Vi stödjer inte längre, fullt ut, webbläsaren Internet Explorer (version 11 eller tidigare) då detta är en gammal webbläsare som inte längre underhålls av Microsoft och inte fungerar med modernare webbteknik. Därför rekommenderar vi att ni istället använder er av någon av dessa webbläsare: Google Chrome, Mozilla Firefox, Microsoft Edge eller Apple Safari

Skön stil hemma: Inredarens smarta knep

Att inreda med finess behöver varken vara svårt eller dyrt. Det gäller bara att känna till knepen. Här tipsar HSBs inredare Anette Olsson om hur du skapar ett inbjudande och harmoniskt hem – utan att bli ruinerad eller belasta miljön.
Sovrum i HSB-lägenhet

Som inredningsansvarig på HSB Projektpartner i Uppsala är Anette van vid att skapa en harmonisk stil i visningslägenheter i nyproduktion, samt hjälpa kunderna att välja rätt material till sitt nya hem. Hållbarhet och omtanke om miljön är en självklar del av allt hon gör.

Vi möts i en visningslägenhet i HSB brf Hamnen i Uppsala, där Anette och kollegan Jenny Olofsson har skapat en varm och välkomnande känsla med naturliga material. Att trivas hemma är prio ett för Anette, och förutsättningen för det är ett hem i harmoni.

Anette Olsson

– Tänk alltid att du vill skapa en helhet i hela bostaden färgmässigt. Allt ska hänga ihop för att det ska bli behagligt och harmoniskt, så jobba med färgskalan som en röd tråd genom hela bostaden.

Personligen älskar Anette neutrala jordtoner som håller under en längre tid.

– Med vita väggar och benvitt, beige och brunt skapar du en hållbar, lugn bas som du inte tröttnar på, utan kan trivas med i många år. Med en vit bas kan man också lätt ta in accentfärger på en kudde eller så för att ändra stil, säger Anette.

Även ljuset är viktigt.

– Ta vara på ljuset från fönstren. Ett sätt är att hänga gardinerna bredvid fönstren. Då skapar du en ombonad mjuk känsla och får samtidigt maximalt ljusinsläpp. Ett tips är att hänga gardinskenorna i taket, för att ge intryck av högre takhöjd, säger Anette.

Vardagsrum i HSB-visningslägenhet

Att skapa ett vackert hem behöver inte vara dyrt. Anette blandar gammalt och nytt och tycker att inget är roligare än att fynda något på second hand, loppis eller auktion.

– Då har du chans att hitta något originellt som inte går att hitta någon annanstans, som samtidigt är snällt mot både miljön och plånboken.

Anette lever som hon lär. Hållbar inredning och återbruk utgör en röd tråd i det mesta hon tar sig för.

– Det är så mycket billigare att köpa second hand. Man kan alltid måla gamla möbler i samma nyans så att de passar ihop och binds samman till en helhet, även om köksstolarna har olika modell. Det är också lätt att klä om en stolsits, och för en femhundring kan man få en soffa som man tvättar klädseln på så den blir som ny, tipsar Anette.

Det går inte att sticka under stol med att Anette är en prylälskare av rang.

– Jag tycker om att ha många saker; det blir en mustig kontrast till mina vita väggar, men även om man har många prylar behöver hemmet inte kännas rörigt. Det måste finnas en balans och harmoni.

Kök i HSB-visningslägenhet

Anettes knep är att skapa ordning bland prylarna.

– Gruppera sakerna och skapa stilleben av saker som betyder något för dig. Det kan exempelvis vara tre vaser i matchande nyanser som du grupperar på ett brickbord, tipsar Anette.

Vad gäller belysning är Anettes råd att våga satsa på en stora, maffiga lampor i kök och vardagsrum, lampor som inte skäms för sig utan får ta plats.

– Även i sovrummet kan man ha två större stående lampor på sängborden, istället för den klassiska lilla läslampan. Inred mer för ögat, än bara för funktion, säger Anette.

Lampor och dekorationssaker behöver inte heller ställas på rad i fönstret, utan kan lika gärna liva upp hemmet från små brickbord och sidobord i rummet.

– Nu finns även fina batterilampor som man kan ställa mitt på ett matbord, eller i ett badrum där det saknas eluttag, och dimmer är ju fantastiskt för att skapa en mysig känsla, säger Anette.

Ett viktigt inslag för att skapa liv i hemmet är levande växter.

– Det är fint att ta in det gröna ihop med naturfärgerna; man kan ha en stor urna på golvet med en stor lättskött växt i. Det är också fint att dekorera med torkade växter som inte kräver någon skötsel. Man behöver inte bara klä väggarna med tavlor.

Anette föredrar vackra markramébonader eller andra dekorationer.

– Här har jag till exempel hängt upp en gammal bamburullgardin som jag hittade på Röda Korsets second hand för bara 20 kronor.

Vill man hänga upp tavlor tipsar hon om att gruppera dem eller köpa billiga ramar på loppis och måla dem i samma färg, så att tavelväggen hänger ihop. För att hemmet ska kännas mjukt och inbjudande är det viktigt att omge sig med härliga textilier.

– Jag älskar soffkuddar och plädar! Vad gäller gardiner, plädar och kuddar är det jättefint att jobba med samma material, som linne. Och tänk på att man lätt tröttnar på mönstrat.

Färgmatchning

Proportioner är viktigt, köp inte för stora eller för små möbler, utan mät noga innan. Ett vanligt misstag är exempelvis att man köper för små mattor.

– Satsa hellre på riktigt stora mattor, så att hela soffgruppen eller köksgruppen står på mattan.

Anettes favoritplats är utan tvekan vardagsrummet, eller närmare bestämt soffan, eftersom det är där man slappnar av efter en dag på jobbet.

– Men lås dig inte vid att bara möblera längs väggarna, utan ställ gärna soffgruppen mitt i rummet, och håll ihop det med en stor matta, tipsar Anette. Också badrummet är ett rum ska inredas, något många glömmer bort.

– I mitt badrum har jag en fin gammal stol med en buddhastaty, ett ljus och lite halsband, berättar Anette.

För att skapa känslan av ett eget hemmaspa kan du dekorera med fina handdukar, matchande tvålpump och doftljus.

– Välj till exempel handdukar med fina fransar som hänger framme, och i stället för de små, klassiska badrumsmattorna, köp en större vanlig matta till badrummet i stället.

Även om Anette är inredare varnar hon lite för snabba inredningstrender. Det är mer hållbart – och billigt – att tänka långsiktigt.

– Håll dig till den stil du själv älskar, så tröttnar du inte på ditt hem!

Gör om till liten kostnad

 1. Plocka bort i stället för att lägga till. Du kommer bli förvånad hur nytt, fräscht och luftigt ditt hem känns när du plockat undan saker.
 2. Flytta runt dina befintliga saker och få in ny energi. En vas eller ljuslykta kan kännas som ny på en ny plats där hemma.
 3. Måla om dina gamla möbler. Med lite färg får de genast ett nytt liv.
 4. Klä om stolsitsarna eller varför inte slänga ett överkast över en hel soffa? Vips har du fått nya möbler!
 5. Spraymåla inredningsdetaljer så får de snabbt och smidigt en ny look.
 6. Återanvänd gamla textilier på nya sätt. En gardin kan bli en vacker linneduk, mormors virkade duk kan sys om till kuddfodral.
 7. Håll koll på loppisar i närheten och Facebookgrupper där man skänker och säljer möbler och inredning, eller tipsar kring återbruk. Inspiration är gratis!

Så skapar du ett harmoniskt hem

 • Håll ihop färgskalan i hela hemmet och välj lugna färgtoner du inte tröttnar på.
 • Välj inte för små mattor eller lampor, utan våga välja större.
 • Blanda inte olika sorters träslag, det ger lätt ett rörigt intryck. Måla hellre!
 • Golvet är viktigt för helhetsintrycket. Ett tips är att slipa och pigmentera det i grått eller vitt.

Jobba hos HSB

Välkommen att söka våra lediga jobb som finns över hela Sverige.