Vi stödjer inte längre, fullt ut, webbläsaren Internet Explorer (version 11 eller tidigare) då detta är en gammal webbläsare som inte längre underhålls av Microsoft och inte fungerar med modernare webbteknik. Därför rekommenderar vi att ni istället använder er av någon av dessa webbläsare: Google Chrome, Mozilla Firefox, Microsoft Edge eller Apple Safari

Stöd för energiomställning till flerbostadshus – ”sparar både pengar och energi”

19 oktober 2021 HSB Stockholms hyresfastighet Porten 1 har genomgått en omfattande renovering där minskad energikonsumtion och klimatförbättrande åtgärder har legat i fokus.
– Som fastighetsägare har man stora möjligheter att göra skillnad, vill man minska energianvändningen och sin bostadsrättsförenings klimatpåverkan finns det även ekonomiska stöd att söka, berättar Elin Hall, miljöstrateg på HSB Stockholm.
Kristian Gauffin och Elin Hall utanför den nyrenoverade fastigheten Porten 1. Kristian Gauffin är projektchef och jobbar med att utveckla HSB Stockholms hyresfastigheter. Elin Hall är miljöstrateg på HSB Stockholm och arbetar bland annat med stöttning och rådgivning inom hållbarhetsfrågor, både internt för HSB Stockholms egna fastigheter och för bostadsrättsföreningar. Foto: Jonathan Eyre

Som många 30-talshus var Porten 1 i Solna en energislukare. Med en konsumtion på 180 kWh/kvm per år var hyresfastigheten både en miljöbov och onödigt dyr. För att sänka energikonsumtionen valde HSB Stockholm därför att göra flera klimatförbättrande åtgärder i samband med att renoveringen av fastigheten inleddes 2019.

Åtgärder som gör skillnad
Ventilationen byttes ut mot ett modernt FTX-system där energin från luften som lämnar fastigheten återvinns via en värmeväxlare, vilket sparar energi samtidigt som inomhusluften blir bättre. För att ytterligare minska energiförbrukningen byttes även fönster och dörrar och taket lades om och isolerades. Renoveringen beräknar minska fastighetens energianvändning med ca 30 procent.

I samband med renoveringen möjliggjordes även utbyte av den gamla oljepannan, ett både omodernt och ur miljö- och klimatsynpunkt dåligt uppvärmningsalternativ. Idag värms huset istället av fjärrvärme som i kombination med värmeåtervinning är ett betydligt mer miljöanpassat alternativ. För utbyte av den tidigare fossila uppvärmningen sökte och beviljades HSB Stockholm det ekonomiska stödet Klimatklivet hos Naturvårdsverket.

– Med alla klimatsatsningar som görs just nu finns det flera nya stöd att söka. Det är en möjlighet som jag tycker att alla fastighetsägare för flerbostadshus borde titta på, särskilt om man bor i lite äldre fastigheter. Då kan man få hjälp med investeringskostnaden för att minska klimatpåverkan. Samtidigt leder investeringarna i sig till att föreningen sparar pengar varje månad tack vare reducerad energikonsumtion, säger Kristian Gauffin, projektchef HSB Stockholm.

Vägen till fossilfrihet
Ända sedan 2008 har HSB Stockholm arbetat målinriktat med klimatfrågan, och att minska klimatpåverkan från hyresfastighetsbeståndet är en viktig del i detta. Förra året lanserades en ny energistrategi för hyresfastigheter – målet är att sänka verksamhetens sammanlagda energianvändning med 3 procent per år.

- Förhoppningen är att även kunna inspirera och hjälpa bostadsrättsföreningar att göra samma sak. De ekonomiska stöd som nu finns att söka kan vara en hjälp för bostadsrättsföreningar att komma i mål med liknande projekt, säger Elin Hall.

Idag finns det framför allt två stöd som rekommenderas till bostadsrättsföreningar som vill minska klimatpåverkan från sina fastigheter:

Klimatklivet
Klimatklivet är ett investeringsstöd till lokala och regionala åtgärder som minskar de klimatpåverkande utsläppen. Stöd kan sökas för konkreta klimatsatsningar som, till exempel, att byta ut olja mot fjärrvärme. Ansökningar lämnas in via länsstyrelsernas e-tjänst under ansökningsperioderna – nästa ansökningsperiod startar 8 november och avslutas 18 november klockan 17.00. 

Stöd till energieffektivisering i flerbostadshus
Energieffektiviseringsbidraget introducerades den första oktober i år. Stöd ges för merkostnader för energieffektivisering som förbättrar energiprestandan med minst 20 procent i flerbostadshus med ett primärenergital över 100 kWh/kvm och år. Föreningen kan få upp till 50 % av stödet utbetalt i samband med godkänd ansökan. Stödet söks hos Länsstyrelsen i länet och betalas ut av Boverket.

HSB Stockholms energispecialister kan utöver hjälp med förstudie och projektledning av åtgärder, även hjälpa er att bedöma om ni kan vara berättigade stöd. De kan också hjälpa till med ansökan och rapportering till myndighet efter genomfört projekt. Kontakta Tomas Eckerud, tomas.eckerud@hsb.se projektchef energi, för mer information.

Webbinarium - Statligt stöd för energieffektiviseringar

I detta webbinarium berättar Tomas Eckerud, HSB Stockholms projektchef inom energi, mer om vad stödet innebär för bostadsrättsföreningar, vilka åtgärder som kan omfattas av stödet och hur processen kring ansökan ser ut. 29 oktober kl. 12.00-12.45