Underhållsansvar

Bostadsrättshavarens underhållsansvar regleras i föreningens stadgar. Nedan följer några exempel på vad bostadsrättshavaren ansvarar för. För en fullständig bild av ansvarsfördelningen se Brf Svartviks stadgar och HSBs broschyr "Vem ska underhålla bostadsrätten?" som du hittar längst ner på denna sida.

Nedan följer några exempel på vad bostadsrättshavaren ansvarar för. För en fullständig bild av ansvarsfördelningen, se stadgarna. Se även broschyren "Vem ska underhålla bostadsrätten?" under "Blanketter och informationsmaterial". 

Lägenhetsdörr
Medlemmen ansvarar för allt utom målning av ytterdörrens utsida. Vid byte av lägenhetens ytterdörr ska den nya dörren motsvara de normer som vid utbytet gäller för brandklassning och ljuddämpning samt korrekt färgsättning. För Svartviks del gäller att dörren ska ha färgen mahogny (se styrelserummets dörr i port 49 på entréplanet). Ingen annan färg är tillåten.

Innerdörrar
Medlemmen ansvarar för allt underhåll.

Golv i lägenhet
Medlemmen ansvarar för ytskikten (såsom ytbehandling, ytbeläggning och byte) jämte den underliggande behandling som krävs för att anbringa ytskiktet på ett fackmässigt sätt. Bostadsrättshavaren ansvarar också för fuktisolerande skikt i badrum och våtrum.

Innerväggar i lägenhet
Medlemmen ansvarar för ytskikt, t.ex. tapeter, målning eller annan ytbeläggningm, även i våtutrymme.

Innertak i lägenhet
Medlemmen ansvarar för ytskikten (såsom ytbeläggning och ytbehandling), även i våtutrymme.

Fönster och fönsterdörrar
Medlemmen ansvarar för glas i fönster och dörrar samt spröjs på fönster och i förekommande fall isolerglaskassett samt till fönster och fönsterdörr hörande beslag, handtag, gångjärn, tätningslister samt målning. Föreningen svarar dock för målning av utifrån synliga delar av fönster/fönsterdörr.

VVS-artiklar
Medlemmen ansvarar för allt porslin, vitvaror, diskbänk och övrig inredning, kranar och vattenlås.

Köksutrustning
Medlemmen ansvarar för allt utom stamledningar för el, vatten och avlopp, inte heller för i vägg inbyggda ventilationskanaler.

El-artiklar
Medlemmen ansvarar för all el-utrustning i lägenheten.

Våtrumsskötsel
Våtrum är utrymmen som kräver lite extra tillsyn och skötsel. I våtrummen är du ansvarig för ytskikten samt för tätskikten, dvs. för allt som gör att inte vatten eller fukt tränger ut från ditt våtrum. Kostnaderna för följderna av sådant läckage betalas av den som indirekt, genom bristande underhåll, förorsakat läckaget.

Skötselråd för badrum

Här följer några råd om hur du kan sköta ditt badrum och din dusch för att undvika läckage.

Öppna och stäng huvudvattenkranen lite då och då, så att den inte fastnar.

Kontrollera med jämna mellanrum att det är tätt runt golvbrunn och runt eventuella rörgenomföringar i golv och väggar.

Gå regelbundet igenom alla skarvar i golv- och väggbeklädnader. Kontrollera att de är täta och sitter fast överallt. Om det uppstår sprickor eller hål i kakelfogar eller andra väggbeklädnader måste du se till att de lagas omedelbart.

Rensa golvbrunn med jämna mellanrum.

Håll rent under badkaret. Där samlas lätt damm och smuts som binder fukt.

Vid håltagning i vägg bör man täta ordentligt med silikonfogmassa för våtrum.

Håll ventilationsdon öppna och rena.

Vill du placera en torktumlare i våtrummet bör den vara av kondenstyp.

Ventiler

I ventilerna ovanför våra fönster finns filter, som behöver bytas med jämna mellanrum. Nya s.k. ”pollenfilter” finns att köpa hos fastighetsskötarna i Panncentralen. 

MInska underhållskostnaderna

Underhållskostnaderna kan minimeras genom att alla håller efter sig i de gemensamma lokalerna och tar väl hand om vår gemensamma utrustning, t.ex. tvättmaskinerna.

Kostnaderna kan också hållas nere genom att alla ser till att ha lagom temperatur i lägenheten. Dra ner värmen på elementen om det är för varmt i stället för att vädra ut den varma luften. Med varje grad celsius som lägenhetstemperaturen i lägenheten höjs ökar energiförbrukningen med ca 6 procent. 

Varmvatten är också en stor energiförbrukare. Genom att inte låta varmvattnet droppa eller rinna i onödan kan vi hjälpas åt att hålla energikostnaderna nere.

Felanmäl droppande eller rinnande kranar. Det kan spara mycket energi och vatten.