Vi stödjer inte längre, fullt ut, webbläsaren Internet Explorer (version 11 eller tidigare) då detta är en gammal webbläsare som inte längre underhålls av Microsoft och inte fungerar med modernare webbteknik. Därför rekommenderar vi att ni istället använder er av någon av dessa webbläsare: Google Chrome, Mozilla Firefox, Microsoft Edge eller Apple Safari

8 tips: Så gör ni trädgården hållbar

12 oktober 2023 Skapa en attraktiv och hållbar utemiljö som bidrar till ökad biologisk mångfald med enkla medel enkla medel. Mattias Eriksson, chef för trädgård och anläggning på HSB Göteborg delar med sig av åtta tips.
Äng fotograferad i motljus

"Vi måste hjälpas åt att vända klimatutvecklingen, och alla förändringar som görs är viktiga, även om de kan kännas små."

- Mattias Eriksson, chef för trädgård och anläggning på HSB Göteborg

Välj blommor före gräsmatta

Anlägg äng istället för gräsmatta på vissa ytor. Då gynnar ni den biologiska mångfalden, skapar bättre livsmiljö för pollinerare och sparar samtidigt pengar eftersom skötselbehovet minskar.

Minska vattningen

Torrare somrar innebär sämre tillgång till vatten. När du planterar nytt, välj torktåliga blommor och buskar som inte kräver så mycket manuell bevattning.

Skapa gröna tak

Sätt så kallade gröna tak, det vill säga tak som består av växter, på till exempel cykelgarage och miljörum. Taken gynnar pollinerare och insekter, vilket i sin tur gynnar fågellivet. Dessutom hjälper växterna till att rena luften.

Gödsla rätt

Övergödning, alltså att vi gödslar för mycket eller med fel gödsel, mår varken jord eller växtlighet bra av. Dessutom blir det dyrt att gödsla i onödan.

Se över era maskiner

Att byta ut bensindrivet mot el minskar både utsläpp och buller.

Bygg för insekterna

Många av bina och insekternas naturliga habitat byggs bort i stadsmiljön. Bygg ett litet bi- eller insektshotell så gynnar ni hela stadens ekosystemtjänster.

Plantera träd

Träd bidrar till miljön på många sätt: De skapar trivsel, ger skugga varma sommardagar och tar upp koldioxid ur luften. Tänk bara på att sätta rätt sorts träd på rätt plats, så att du inte till exempel skapar skugga där du vill ha sol.

Samla vatten när det finns

Förr hade man tunnor vid knuten för att ta vara på regnvattnet. Även om det kanske inte är en praktisk lösning för ett flerfamiljshus är det ingen dum tanke. Idag finns det olika varianter av vattentankar som grävs ner i marken, samlar upp regnvatten och kopplas till trädgårdsslangen. Utomlands har man kommit längre med den här tekniken än i Sverige eftersom vatten har varit relativt billigt här, men den här typen av lösningar kommer att bli vanligare här också.

Ta hjälp av HSB Göteborg

Visste du att du kan få hjälp med det mesta som rör din utemiljö från HSB Göteborg? HSB Trädgård och anläggning kan hjälpa er bostadsrättsförening skapa en hållbar utemiljö, från idé till genomförande. Till exempel om ni ska beskära träd och buskar, bygga en lekplats eller göra markarbeten.