Vi stödjer inte längre, fullt ut, webbläsaren Internet Explorer (version 11 eller tidigare) då detta är en gammal webbläsare som inte längre underhålls av Microsoft och inte fungerar med modernare webbteknik. Därför rekommenderar vi att ni istället använder er av någon av dessa webbläsare: Google Chrome, Mozilla Firefox, Microsoft Edge eller Apple Safari

Tio tips för att undvika gifter i vardagen

Så undviker du gifter i hemmet.
En hög med gamla plastleksaker.

1. Vädra

Då slipper du ha kemikalierna i luften inne hos dig.

2. Städa rätt

Damm suger åt sig miljöfarliga ämnen från textilier, elektronikprodukter, byggmaterial mm. Det är bättre att de hamnar i soporna än i avloppet. Dammsug därför innan du våttorkar.

3. Rensa

Rensa bland flaskorna i städskrubben. Såpa är ett miljövänligt alternativ.

4. Köp miljömärkt

Köp miljömärkta tvätt- och rengöringsmedel. Då minskar du på ett enkelt sätt mängden miljöfarliga ämnen som hamnar i vattnet. Välj produkter märkta med Bra miljöval, Svanen eller EU Ecolabel.

5. Ät ekologiskt

All annan mat innehåller mer eller mindre rester från bland annat bekämpningsmedel.

6. Välj rätt färg

Tänk på att välja miljömärkta färger och golv när du gör om hemma. Leta efter produkter som rekommenderas av Astma & Allergiförbundet, de innehåller ofta färre kemikalier.

7. Undvik plastleksaker

EU:s leksaksdirektiv skärpte 2013 reglerna för kemikalier i produkter till barn, det vill säga personer under 14 år. Undvik gamla leksaker i plast.

8. Minska konsumtionen

Försök minska konsumtionen av elektriska prylar, de innehåller både plast och andra kemikalier. Undvik att sitta i sängen med läsplattan och ha datorn i ett väl ventilerat rum.

9. Välj rätt skalplagg

Gore-tex och en rad liknande vattenavstötande material innehåller perfluorerade ämnen som misstänks vara hormonstörande. Flera stora klädmärken har slutat använda tyger som innehåller perfluorerade ämnen, men inte alla. Undvik även regnkläder i galon av pvc-plast, och välj i stället plagg av polyuretan, som är mindre farliga.

10. Parkera rätt

Parkera i skuggan och vädra bilen innan du sätter dig. Värmen i solen får mängder av kemikalier, bland annat flamskyddsmedel, att släppa ut plast och allt samlas
i det trånga utrymmet.

Naturskyddsföreningen berättar mer om gifter i hemmet.

Visste du att?

Visste du att...

... märkena Bra Miljöval och Svanen garanterar att produkterna är fria från farliga kemiska ämnen. Det finns Svanen-märkta leksaker. De är få, men de finns.

  • En europé använder i genomsnitt 100 kilo plast om året, då räknas allt från plastgolv och båtskrov till skumgummimadrasser och leksaker in.
  • Den årliga produktionen av kemiska ämnen i världen har ökat från
7 miljoner ton per år i början av 1900-talet till cirka 400 miljoner ton per år i dag.
  • Barn är extra känsliga för kemikalier eftersom deras kroppar – exempelvis hjärnan, hormon- och immunsystemet – inte är färdigutvecklade.
  • Bisfenol A förbjöds i barnmatsburkar och i nappflaskor, men används fortfarande flitigt i bland annat i metallkonserver. Köp papperstetror i stället.
  • Glasputs, denna mirakelvätska innehåller ofta ammoniak, vilket är livsfarligt för vattenlevande organismer. Det finns miljömärkta alternativ.