Vi stödjer inte längre, fullt ut, webbläsaren Internet Explorer (version 11 eller tidigare) då detta är en gammal webbläsare som inte längre underhålls av Microsoft och inte fungerar med modernare webbteknik. Därför rekommenderar vi att ni istället använder er av någon av dessa webbläsare: Google Chrome, Mozilla Firefox, Microsoft Edge eller Apple Safari

Videoguide: Så rengör du vattenlåset och förhindrar stopp i avloppet

Att få stopp i avloppet händer alla. Smuts och hår spolas ner varje gång du duschar eller badar och orsakar stopp eller dålig avrinning. Genom att göra rent vattenlåset regelbundet kan du förhindra att det blir stopp. Så vår video där vi visar hur du gör.

Att rengöra vattenlåset är väldigt enkelt och gjort på tio minuter. Det enda du behöver är en hink att samla upp smuts och vatten i, handskar, skruvmejsel och gärna en tång med långa skänklar för att rensa i vattenlås och rör.

Så här gör du:

  1. Placera en hink under röret och skruva bort den nedre delen på vattenlåset och var beredd på att   det kommer att rinna vatten. Tippa ur så mycket som möjligt av smutsen och vattnet i hinken och lägg kåpan åt sidan.

  2. Lossa därefter den övre ringen och sidoringen.

  3. När samtliga ringar är lossade och kåpan är borta är det dags för lite lirkande. Ta ett stadigt tag om vattenlåset och böj den försiktigt nedåt tills den släpper från det övre röret. Drag sedan ut vattenlåset från sidoröret.

  4. Rengör vattenlåset och kåpan och skölj noga med varmt vatten. Smuts som stannar kvar i trånga skrymslen tar du enkelt bort med exempelvis en skruvmejsel eller något annat smalt.

  5. När vattenlåset är rent skakar du ur vattnet och sätter tillbaka det i rören och avloppsjobbet är klart! Glöm inte att testspola vatten för att försäkra dig om att det är tätt överallt. 
Var vänlig att tillåta marknadsföring-cookies för att titta på denna video.

Hitta hem hos HSB

Som medlem får du förtur till ditt nya hem genom HSBs bosparande, juridisk rådgivning, tips och inspiration för ditt boende med mera.