Vi stödjer inte längre, fullt ut, webbläsaren Internet Explorer (version 11 eller tidigare) då detta är en gammal webbläsare som inte längre underhålls av Microsoft och inte fungerar med modernare webbteknik. Därför rekommenderar vi att ni istället använder er av någon av dessa webbläsare: Google Chrome, Mozilla Firefox, Microsoft Edge eller Apple Safari

HSB var snabbt på plats vid branden i eldhärjade brf Hammaren i Ånge

26 november 2021 HSB fanns snabbt på plats då branden i bostadsrättsföreningen Hammaren i Ånge bröt ut på fredagsmorgonen. HSBs fastighetsskötare Lars Norberg höll på att sätta upp en adventsgran hos föreningen intill, då en boende larmade om att något inte stod rätt till i grannfastigheten. Lars tog sig snabbt dit och in i fastigheten och knackade på alla lägenhetsdörrar på första och andra våningen, efter att först ha larmat 112. På tredje våningen var det redan tjockt med rök, så arbetet koncentrerades till att utrymma alla lägenheter och få de boende i trygghet.
Fastighetsskötaren tog sig in i huset och knackade på dörrarna för att larma boende. Fastighetsskötaren tog sig in i huset och knackade på dörrarna för att larma boende.

– Vi ordnade med en samlingslokal några hundra meter från föreningen för de boende tillsammans med kommunen, berättar förvaltaren Martin Jönsson, och var behjälpliga på olika sätt, bland annat med att låsa upp dörrar i stället för att bryta sönder dem.

Efter branden på fredagsmorgonen, då en boende omkom och flera skadades, försöker nu HSB hjälpa till med att ordna boende för drabbade. Det rör sig om 18 lägenheter i den eldhärjade fastigheten plus ytterligare 18 lägenheter i föreningens andra fastighet, som indirekt påverkas genom att driftcentralen, som sköter bland annat värmen i båda fastigheterna är placerad i den eldhärjade, och därmed har stängts av.

Minusgrader ute gör att innetemperaturen snabbt går ner och att även dessa boende eventuellt skulle behöva någonstans att övernatta innan värmen hinner komma tillbaka.

HSB jobbade under hela eftermiddagen tillsammans med samarbetspartners för att få igång värmen och ventilationen, och förhoppningen är att boende i den icke eldhärjade fastigheten ska kunna återvända och övernatta där. Först ska man säkerställa att det inte är farlig brandrök i lägenheterna.

Boende från båda fastigheterna har vistats i samlingslokalen under dagen, där de fått kontinuerlig information och hjälp från berörda myndigheter och HSB.

– Kommunen har erbjudit bland annat filtar, fika, mackor och krisgrupp. Jag har pratat med alla boende, tror jag, och det är förvånansvärt lugnt här.

Martin Jönsson berättar att kommunen ordnat med hotellrum och boende för dem som behöver, och att många lyckats ordna boende på egen hand genom släkt och vänner, vilket är det bästa alternativet.

– Att sitta ensam på ett hotellrum kan naturligtvis vara extra jobbigt i en sådan här situation.

Vid fyratiden höll räddningsledningen, polisen och kommunen ett informationsmöte för de boende i samlingslokalen. Alla drabbade har fått boende. I morgon och på måndag kommer uppsamlingsställen att ordnas för att boende ska få löpande information och kunna ställa frågor.