Nu är det jul igen

18 december 2022 I år är vi nog många som tänder extra många levande ljus när vi ska spara lite extra på elen. Och visst är det mysigt! Trots att vi alla vet att ljusen ska släckas när vi lämnar rummet, att mossa inte bör finnas i adventsljusstakarna osv. så börjar det brinna varje i år i många hem. Var försiktig.

I år är vi nog många som tänder extra många levande ljus när vi ska spara lite extra på elen. Och visst är det mysigt! Trots att vi alla vet att ljusen ska släckas när vi lämnar  rummet, att mossa inte bör finnas i adventsljusstakarna osv. så börjar det brinna varje i år i många hem. Var försiktig.

Levande ljus

  • Lämna aldrig levande ljus utan tillsyn.
  • Ställ inte många värmeljus tätt tillsammans på ett fat/bricka.
  • Se till att ljusen står stadigt.
  • Dekorera ljusstakar med material som inte kan fatta eld, t.ex. stenar, glasbitar, snäckor.
  • Använd inte ljusstakar av trä eller annat brännbart material.

Brandvarnare

I varje lägenhet finns brandvarnare installerad av föreningen. Lägenhetstinnehavaren ansvarar för underhållet. Byt batterier regelbundet, kontrollera med jämna mellanrum att den fungerar, framförallt om du varit bortrest ett tag, batteriet kan ha tagit slut när du inte var hemma. Om brandvarnaren är äldre än tio år bör den bytas ut.

Julens avfall

Hjälp till att sortera rätt i avfallet efter julfirandet:

  • Presentpapper och snören sorteras som brännbart i Miljöhuset, inte som tidningar/papper.
  • Kartonger ska som alltid vikas ihop och slängas i Miljöhuset.
  • Julgranen slängs (utan glitter och annat pynt) utanför Miljöhuset på anvisad plats. Om den barrar mycket på vägen ut (i hissen/trapphuset) sopa efter dig...

Håll porten stängd

Det är viktigt att vi håller portarna stängda, ser du en port som står upp-ställd, stäng den. Extra viktigt nu när det varit en del åverkan och inbrottsförsök i området. En stängd port håller inte bara ovälkomna personer ute ur trapphusen, utan även värmen i porten kvar, vilket ger minskade uppvärmningskostnader. Väntar du en varuleverans, ställ inte upp porten utan vänta tills leveransen kommer och öppna först då. Be också eventuella hantverkare att inte ställa upp portarna.