Vi stödjer inte längre, fullt ut, webbläsaren Internet Explorer (version 11 eller tidigare) då detta är en gammal webbläsare som inte längre underhålls av Microsoft och inte fungerar med modernare webbteknik. Därför rekommenderar vi att ni istället använder er av någon av dessa webbläsare: Google Chrome, Mozilla Firefox, Microsoft Edge eller Apple Safari

Gemensam elupphandling ger tryggare avtal

11 januari 2024 Sedan ett antal år tillbaka erbjuds bostadsrättsföreningar som är kunder i HSB Skåne att vara med i en gemensam elupphandling. Genom denna erbjuds de anslutna föreningarna såväl tryggare avtal som bättre priser. I årets upphandling har 250 bostadsrättsföreningar anslutit sig.
Strömbrytare till lampa som någon trycker på

Elmarknaden har de senaste åren varit kraftigt svängande och bjudit på en enorm prisuppgång. För att skapa trygga avtal med bättre priser genomför HSB Skåne, sedan flera år, en gemensam elupphandling.  

– Eftersom det både är våra egna hyresfastigheter och de anslutna bostadsrättsföreningarnas elförbrukning som upphandlas blir det en stor volym el, vilket gör det intressantare för leverantören. Detta minimerar risktagandet från vår sida samtidigt som det skapar tryggare och säkrare elavtal för de anslutna anläggningarna. Den stora volymen ger oss dessutom möjlighet att säkra elpriser till ett så lågt pris som möjligt, säger Tina Wrentner, verksamhetschef Bygg & Teknik på HSB Skåne.

Vattenfall är upphandlad elleverantör och snittpris för elen 2024 tecknades på systempris 79,20 öre/kWh plus EPAD (SE4) 14,10 öre/kWh. Det som därefter tillkommer från Vattenfall är grundavgift till Svenska Kraftnät, Elcertifikat, Effektreservavgift, profilkostnader samt moms. Utöver ett lägre upphandlat elpris och tryggare avtal erbjuds de anslutna föreningarna möjlighet att välja miljöel så som ursprungsmärkt vattenkraft, Bra Miljöval vattenkraft eller Bra Miljöval vindkraft till sitt avtal, något som HSB Skåne själv tecknat till sina egna fastigheter.

Ramavtal

Tillsammans med Vattenfall har HSB Skåne dessutom tagit fram ett kvalitetssäkrat ramavtal gällande försäljning av överskottet av den el som produceras i installerade solcellsanläggningar och matas ut på elnätet. Bostadsrättsföreningar som vill använda sig av ramavtalet för försäljning av el tar själv kontakt med Vattenfall.