Vi stödjer inte längre, fullt ut, webbläsaren Internet Explorer (version 11 eller tidigare) då detta är en gammal webbläsare som inte längre underhålls av Microsoft och inte fungerar med modernare webbteknik. Därför rekommenderar vi att ni istället använder er av någon av dessa webbläsare: Google Chrome, Mozilla Firefox, Microsoft Edge eller Apple Safari

Få koll på dina boendekostnader – 10 spartips

Det dyrare prisläget gör att många nu behöver se över sin ekonomi. Sparekonomen Sharon Lavie på Hypoteket tipsar om hur du kan påverka de kostnader som är kopplade till ditt hem och ditt boende.
Husfasad med sneda fönster under taket

1. Om du har rörligt bostadslån – jämför bankernas räntor och förhandla. Varje tiondels procent gör skillnad för dig som har stora lån.

2. Flytta dina sparpengar till konton som ger så hög ränta som möjligt. Compricer eller konsumenternas.se kan hjälpa dig att hitta bäst ränta.

3. Samla dina dyra krediter och lån. Ett samlingslån ger oftast en lägre ränta och du slipper flera av aviavgifterna. Obs! Förläng inte återbetalningstiden, fortsätt att amortera och klipp de gamla korten så att du inte frestas att använda dem på nytt.

4. Se över försäkringar och avtal. En gång om året bör du se över dina försäkringar och avtal rörande exempelvis el, telefoni och strömningstjänster. Jämför de olika aktörerna på marknaden. Här finns tusenlappar att spara.

5. Utnyttja nykunderbjudanden. Våga säga upp dina tjänster och bli ny kund på nytt. Det kan vara gratis årsavgift för bankkort, halva priset under några månader på tidningar och magasin eller bättre abonnemangspris på streamingtjänster. Ofta räcker det med att du meddelar att du funderar på att säga upp ditt avtal för att du ska få ett bättre erbjudande.

6. Dela din bostad med en student, en vän eller någon du känner.

7. Köp begagnade och prisvärda saker till hemmet via säljsajter eller second hand-butiker.

8. Du kan också sälja sådant du inte använder. Barnkläder, leksaker, möbler, cyklar och sportutrustning är lätta att sälja och ger lite extra i plånboken. Personlig egendom för upp till 66 666 kronor får säljas skattefritt varje år.

9. Byt prylar med grannar och dela verktyg och utrustning som används sällan. Ni kan till exempel ordna bytardagar i din brf eller göra i ordning ett bytes- eller lånerum i era gemensamma lokaler.

10. Använd inte bil i onödan. Cykla, promenera eller åk kollektivt när det finns möjlighet. Om du är i behov av bil för dina ärenden, gör många ärenden vid samma tillfälle. Du kan också sälja bilen och gå med i en bilpool om en sådan finns där du bor.

Bosparande ger flera fördelar

HSB Bospar är inte bara ett sätt att spara till kontantinsatsen till ett framtida boende – till sig själv eller för någon närstående – det ger också förtur till HSBs hyresrätter och nybyggda bostadsrätter över hela Sverige. Man får 1 bosparpoäng för varje sparad hundralapp (max 5 poäng i månaden) och kan spara i en eller flera av de poänggrundande sparformerna – HSB Bosparkonto, HSB Fasträntekonto, HSB Depå och HSB ISK. Unga bosparare mellan 18 och 29 år har dessutom möjlighet att köpa en nybyggd bostadsrätt enligt modellen HSB Dela. Det innebär att bospararen köper 50 procent av bostaden medan HSB äger resterande 50 procent. Fem år efter tillträdet kan bospararen ansöka om att köpa HSBs del och bli ensam ägare till lägenheten.

Få förtur till HSBs bostäder

Börja bospara för att få förtur till våra cirka 26 000 hyresrätter och nybyggda bostadsrätter runt om i landet.