Vi stödjer inte längre, fullt ut, webbläsaren Internet Explorer (version 11 eller tidigare) då detta är en gammal webbläsare som inte längre underhålls av Microsoft och inte fungerar med modernare webbteknik. Därför rekommenderar vi att ni istället använder er av någon av dessa webbläsare: Google Chrome, Mozilla Firefox, Microsoft Edge eller Apple Safari

Renovering i hyresrätt: det här får du göra

I hyresrätt får du göra mindre renoveringar som målning, men gör du åtgärder som sänker värdet på bostaden kan du bli ersättningsskyldig. Fråga din fastighetsägare om vad som gäller!

Hyresgäster hyr lägenheten av fastighetsägaren, som även kan vara en bostadsrättsförening, eller i andra hand av en hyresgäst eller en bostadsrättshavare.

Du betalar ingen insats för din lägenhet och du står inte heller själv för underhåll av lägenheten. Förutom hyra av själva bostaden ingår normalt värme, vatten och i vissa fall även hushållsel. Om du har ett förstahandskontrakt kan du byta till en annan lägenhet om din hyresvärd eller hyresnämnd godkänner bytet.

Det här får du göra i din lägenhet

Droppar kökskranen? Behöver du installera en tvättmaskin eller vill du riva en vägg för en mer öppen planlösning? Ska du fixa på egen hand är det viktigt att veta vad du får göra själv, och vad som kräver hyresvärdens godkännande. För dig som bor i hyresrätt är det lätt att veta vad du ska göra om ett fel uppstår hemma, du kontaktar din hyresvärd och får problemet åtgärdat. Det är en av fördelarna med hyresrätt som boendeform.

När du vill förändra eller fräscha upp lägenheten utan att det rör sig om en reparation finns olika möjligheter:

Förändring av ytskikt

Du får måla om, tapetsera eller lägga nytt golv själv, förutsatt att arbetet är fackmannamässigt utfört och att färg- och materialval baseras på vad man kan anse att "de flesta" tycker om. Det är självklart subjektivt, men vid utflytt ser besiktningspersonalen bland annat till rådande trender. HSB brukar använda tapetböcker från färgbutikerna som måttstock. Om en tapet finns med där är den "godkänd”. Målar du alla väggar svarta är det mer sannolikt att du blir återställningsskyldig vid utflytt, eller tvingas betala för att HSB ska återställa lägenheten.

Elektricitet

Du får självklart byta glödlampa på egen hand, men i övrigt är grundregeln att alla elarbeten ska utföras av en auktoriserad fackman. Kontakta alltid hyresvärden vid minsta osäkerhet.

VVS/badrum

Vid åtgärder i badrum måste du nästan alltid anlita professionell hjälp. Glöm inte att du kan bli skadeståndsskyldig om du gjort icke godkända förändringar i lägenheten.

Få stöd i boendefrågor

Som HSB-medlem får du generell juridisk rådgivning i boendefrågor och en rad andra förmåner.