Så minskar du brandrisken i jul

12 december 2020 Nu är det jul igen – och hög tid att brandsäkra hemmet. Här är 6 tips på vad du behöver tänka på under årets brandfarligaste tid.

1. Installera brandvarnare 

Det absolut viktigaste för brandsäkerheten hemma – och en billig livförsäkring – är en fungerande brandvarnare. Bor du i ett större hem är det viktigt att placera ut flera, och helst en i anslutning till köket och en i anslutning till sovrummet. Varför? För att luktsinnet är avstängt när man sover. Brandröken kommer alltså inte att väcka dig – det gör däremot ljudet av en brandvarnare.

 

2. …och se till att de fungerar! 

Batterierna i brandvarnarna bör kollas minst en gång i kvartalet och kan förslagsvis vara en del av rutinen när du tar fram adventsljusstakarna. Själva brandvarnaren har också en begränsad livslängd och bör bytas ut ungefär vart tionde år. Det är ditt ansvar att kolla att de fungerar!

 

3. Ha koll på ljusen

Levande ljus står för en stor del av bränderna i december. Försök att undvika lättantändliga material som exempelvis mossa i ljusstakarna och placera inte ljusen nära saker som kan få elden att enkelt sprida sig, som gardiner eller bordsdukar. Med regeln ”den som tänder släcker” kan ni undvika missförstånd.

 

4. Kontrollera det elektriska 

Se över sladdar och stickproppar på adventsljusstakar, julgransbelysningar och adventsstjärnor. Och kom ihåg att inte överbelasta elsystemet med mängder av skarvsladdar bara för att alla ljusslingor ska vara tända samtidigt som julmaten lagas och familjens telefoner laddas.

 

5. Ordning och reda

Lämna aldrig levande ljus utan uppsikt, kom överens om vem som ansvarar för att släcka dem, och se till att rensa hemmet på lättantändligt material som julklappspapper när klapparna öppnats. 

 

6. Rätt utrustning

Brandsläckare och brandfilt är två riktigt bra saker att ha hemma. Brandsläckaren bör vara en pulversläckare, den funkar på alla slags bränder som kan uppstå i ett hem. Kom ihåg att den ska vara ganska stor, helst sex kilo. Då innehåller den tillräckligt mycket pulver för att släcka en brand även om du skulle rikta släckaren snett eller göra något annat fel i början.