Vi stödjer inte längre, fullt ut, webbläsaren Internet Explorer (version 11 eller tidigare) då detta är en gammal webbläsare som inte längre underhålls av Microsoft och inte fungerar med modernare webbteknik. Därför rekommenderar vi att ni istället använder er av någon av dessa webbläsare: Google Chrome, Mozilla Firefox, Microsoft Edge eller Apple Safari

Personen bakom medlemsnyttan: Robert Nuse är ordförande i valberedningen

30 november 2021 Robert Nuse är ordförande i valberedningen. Hans uppdrag handlar till stor del om att samordna valberedningen som i sin tur ska hitta kompetenser till HSB Södertörns styrelse som kan utveckla verksamheten efter medlemmarnas behov.

Robert har varit engagerad i föreningslivet sedan unga tonår. Han har bland annat ridit och varit med i hemvärnet innan han började engagera sig i sin bostadsrättsförening. Efter att en valberedare uttryckt att han skulle passa bra för styrelsen i den egna bostadsrättsföreningen var han fast. Han blev invald som sekreterare, en roll som han satt på i tre år. Därefter blev han blev vald till ordförande, vilket han är än idag.  

Robert har axlat många roller inom HSB, han har bland annat suttit med i HSB Södertörns styrelse och har också verkat som HSB-ledamot. Trots sitt långa engagemang i HSB Södertörn så är det inte förrän nu som han tar första vändan i rollen som ordförande i valberedningen. Det var styrelsens ordförande som frågade om han skulle vara intresserad av att ta sig an uppdraget, och visst var han det! 

Vad kan du bidra med som valberedningsordförande? 
- Jag tycker att jag kan bidra med ett medlemsperspektiv samtidigt som jag arbetar mot styrelsen.  

Vad ligger i ditt uppdrag som ordförande i valberedningen? 
- Jag agerar samordnare. Jag tar information som kommer från HSB Södertörn och tillämpar valberedningsinstruktioner.  

Hur ser valberedningens konstitution ut?  
- Valberedningen består av fyra personer, inklusive mig. Det sitter en valberedare i Nynäshamn, en i Huddinge och två i Tullinge. Det är fördelaktigt att ha personer från olika orter, och idealiskt vore att ha en representant från varje ort inom Södertörn.  

Vad är Valberedningens roll? 
- Valberedningens uppdrag är att förse HSB Södertörn med tillräckligt bra kompetenser för att föreningen ska utvecklas i den riktning som HSB Södertörns kunder och medlemmar vill. Där är kompetens A och O samtidigt som vi behöver ha en bra känsla för vad det behövs mer av inom HSB Södertörn och vad som kan bidra till en god samverkan mellan styrelse, vd och ledningsgrupp.  

Hur ser valberedningens arbete ut?  
- Vårt arbete är reglerat till valberedningsinstruktionen. Rent konkret ringer vi upp de som står inför omval för att ha en dialog kring vad de har för drivkrafter och mål. Parallellt med det så ber vi föreningarna att komma med nomineringsförslag.  

Det blir en svår avvägning när vi redan har en extremt kompetent styrelse och samtidigt får syn på en kompetent person som vill komma in i styrelsen, för vi måste ha ett flöde in rent generationsmässigt. Därför kan vi behöva fasa in någon så att de kan bli en duktig styrelseledamot om ett par år.  

Det ena innebär kontinuitet och det andra är vägen till en fortsatt kontinuitet. Det är den största och svåraste avvägningen för att få ett enhälligt beslut eftersom vi inte vill tappa seriösa själar och stänga dörren för dem.  Men genom en god dialog kan man växla kompetens i rätt tid, därför är det viktigt att HSB Södertörn förmedlar tydligt vilket fokus och vilken kompetens som söks för framtida utmaningar.  

Hur ser nomineringsprocessen ut?  
- Vi ska testa att göra något lite annorlunda i år. Vi vill vara tillgängliga för våra medlemmar och därför kommer vi att lämna ut våra privata telefonnummer. På så vis kan alla som vill prata med valberedningen göra det vare sig de har frågor kring en nominering eller själva nomineringsprocessen. 

Vår förhoppning är att visa på att det är genom samverkan som vi kan skapa ett brett nomineringsunderlag. Alla kan ju inte bli valda men vi samtalar med alla som nomineras. Och den som inte kommer med den här omgången kanske är passar perfekt längre fram i tiden.  

När vi stänger nomineringarna har vi förhoppningsvis fått in ett antal goda namn som är nominerade enligt en nomineringsmall, vilken är lite som ett mini-CV. Det innehåller namn, ålder erfarenhet och vad personen kan bidra med. Det kanske låter skrämmande men det är inte huruvida personen har ett fullt CV som är avgörande. Den viktigaste informationen får vi ut under dialogen med den nominerade. Efter samtalen kommer vi fram till vilka som är intressanta och därefter börjar vi arbeta på valberedningens förslag. Där måste matchningen bli rätt för att se till att det finns en god dynamik i styrelsen. 

Vad vill ni se för drivkrafter i styrelsen? 
- Det ska finnas en ekonomiskt medvetenhet och personen måste fungera bra i en organisation. Sedan ska intresseområden från alla delar av verksamheten finnas representerade, där kan särskilda intressen som teknik, kommunikation och hållbarhet vara bra.  

Varför är valberedningen viktig ur ett demokratiskt perspektiv?  
- Valberedningen har möjlighet att lyssna på medlemmarna såväl som verksamheten för att sedan se till att skapa de bästa förutsättningarna för att verksamheten ska kunna utvecklas. Om vi fångar in rätt människor, som vill vara med och påverka, så är det verkligen ett mått på demokrati såväl som ett sätt att främja verksamheten på.