Vi stödjer inte längre, fullt ut, webbläsaren Internet Explorer (version 11 eller tidigare) då detta är en gammal webbläsare som inte längre underhålls av Microsoft och inte fungerar med modernare webbteknik. Därför rekommenderar vi att ni istället använder er av någon av dessa webbläsare: Google Chrome, Mozilla Firefox, Microsoft Edge eller Apple Safari

Andrahandsupplåtelse på grund av osäker bostadsmarknad?

23 december 2022 Många bostadsrättsföreningar får nu in ansökningar om andrahandsupplåtelse där bostadsrättshavaren hänvisar till den rådande bostadsmarknaden som skäl för att få hyra ut. Vad gäller egentligen? Och hur ska styrelser hantera ansökningar som kommer in? Vi pratade med Andrea Gordon, jurist på HSB Göteborg.
Johnér bildbyrå

Är andrahandsupplåtelse på grund av den rådande bostadsmarknaden okej? 

Som utgångspunkt, ja. 2014 ändrades lagstiftningen avseende andrahandsupplåtelser av bostadsrätt. Från att det tidigare krävdes så kallade beaktansvärda skäl anges numera i lagen att bostadrättshavaren ska ha skäl för att få upplåta lägenheten i andra hand. I förarbetet till den nya lagstiftningen gavs som exempel att bostadsrätten är svårsåld på grund av dåliga marknadsförutsättningar. Och om bostadsrätten är svår att sälja på acceptabla villkor är det naturligt att bostadsrättshavaren kan vilja avvakta något med en försäljning, och en förutsättning är då för många att lägenheten kan upplåtas i andrahand, under en övergångsperiod.  

Andrea Gordon, jurist HSB Göteborg

Andrea Gordon, jurist HSB Göteborg

Kan en styrelse godkänna alla ansökningar som kommer in? 

Jag tycker det är rimligt att en bostadsrättshavare som anger ett visst skäl för andrahandsupplåtelse också ska lämna in underlag som styrker skälet. Styrelsen kan be om en komplettering av ansökan om det behövs. Har några försäljningsförsök gjorts, eller kontakter med mäklare? På vilket sätt är just denna bostadsrätt svårsåld? Det är frågor som jag tycker att en styrelse bör få svar på.

"Som utgångspunkt är ett år den tid som marknadsskälet kan användas. "

Hur länge kan lägenheten hyras ut? 

Som utgångspunkt är ett år den tid som marknadsskälet kan användas. En hyresnämnd gör dock alltid en prövning av omständigheterna i det enskilda fallet, så det ska bli intressant att följa hur hyresnämnderna prövar de fall som de får in nu och en tid framöver. 

Kan en brf-styrelse anlita er i denna typ av ärenden? 

Absolut! Vi inleder alltid med en juridisk rådgivning, där vi går igenom omständigheterna i det enskilda ärendet. Kanske är ansökan utformad på sådant sätt att styrelsen bör godkänna andrahandsupplåtelsen. Ibland kan det dock vara värt att låta ett ärende prövas i Hyresnämnden, och i så fall kan vi även företräda föreningen där. 

 

Läs mer

För kontakt eller offertförfrågan, gå till sidan om juridisk rådgivning för brf-styrelser.