Römös ekonomi är god

17 november 2017 Styrelsen för HSB brf Römö har beslutat om budgeten för 2018. Föreningens ekonomi är stark och månadsavgifterna och hyror under 2018 blir oförändade.

På webbsajten www.allabrf.se värderas bostadsrättsföreningars ekonomi. Högsta betyg som sätts är A++, medan föreningar med betyg C har ekonomiska problem. Römö får A+.

 

Försäljningspriserna i föreningen är 57% lägre än medelvärdet i Stockholm”, säger sajten, men vad den senaste tidens stagnation innebär är inte medräknat.

 

”Föreningen har 17% högre månadsavgift än medelvärdet i Stockholm”, men sajten lär inte ha räknat med att kostnader för TV och bredband med IP-telefoni ingår i avgiften. Likaså betalar föreningen medlemmarnas årliga medlemsavgift i HSB och har i sin försäkring inkluderat det så kallade bostadsrättstillägget som kompletterar medlemmarnas hemförsäkringar.

 

Därtill kan sägas att Römös månadsavgift inte är hög i jämförelse med att bostadsrättsföreningar i Kista.

 

Römöföreningens skulder, som är medlemmarnas gemensamma skuld, får betyget ”låga”. ”Föreningen har 59% lägre lån än medelvärdet i Stockholm.” Och därmed lägre räntekostnader till bankerna.

 

Resultatet för 2017 kan kanske ge ett överskott som kommer att ingå i föreningens fortsatta arbete

för planerat underhåll. I dagarna avslutas fasadrenoveringen på Sorögatan 3s loftgång och på Sorögatan 27 har arbetet med fasadrenovering av hisshuset och gavlarna inletts. Det ska vara klart till jul och sedan fortsätter renoveringen av terrasserna i huset efter trettonhelgen. De som bor där kommer alltså inte att störas av arbetet under helgerna kring årsskiftet.

 

Arbetet beräknas vara klart i maj 2018. En följande renovering av garagen i Sorögatan 27 är ännu inte detaljplanerad.

 

För renoveringen av Sorögatan 27 har föreningen och dess byggnadstekniska rådgivare dragit nytta av erfarenheterna från Sorögatan 3. Det har lett till besparningar på jämförelsevis ca 1,7 miljoner kr.

 

I Stockholm har genomförts stora höjningar av tomträttsavgälder, dvs hyra för kommunens mark som bostäder är byggda på. Men i Römö och hela Kista blev höjningen ganska obetydlig.