Vi stödjer inte längre, fullt ut, webbläsaren Internet Explorer (version 11 eller tidigare) då detta är en gammal webbläsare som inte längre underhålls av Microsoft och inte fungerar med modernare webbteknik. Därför rekommenderar vi att ni istället använder er av någon av dessa webbläsare: Google Chrome, Mozilla Firefox, Microsoft Edge eller Apple Safari

I mötet skapas trygghet och trivsel

13 december 2021 För att ett bostadsområde ska kännas tryggt och trivsamt är det viktigt att det finns en social gemenskap. En bostadsrättsförening som har tagit fasta på detta och börjat arbeta aktivt med sociala aktiviteter för att bygga gemenskap är HSB brf Spegeln i Täby.
Carina Westerlund och Ken Larsson vid ett konstverk som man tagit över, renoverat och installerat på föreningens mark. Invigningen blev förstås ett evenemang för alla medlemmar. Foto: Björn Raunio

Att känna sina grannar ger en viktig grundtrygghet och skapar bättre möjligheter att gemensamt möta eventuella utmaningar. Därför är det en god idé att försöka bidra till att medlemmar träffas och lär känna varandra. I HSB brf Spegeln 176 lägenheter bor såväl familjer som äldre och yngre ensamstående. Styrelsens ordförande Ken Larsson och styrelseledamoten Carina Westerlund berättar att deras aktiva arbete började som en vidareutveckling av de traditionella städdagarna.

– Vi har mycket tomtmark i föreningen och därmed stora behov av underhåll. Därför har vi lagt ut markskötseln på entreprenad och städdagarna kändes inte längre så meningsfulla för själva utemiljön. Behållningen var chansen att umgås och vi valde att bara satsa på det trevliga, säger Ken.

Startskottet blev när föreningen på nationaldagen 2016 höll en officiell invigning av en boulebana. Sedan dess har ett organiserat boulespelande pågått kontinuerligt under den varma säsongen. Detta sköts fristående från föreningen, men är öppet för alla medlemmar och har blivit ett uppskattat sätt att umgås för många av dem.

– Efter det håller vi varje år gemensamt nationaldagsfirande, där vi bjuder på korv, hamburgare och dryck. Tyvärr har vi fått göra paus på grund av corona, men vi tänker komma igång med det igen så snart situationen tillåter, fortsätter Ken.

Hösten 2017 lade föreningen ner de återkommande städdagarna helt och utöver nationaldagsfirandet ordnas sedan dess också en årlig höstfest där man sätter upp partytält och bjuder på mat och dryck, tipspromenad och allmän trevnad. Året därpå utvecklades konceptet till en regelrätt Oktoberfest med bland annat gulasch och surkål.

– I och med att vi är utomhus är det lätt att komma förbi och uppslutningen är bra, med runt 50-60 personer. Vissa är med hela tiden, andra kommer bara ett tag. Det är ett väldigt bra sätt att lära känna både vuxna och barn som bor i föreningen, säger Carina.

Även vid nyår hålls en mindre aktivitet för alla som vill fira tolvslaget tillsammans. Med glögg, pepparkaka och bubbel skålar man in det nya året och tittar på fyrverkerierna ihop. Det är ofta i den särskilda trivselgrupp på tre personer, där Carina sitter med, som idéer till aktiviteter kläcks innan de tas vidare till styrelsen.

– Styrelsen har tagit fasta på det positiva i att sammanföra människor. Så snart det händer något nytt bjuder vi in till ett litet arrangemang, fast utan större pretentioner. Till exempel ordnade vi en invigning av vår nyrenoverade bastu och övernattningsrum. Vi har också haft öppna visningar av nya tvättstugor, säger Ken.

Som ordförande ser han också till att personligen välkomna alla nya medlemmar och svara på deras frågor i samband med att de får sina nyckelbrickor. Vid de stora evenemangen är alla ledamöter i styrelsen med och jobbar, lagar mat och serverar, vilket synliggör dem.

– Jag tycker att det här har gett betydligt trevligare stämning i föreningen. Inte minst har relationerna mellan oss i styrelsen och de andra boende blivit väldigt bra. Folk lär känna oss och vet vilka vi är. Alla är en del av samma gemenskap, utan något vi och dem, säger Carina.

– Flera boende har knutit nya vänskapsband och jag tror att medlemmar känner att de får ut mycket positivt av att bo här, avslutar Ken.

Styrelsens tips för sociala aktiviteter

  • Börja smått och opretentiöst för att inte arbetet ska bli för betungande.
  • Vidareutveckla koncept som går hem.
  • Snåla inte på maten som ni bjuder på, kvalitet uppskattas – och självklart med alla tillbehör.
  • Inkludera alla och se till exempel till att det finns matalternativ för alla.

HSB brf Spegeln

  • Byggår 1989
  • Ligger i Gribbylund i Täby
  • 13 hus med totalt 176 lägenheter varav 8 ägs av kommunen
  • Bostadsstorlekar på mellan 52 och 120 kvm
  • Nästan 40 000 kvm tomtmark