Balkonger och uteplatser

Balkonger

Det är vissa saker som man måste tänka på när man har balkong. 

Blomlådor
Blomlådor som hänger utanpå balkongräcket kan utgöra en risk för förbipasserande och skräpa ned på balkonger eller uteplatser nedanför. Därför ska blomlådor hängas in mot den egna balkongen. Tänk också på att vattna blommor i blomlådor försiktigt, så att det inte rinner ner blomvatten på förbipasserande eller balkongen/uteplatsen under. 

Grillning
Det är inte tillåtet att grilla med grillkol på balkongerna eller uteplatserna på grund av brandrisk och störande röklukt. Däremot är det tillåtet att använda elgrill. 

Inglasning
Inglasning
av balkong förutsätter bygglov från kommunen. Brf Svartvik har ett s.k. generellt bygglov. Enligt detta får vissa, men inte alla, balkonger i föreningen glasas in. Innan du glasar in, måste du därför undersöka vad som gäller för just din balkong i fråga om bygglov. 

Inglasning kräver också tillstånd från styrelsen. Tänk på att i ansökan till styrelsen ange om balkongen inte enbart kommer att bestå av glas utan t.ex. plåt. Det kan vara av betydelse för styrelsens bedömning.

Om nödvändiga tillstånd saknas kan bostadsrättsinnehavaren bli tvungen att riva hela inglasningen.  

Vid inglasning måste bostadsrättshavaren skriva ett särskilt avtal med föreningen, se nedan.

Kontakta förvaltaren för mer information. 

Snöskottning
Bostadsrättshavaren är ansvarig för snöskottning av balkongen eller uteplatsen. 

Rökning
Det finns inget generellt förbud mot rökning i flerbostadshus och en förening kan inte förbjuda någon att röka på sin balkong eller uteplats. Domstol har ansett att rökande på balkong är tillåtet i rimlig omfattning även om den närmaste grannen blir störd. Som boende i flerbostadshus får man alltså tåla viss röklukt från grannen. Att en granne röker på balkongen kan dock uppfattas som mycket störande och den som är rökare måste visa hänsyn. 

Ytterbelysning
Allt montage på fasaden/balkongen måste först ha tillstånd av styrelsen. Vi är ett K-märkt område med näst högsta klassen grön, vilket innebär ett högt kulturhistoriskt värde och betyder att bebyggelsen är särskilt värdefull från historisk, kulturhistorisk, miljömässig eller konstnärlig synpunkt och inte får ändras. Därför får du som lägenhetsinnehavare inte byta balkonglampa till något annat än den som tillhör lägenheten från början.

Trallar

Har du förmånen att kunna utnyttja en uteplats med trall bör du tänka på hur du bäst kan underhålla den eftersom den är bostadsrättshavarens ansvar. För information och råd om underhållet, kontakta gärna vår förvaltare. Notera att trallen tillhör bostaden, men att marken ägs av föreningen.

Uteplatser

Ett antal lägenheter på markplanet har uteplatser. Bostadsrättsinnehavaren ansvarar för underhåll och byte av trätrallen medan föreningen ansvarar för underhåll och byte av spaljé/staket runt uteplatsen.

Markiser

För att området ska ha ett enhetligt och prydligt utseende bör markisen vara enfärgad i någon av följande färger: Stockholmssvit 15/93, grå kulör 94/15 (båda från Sandatex) eller en grön kulör 6687 från Dickson. Finns att beställa hos t.ex. Sjöbergs markiser (se https://www.sjobergsmarkiser.se/) på Drottningholmsvägen 272 i Bromma, tfn. 08-25 66 22. Monteringen ska, efter bygglov och tilsltånd av föreningen, ske på ett fackmässigt sätt så att fasaden inte skadas. Tänk på att fälla in markisen vid snöfall.

Vid uppsättning av markis måste bostadsrättshavaren skriva ett särskilt avtal med föreningen, se nedan.