Vi stödjer inte längre, fullt ut, webbläsaren Internet Explorer (version 11 eller tidigare) då detta är en gammal webbläsare som inte längre underhålls av Microsoft och inte fungerar med modernare webbteknik. Därför rekommenderar vi att ni istället använder er av någon av dessa webbläsare: Google Chrome, Mozilla Firefox, Microsoft Edge eller Apple Safari

Varsam renovering gav stadsbyggnadspris

15 december 2021 Den 14 december utsågs HSB Landskrona som vinnare av Landskronas stads stadsbyggnadspris 2021. Det var för 19:e gången som stadsbyggnadspriset delades ut.

Fastigheten är så klart Lommen 18, Trädgårdsgatan eller Järnvägstorget, fastigheten har många namn. Efter storbranden 2018 har ett gediget arbete med att återställa byggnaden pågått och nu står den alltså som en vinnare i Landskorna

Projektutvecklare är HSB Landskrona.
– Det känns ju fantastiskt. Kul att ett projekt som inte är ett nybygge prisas, säger Sven Andersson, projektledare på HSB.
– Det är klart att jag hoppades men jag måste erkänna att jag trots detta blev överraskad.

En som inte är lika överraskad är Roger Jönsson, VD för Teamab vilka utfört arbetet.
– Jag är inte överraskad. Jag tycker det är rätt att premiera HSB  för att de ville bevara det gamla så mycket som möjligt. De valde att inte spara på krutet och nu ser vi resultatet, säger Roger Jönsson och berättar om utmaningen.
– I och med att fastigheten var illa åtgången av branden så var det svårt att hitta de detaljer som varit. Att hitta själen i huset var den stora utmaningen. Men jag är nöjd med resultatet.

Leif Arnsby på arkitektbyrån MagasinA har haft ett tufft arbete att kombinera gammalt med nytt.
– Det svåra har varit att klara alla nya normer, att få till alla tekniska lösningar i huset men samtidigt behålla själen, säger Leif Arnsby.
– Att tillexempel kunna behålla kakelugnarna är stort.

Arkitekten hyllar även han HSB.
– Det är jättekul att de valde att satsa på detta. 

Eftersom de nio lägenheterna gjorts om från hyresrätter till bostadsrätter så har inga som bodde där innan branden valt att flytta tillbaka. De som nu bor där kommer nästa alla från andra kommuner.
En av de boende kommer från Landskrona. Övriga har flyttat hit från andra delar av landet.

Stadsbyggnadspriset delades ut i samband med stadsbyggnadsnämndens sammanträde på tisdagen.

Landskronas lokaltidning, LandskronaDirekt, har följt projektet från början och vi kan bara tacka dem för denna fina artikell som man kan läsa i sin helhet på deras hemsida.

Motiveringen lyder:
Stadsbyggnadspriset i Landskrona 2021 tilldelas fastigheten Lommen 18 som tragiskt brandhärjades den 10 mars 2018. Efter branden konstaterades att flerfamiljshuset på Trädgårdsgatan var totalförstört och skadorna så allvarliga att de boende inte kunde återvända. 

Insatsen med en omfattande renovering och återuppbyggnad premieras och lyfts fram 2021. Projektet kommunicerar gestaltningsmässig omsorg i sin helhet och detaljer såväl exteriört som interiört. Projektet tar hänsyn till sin kulturhistoria genom bevarande av den rikt artikulerade tegelfasaden mot Trädgårdsgatan. Bevarande och återbruk har varit en ledstjärna genom arbetet där så som tegelfasad, karmar och kakelugnar genomgått stora restaureringsarbeten för att kunna bevaras och ge fortsatt själ åt huset. Särskilt stor omsorg har lagts vid entré och hallparti till fastigheten vad avser golvmaterial och takmålning liksom inne i de enskilda lägenheterna.

Projektet har resulterat i att Landskrona fått behålla en vacker äldre byggnad från slutet av 1800-talet. En äldre del av stadens historia har därmed säkrats och stadsrummet har fått förbli oförändrat. Under 2021 har huset åter kunnat fyllas med liv och nya hyresgäster till bostadsrättsföreningen Järnvägstorget har flyttat in.