Vi stödjer inte längre, fullt ut, webbläsaren Internet Explorer (version 11 eller tidigare) då detta är en gammal webbläsare som inte längre underhålls av Microsoft och inte fungerar med modernare webbteknik. Därför rekommenderar vi att ni istället använder er av någon av dessa webbläsare: Google Chrome, Mozilla Firefox, Microsoft Edge eller Apple Safari

Därför har vi egen förvaltare

13 september 2022 Att ha en förvaltare på heltid kan låta som en enorm utgift, men det kan bli en lönsam affär. För en stor och komplex förening som HSB brf Hamnvakten är det välinvesterade pengar som frigör tid för att utveckla fastigheterna.
Claes Kjellander, ordförande i Brf Hamnvakten, står på föreningens innergård. I bakgrunden syns en lekplats. Bredvid Claes står Peter Schmidt, föreningens förvaltare från HSB Stockholm

Med sina 386 lägenheter och 18 lokaler fördelade på 6000 m2 är HSB brf Hamnvakten en stor förening. Föreningen, som är centralt belägen i Hammarbyhamnen på Södermalm, har flera kommersiella hyresgäster som gym och förskolor men också festlokaler, mötesrum och bastu för sina medlemmar.

– Utöver våra lägenheter så har vi tio stora hyresavtal och flera mindre och ett parkeringsgarage med knappt 350 platser, så vi är en komplex förening. Föreningen kräver mycket arbete för att hållas igång, så vi behövde någon som tar hand om det löpande och är självgående, som en vd ungefär. Annars skulle styrelsen bli nedlusad med förvaltningsfrågor, säger Claes Kjellander, ordförande i HSB brf Hamnvakten.

claes-kjellander.jpgHan poängterar att det är viktigt för styrelser i stora föreningar att inte fastna i just förvaltningsfrågorna, utan att de kan lägga sin tid och kraft på långsiktiga strategier, vilka projekt som ska genomföras och ha koll på hur ekonomin ser ut.

– Vi vill ha en person som kan sköta det löpande och ha stora befogenheter, som är proaktiv och själv ser vad som behöver göras. För oss med stor kommersiell verksamhet är det också viktigt att förvaltaren kan det här med hyresavtal och sköter förhandlingarna med hyresgästerna. Det här behovet såg vi redan för flera år sedan och det har bara vuxit, så vår bedömning var att det är ungefär en heltidstjänst, påpekar Claes.

"Det här uppdraget är något av en drömroll för en förvaltare – jag får både jobba självständigt och i grupp med fastighetsskötare och har nära kontakt med styrelsen. "

Lösningen blev ett heltidsavtal via HSB Stockholms förvaltningstjänst. Det handlar om tjänsten Verksamhetsledartjänst, ett skräddarsytt erbjudande till de föreningar som vill få ut mest hjälp. Det innebär i praktiken att förvaltaren får ett utökat mandat och ansvar inom ramen för en uppdragsbeskrivning som förvaltare och styrelse sätter tillsammans, förklarar Antti Ahonen som är områdeschef Förvaltare, HSB Stockholm:

antti-ahonen-hsb-stockholm.png– Med en verksamhetsledande förvaltare får föreningen en personlig förvaltare som tar ett större helhetsansvar och som också arbetar för att föreningen ska kunna utvecklas mer. Det finns ett tydligare mandat att självständigt ansvara för fastställda områden inom den löpande förvaltningen än i våra andra uppdrag och det är uttalat att förvaltaren ska driva värdeutvecklande frågor. Föreningar som tecknar heltidsavtal får också en högre nivå av service och tillgänglighet genom den verksamhetsledande förvaltaren.

I Stockholm finns ett tiotal föreningar som har liknande heltidsavtal med förvaltare, och enligt Antti Ahonen är det en framgångsmodell som sprider sig. Upplägget passar bäst för de föreningar som är större och har en aktiv och engagerad styrelse med intresse för fastighetsutveckling, vilket en verksamhetsledande förvaltare frigör tid för, påpekar Antti:

brf-hamnvakten-fitness.jpg– Den här tjänsten gör det möjligt för styrelsen att fokusera på strategiska frågor, som var de vill att föreningen ska befinns sig om tio år och hur man ska ta sig dit. Det är ju lite som en vd-funktion; förvaltaren är verksamhetsledare som självständigt ansvarar för att driva de frågor styrelsen bestämt och sedan löpande rapportera tillbaka. Det krävs att styrelsen känner tillräckligt med förtroende för att överlåta så här mycket ansvar på sin förvaltare, men också tydliga ramar kring mandat och återrapportering. Att ha en person på plats på heltid gör kommunikationen enklare för alla i föreningen, men samtidigt ställer uppdraget höga krav på att det verkligen handlar om rätt person på rätt plats.

– Som förvaltare hos oss krävs omdöme, social förmåga, ekonomikunskaper och tekniskt kunnande. Ett brett jobb som säkert är kul men som kräver mycket, och där vi verkligen har träffat rätt, kommenterar Claes Kjellander.

peter-schmidt.jpg– Det här uppdraget är något av en drömroll för en förvaltare – jag får både jobba självständigt och i grupp med fastighetsskötare och har nära kontakt med styrelsen, säger Peter Schmidt, som är förvaltare för HSB brf Hamnvakten. Hamnvakten har en kompetent styrelse som är lätt att samarbeta med. I en stor brf som denna händer mycket och jag jobbar med allt ifrån estetiska förbättringar till att uppdatera tekniska installationer. Mycket av min tid läggs också på föreningens hyreslokaler, men mitt huvudsakliga uppdrag är att avlasta styrelsen och jobba långsiktigt och värdeskapande.

Rätt fastighetsförvaltning gör skillnad

Med fastighetsförvaltning från HSB Stockholm kan du vara säker på att lamporna lyser i trapphusen, att gräset klipps, att avgiftsavierna dyker upp i tid och allt annat som får vardagen att flyta på. Men vi kan göra mer för er.