Vi stödjer inte längre, fullt ut, webbläsaren Internet Explorer (version 11 eller tidigare) då detta är en gammal webbläsare som inte längre underhålls av Microsoft och inte fungerar med modernare webbteknik. Därför rekommenderar vi att ni istället använder er av någon av dessa webbläsare: Google Chrome, Mozilla Firefox, Microsoft Edge eller Apple Safari

BÄTTRE SKYDD FÖR BRF:EN NYA BOSTADSRÄTTSLAGEN

27 februari 2023 Bostadsrättslagen och årsredovisningslagen har reviderats och uppdaterats. Det har fått till följd att brf:ernas stadgar behöver ses över. I HSB görs översynen centralt och med hjälp av våra jurister. Nu finns en uppdaterad normalstadga redo att antas.

Att välja att bo i en bostadsrättsförening innebär att man väljer en bostadsform som bygger på samverkan med sina grannar. Ofta fungerar det väldigt bra. Men det förekommer också fall när den enskilda boendes önskemål hamnar på kollisionskurs med föreningens. Vid sådana tillfällen är det skönt för alla parter att ha stadgar som tydligt anger vad som gäller.

Nyheter i stadgarna 

Nyheterna i bostadsrättslagen innebär i stora delar förtydligande av vad som gäller i vissa frågor. Framför allt sådana som gäller åtgärder i bostaden. Vad är tillåtet att göra och inte? Och vad kan vara tillåtet att göra men först efter godkännande från styrelsen?  

De uppdaterade stadgarna förtydligar såväl föreningens som medlemmarnas åtaganden. Exempelvis förtydligas vem som ansvarar för vad i delar av ansvarsfördelningen, men också vilka åtgärder föreningen kan vidta för att avhjälpa brist i lägenhet.  

I de nya stadgarna ges den enskilda medlemmen bättre insyn i föreningens ekonomi. Genom att brf:en åläggs att redovisa en kassaflödesanalys stärks medlemmens möjligheter att göra en egen bedömning av föreningens ekonomiska status. 

Glädjande nog har också språket i stadgarna setts över. De nya stadgarna har ett modernare och enklare språk vilket gör dem mer lättillgängliga för alla, även styrelserna 

Känns det jobbigt? 

HSB Södertörn hjälper gärna till med revideringen av era stadgar. För en medlemsförening med stadgar utan anpassningar är hjälp med revideringen helt kostnadsfri. För en medlemsförening med anpassningar tar vi ut en mindre administrativ avgift, 2900sek + moms.  

Självklart hjälper vi även kunder med andra stadgar än HSB:s normalstadgar. En stadgerevidering kostar då 19 000sek + moms. 

Är du medlemsförening och vill slippa den administrativa avgiften? Inga problem; antar ni de nya normalstadgarna utan anpassningar hjälper vi er utan kostnad. 

Hur får vi hjälp? 

Inom kort kommer vi att skicka ut en beställningsförfrågan till alla våra medlemsbrf:er. Genom att fylla i det får du direkt kontakt med vår medlemsansvarige Elias Tony.  

Är ni inte medlemmar men vill ha hjälp ändå? Hör av dig till oss på HSB Södertörn så hjälper vi till.