Vi stödjer inte längre, fullt ut, webbläsaren Internet Explorer (version 11 eller tidigare) då detta är en gammal webbläsare som inte längre underhålls av Microsoft och inte fungerar med modernare webbteknik. Därför rekommenderar vi att ni istället använder er av någon av dessa webbläsare: Google Chrome, Mozilla Firefox, Microsoft Edge eller Apple Safari

Fastighetsägaransvaret för lekplatser

25 april 2022 Våren är här och lekplatserna börjar användas flitigt igen. Som bostadsrättsförening är det viktigt att känna till att det är fastighetsägaren som ansvarar för att lekplatser och lekredskap både är säkra och att dess egenskaper upprätthålls över tid. Fastighetsägaren kan exempelvis vara en bostadsrättsförening, en skola, ett fastighetsbolag, eller en kommun.

En lekplats kan bestå av många olika typer av lekredskap som kan ge upphov till olyckor om de inte installeras på rätt sätt och underhålls regelbundet. Vid uppförandet av en ny lekplats bör därför en installationsbesiktning utföras av en person med erforderlig kompetens för att bedöma överensstämmelse med tillämpliga delar av europastandarderna. En lämpad besiktningsman kan som exempel ha en så kallad personcertifiering för ändamålet.

Bostadsrättsföreningen i sin egenskap av fastighetsägare ansvarar för att lekplatsens egenskaper upprätthålls över tid, så att inga olycksrisker uppkommer enligt Plan- och bygglagen (”PBL”). Härutöver anges i PBL att tomter och allmänna platser ska utformas så att de är tillgängliga och kan nyttjas av personer med nedsatt orienterings- eller rörelseförmåga. Det omfattar även en bostadsrättsförenings lekplats som för det mesta återfinns på innergården. Det finns även bestämmelser om säkerhet vid anläggning och ändring av lekplatser i Plan- och byggförordningen (”PBF”) och Boverkets byggregler (”BBR”).

När det gäller lekutrustningens säkerhet så faller det på fastighetsägaren att säkerställa att utrustningen är säker, oavsett tillverkningsår. För att minimera riskerna för olyckor rekommenderas återkommande underhåll och årliga besiktningar. Även dessa besiktningar bör utföras av en person med erforderlig kompetens. Upprättat besiktningsprotokoll bör sparas undan så att underlaget vid behov kan verifieras.

Vi rekommenderar att bostadsrättsföreningar har planer för besiktning, drift och underhåll för lekplatsen. Utöver den årliga besiktningen, bör regelbundna funktionskontroller och rutinmässiga visuella kontroller göras av lekplatsen och lekutrustningen.

För lekredskap som utsätts för stora större slitage och påfrestningar så är det bra att ha visuella kontroller flera gånger per år. Dessa kontroller kan styrelseledamöterna eller en arbetsgrupp i bostadsrättsföreningen själv utföra. Det är kommunens byggnadsnämnd som är tillsynsmyndighet för att säkerhet och tillgänglighet finns och upprätthålls beträffande lekplatserna. I byggnadsnämndens tillsyn kontrolleras att kraven på underhåll, skötsel och vård efterlevs.

Vill du veta mer om hur din bostadsrättsförening kan få en säker lekplats?

Vi kan hjälpa er att skapa en säker lekplats för barnen eller se till att er gamla uppfyller gällande krav.