Undvik stopp i avloppet

Det finns ett antal saker som du som medlem/boende kan göra för att förebygga problem med avloppet till din lägenhet.
Diskho med träbänk runtom

Vad du spolar ut i avloppet kan i värsta fall leda till översvämning i din lägenhet eller hos din granne. Men det finns ett antal saker som du kan göra för att förebygga problem med avloppet.

Badrum

Toalett. Spola inte ner tops, bomullspads, babyservetter och andra diverse föremål i toaletten, utan bara toalettpapper och sådant som den är avsedd för. En del av skräpet kan fastna i rörens skarvar samt samlas kring något annat föremål som fastnat, vilket sedan orsakar stopp.

Förutom kostnader för föreningen på grund av stopp i ledningarna, försämrar det processen i vattenreningsverket och skadar miljön.

Handfat. Rester av tvål, tandkräm och hår samlas i vattenlåset under handfatet. Efter ett tag blir det stopp i vattenlåset.

Diskho i köket

Om du diskar pannor och kastruller så har de ofta rester av såväl mat som fett från smör eller olja. Efter ett tag orsakar det stopp i avloppet. Det beror på att fettet stelnar, fastnar på rörens insida och bildar fettproppar i avloppsledningen. Se tipsen nedan.

Gör så här:

Stekfett. Torka ur stekpannor och kastruller noggrant med hushållspapper och släng pappret i påsen för matavfall. Förutom att minska risken för stopp i avloppet bidrar du till att matfettet istället kan återanvändas för biogasproduktion.

Flytande matfett. Häll använd avsvalnad matolja i en plastflaska eller mjölkförpackning med kork och lägg den i restavfallet. Att just denna förpackning inte kan återvinnas innebär en mindre miljöförlust än igenproppade avloppsrör. Ett annat sätt är att låta fettet stelna i kylen, till exempel i en kopp. Det stelnade fettet är lätt att skrapa ur och slänga i matavfallet.

Tips på avloppsrensning

Det kan ju bli stopp i avloppet även av andra orsaker och då finns ett bra och miljövänligt sätt att lösa detta. När du ser att vattnet börjar rinna alltför sakta, fyll diskhon till hälften med ljummet vatten, häll i ½ kopp bikarbonat och 1 kopp vinäger. Rör om så att bikarbonaten löses upp (det kommer att bubbla). Dra ur proppen och låt vattnet rinna ner.