Vi stödjer inte längre, fullt ut, webbläsaren Internet Explorer (version 11 eller tidigare) då detta är en gammal webbläsare som inte längre underhålls av Microsoft och inte fungerar med modernare webbteknik. Därför rekommenderar vi att ni istället använder er av någon av dessa webbläsare: Google Chrome, Mozilla Firefox, Microsoft Edge eller Apple Safari

Skapa bra relationer med de boende

27 april 2023 Det drar ihop sig inför stämmor. Kanske har det varit enkelt att få ihop en styrelse i er förening. Kanske har det varit lite utmanande. Alldeles oavsett svårighetsgrad ligger det i alla boendes intresse att föreningen har en väl fungerande styrelse. Alternativet är nämligen att föreningen likvideras och omvandlas till hyresrätter.

Så långt går det sällan. Men i vissa föreningar blir det allt svårare att hitta medlemmar som vill ställa upp och sitta i föreningsstyrelsen. Vi har därför satt ihop en liten lista på tips på hur ni i föreningen kan arbeta för att underlätta rekryteringen till förtroendeuppdrag. Men att följa listan kommer antagligen också att leda till en ökad trivsel. För det är nämligen det som händer när vi lär känna våra grannar. Vi trivs bättre och upplever att vårt boende som tryggare och säkrare.

Lär känna någon du inte känner

Ett bra sätt att skapa engagemang i en bostadsrättsförening är att arbeta med uppsökande verksamhet. Att helt enkelt hälsa nyinflyttade välkomna. I en del föreningar tas nya boende emot av en medlem ur styrelsen. Samtidigt som man lämnar över en blomma passar man på att berätta lite mer om föreningen och hur det är att bo i den.

Det behöver inte vara ett långt möte men den nyinflyttade har fått ett ansikte på någon som faktiskt bor i föreningen och därmed har man gjort det enklare för både föreningen och den nyinflyttade att fortsätta att bygga en relation tillsammans.

Småprat över en koppkaffe

En del styrelser bjuder in nyinflyttade till en fikaträff eller liknande. Det kan med fördel göras några gånger per år så att flera nyinflyttade får träffa styrelsen och kanske valberedningen på en och samma gång. Vid sådana tillfällen kan styrelsen och valberedningen berätta lite mer om sina olika uppdrag och vad som är på gång i föreningen. Medan de boende kan berätta mer om sig själva, vad man skulle kunna bidra med i föreningsarbetet och varför man valt att flytta till just er förening.

Måste det vara så jobbigt?

Kanske tänker du nu att det känns väldigt jobbigt att behöva gå runt och ringa på hemma hos människor. Och att bjuda in till fikamöten brukar ändå bara betyda att man sitter där själv. Så kan det vara. Men det är ändå vår uppfattning att det bidrar till både trivsel i bostadsrättsföreningen och underlättar och stärker vilja till engagemang i bostadsrättsföreningen.

Så ökar du engagemanget i din bostadsrättsförening – fem bra tips

  1. Hälsa alla nyinflyttade välkomna genom ett personligt besök.
  2. Bjud in nyinflyttade till ett fikamöte. När man är nyinflyttad ökar chanserna att man kommer eftersom man som boende ofta är angelägen om att passa in.
  3. Låt både styrelse och valberedning presentera sig för nyinflyttade.
  4. Var nyfiken på vem din nya granne är – låt henne/honom berätta om sig själv, sina intressen och varför man val att bo i just er bostadsrättsförening.
  5. Bjud på dig själv och berätta om fördelarna med att bo i just er förening. Kanske kan du också berätta om vad det ger dig att sitta i styrelsen; nya kompetenser som du skaffat dig eller roliga erfarenheter som du fått.