Vi stödjer inte längre, fullt ut, webbläsaren Internet Explorer (version 11 eller tidigare) då detta är en gammal webbläsare som inte längre underhålls av Microsoft och inte fungerar med modernare webbteknik. Därför rekommenderar vi att ni istället använder er av någon av dessa webbläsare: Google Chrome, Mozilla Firefox, Microsoft Edge eller Apple Safari

Styrelse bytte möten mot mingel – når fler boende och stärker gemenskapen

23 maj 2023 HSB brf Tallen i Märsta har dragit ner på formella informationsmöten och satsat på gårdsmingel istället. Nu når de nya målgrupper och sänker tröskeln för medlemsinflytande. ”Det blir enklare för de boende att ställa frågor, diskutera och lära känna sina grannar”, säger ordförande Ibrahim Khalifa, ordförande HSB brf Tallen.
Magnus Granhagen, Rosa El Mahdi och Michel Abou Samra i HSB brf Tallens styrelse. Fotograf Jezzica Sunmo

Det är en solig men lite kylig våreftermiddag och redan på håll syns en folkklunga på en av HSB brf Tallens fem gårdar i Märsta. Föreningen har 408 lägenheter fördelade på 20 trevåningshus och flera gånger per år bjuds alla boende in till det som har blivit ett uppskattat gårdsmingel.

ibrahim-kalifa-brf-tallen.jpg– Idén kläcktes när vi kände att det blev för mycket envägskommunikation på våra vanliga möten, det fanns inte mycket tid över för de boende att ställa frågor. Den här sortens sociala aktiviteter är också viktiga för att stärka gemenskapen och väcka en stolthet över att bo just här, säger Ibrahim Khalifa, ordförande HSB brf Tallen.

”Mer familjärt att ses såhär”

Inga Eriksson bor på granngården och har kommit till minglet för att prata med elektrikern som är på plats. Temat för minglet är Säkerhet och trygghet i boendet och styrelsen har bjudit in en rad entreprenörer för att boende ska kunna ställa frågor om allt från el- och vattensäkerhet till säkerhetsdörrar. 

inga-claesson-brf-tallen.jpg

Styrelsen, förvaltningen och entreprenören som har hand om utemiljön är också på plats.

– Det är ett jättebra i initiativ, det känns mer familjärt när vi ses såhär. På möten är det lätt att alla pratar i mun på varandra och för de som inte är bekväma med att prata inför folk blir det enklare att ställa sina frågor i den här miljön, säger Inga Eriksson.

Når fler barnfamiljer

Med minglet når styrelsen framför allt fler barnfamiljer och en tumregel är att barnen ska ha något att göra. Ett bord med ritgrejer står framme och intill ligger en lekplats. Shahanaj Islam är på minglet med sina barn som käkar korv och dricker festis.

Shahanaj-Islam-brf-tallen.jpg

– Det är bra att kunna träffas såhär. Idag ville jag prata med förvaltaren om en grej och kunde göra det medan barnen hade roligt, säger hon.

”Att ses över en korv funkar för alla”

HSB brf Tallen har valt att lägga minglet på den tid som expeditionen vanligtvis har öppet, det vill säga onsdagar mellan 15 och 19. När det är gårdsmingel stänger expeditionen och boende kan göra felanmälan och uträtta andra ärenden där istället.

Styrelsen planerar för tiotalet mingel per år, jämnt fördelade över föreningens fem gårdar.

– Mitt tips till andra styrelser är att inte göra det för komplicerat. Håll det enkelt så att ni orkar hålla traditionen vid liv. Att ses över en korv funkar för alla, säger Magnus Granhagen, studieansvarig i HSB brf Tallens styrelse, avslutningsvis.

gardsmingel-tallen.jpg

HSB brf Tallens tips för ett lyckat gårdsmingel:

  • Håll det enkelt. Då finns orken att genomföra återkommande mingel istället för att det ska stanna vid ett enstaka event.
  • Välj ett tema, exempelvis trygghet, energi eller utemiljö.
  • Bjud in entreprenörer. Minglet är ett bra tillfälle för de boende att ställa frågor och bekanta sig med de som rör sig i föreningen.
  • Gör något för barnen, ställ exempelvis fram ett ritbord och lite leksaker.