Allmänna regler för ombyggnad

Om du ska bygga om i din lägenhet är det troligt att du behöver styrelsens medgivande. Här förklarar vi hur du går till väga.

Då behöver du tillstånd

Styrelsens tillstånd krävs för följande åtgärder:

  1. Ingrepp i bärande konstruktion eller betongkonstruktion, t.ex. en bärande vägg. Detta gäller även om man fått bygglov för ändringen.
  2. Ändringar i befintliga ledningar för avlopp, värme eller vatten. Med detta avses bl.a. installation eller förflyttning av våtutrymme, kök eller toalett. Ändringar av elledningar omfattas dock inte av någon generell tillståndsplikt.
  3. Annan väsentlig förändring av lägenheten. Detta kan gälla om en lägenhets karaktärsdrag förändras t.ex. genom en ändrad planlösning som gör att lägenheten kan bli svår att avyttra eller att dess kulturhistoriska värde inte tillvaratas.

Även ändringar av elledningar kan kräva tillstånd om det är fråga om sådana ledningar som föreningen ansvarar för d.v.s. ledningar som föreningen försett lägenheten med och som tjänar fler än en lägenhet.

Styrelsen får inte vägra tillstånd till åtgärder under punkt 1-3 ovan om inte åtgärderna är till påtaglig skada eller olägenhet för föreningen. Även om det är fråga om en väsentlig förändring av lägenheten ska styrelsen ha tungt vägande skäl för att inte ge tillstånd i det enskilda fallet. 

Några exempel

Gipsväggar

Icke bärande väggar (gipsväggar) får medlemmen göra ingrepp i utan tillstånd. Man får dock inte utan att tillfråga styrelsen menligt ändra planlösningen.

Byta ytterdörr

Entrédörren till lägenheten får bytas utan tillstånd. Den nya dörren får dock inte avvika i kulör ifrån den gamla dörren på utsidan. Den måste också uppfylla brand- och ljuddämpningsklassningar. Det sitter en skylt med dessa uppgifter på dörrens gångjärnssida.

Köksfläkt och utblås

Spisfläkt (med motor) får inte anslutas till ventilationssystemet. Detta förstör balansen i hela husets ventilationssystem. Inte heller får man stoppa upp trasor eller liknande i luftutblås i sina rum. Ventiationsbalansen störs och det påverkar alla lägenheter i trapphuset. Spiskåpa (utan motor) rekommenderas. Kolfilterfläkt tillåts under förutsättning att följande villkor uppfylls:

  • Ansökan ska göras till styrelsen före installationen.
  • Att fläkten inte ansluts till ventilationssystemet.
  • Ett frånluftsdon monteras och injusteras.
  • Styrelsen får besiktiga installationen.
  • Filtret byts så ofta som modellen föreskriver.
  • Du bekostar själv arbetet ovan.

Vattenrör och element

I golvlisterna längs lägenheternas ytterväggar går vattenrör. Vattenrören ligger under tjocka plastlister. Rören försörjer elementen med vatten. Övertrycket i vattenrören är stort. Det är därför högst olämpligt att med spik fästa exempelvis kvartsstav (trekantslist) ovanpå rören. Skulle du råka spika hål i rören sprutar vattnet ut och kan snabbt ge upphov till stora vattenskador.

Så får du tillstånd

Lämna in en arbetsbeskrivning till styrelsen! Det kan du göra på två sätt: