av elektronik är energi­, kemikalie­ och resurskrävande. Dessutom är elektronik svår att återvinna. Fundera på vilken elektronik du verkligen behöver. Är det nödvändigt att ha en tv i varje rum? Måste alla i familjen ha en egen dator eller kan ni samsas? Kanske kan du låna eller hyra produkten?

Var mindre trendkänslig

Använd de elektronikprylar du har så länge de funkar eller går att laga. Om efter­frågan på nya produkter avtar kommer utsläppen från industrin att minska. Satsa på TCO­märkta varor med god energiprestanda och lång livslängd. Undvik krimskrams­elektronik och obskyra märken, då de ofta innehåller olagliga kemika­lier.

Mat

Ät mindre kött

En stor del av svenska hus­hålls klimatpåverkan kom­mer från maten vi äter. Nöt­kött har störst miljö påverkan och står för stora utsläpp av växthusgaser. Byt ut nötköttet mot hållbart odlad fisk, fågel eller bönor ett par dagar i veckan. Vill du ändå njuta av en köttbit emellanåt, välj vilt eller ekologiskt kött från betande djur. Svenskt natur­bete bidrar till den biologiska mångfalden.

Minska matsvinnet

En tredjedel av all mat som produceras slängs. Ta i stället vara på maten och kasta inte sådant som går att äta. Det går visserligen att omvandla matavfall till biogas, men ur miljösynpunkt är det bättre att inte behöva producera mat som slängs.