Fönsterbyte Brf Sjöhästen

Under denna flik finns översiktlig information om bytet av fönster- och balkong/altan-dörrar, tidplaner, praktiska råd inför installationsfasen mm.

Testlägenheter

Sommaren 2015 fick 7 av föreningens kallaste lägenheter på bottenvåningar sina fönster och balkongdörrar utbytta till klimateffektivare modell. Under vintern t.o.m. dec 2015 gjorde styrelsen med hjälp av klimatexperter en utvärdering som skulle stå till grund inför beslut om fönsterbyte för samtliga lägenheter inom föreningen. Till en början mättes och testades våra fönster med hjälp av termografering (mätning av värmeförlust med värmekameror) redan under vintern 2014. 

Under testperioden kunde man notera att samtliga lägenheter med nya fönster fick en höjd inomhustemperatur med ca 2-5°C. Ju kallare utomhustemperaturer, desto varmare blev dessa lägenheter vilket tyder på att de nya fönstren behåller värmen inne i lägenheterna på ett mycket effektivt sätt. De berörda boende har även nämnt den ökade komforten i lägenheterna samt att det förekommit mindre eller inget "drag" ifrån de nya fönstren. Endast en medlem kände drag ifrån fönstren och detta kommer att undersökas närmare under resten av vintern. 

Under hösten och vintern 2015 höjdes värmekurvan på test för hela området och trots detta fanns det många lägenheter, främst på bottenplan, som inte lyckades värmas upp till önskade temperaturer. De övriga våningar blev däremot något varmare under testperioden. 

Fakta

En tredjedel av all värmeförlust i en byggnad sker genom fönster. Gamla 2-glasfönster (2,6-3,2 U-värde), liknande våra fönster, släpper ut mycket värme ifrån lägenheterna. Utöver genomsläpp genom materialet släpper gamla fönster även in kall luft genom otätheter och springor.

Materialskiktets isoleringsförmåga brukar anges i "U-värde" vilket gör det lättare för oss att mäta samt jämföra olika material emellan. Moderna fönster med 2- eller 3-glas (isolerglas) har ett U-värde mellan 0,9-1,1 vilket är avsevärt klimateffektivare än gamla fönster. Man kan beräkna en besparing på upptill 75 % mindre värmegenomsläpp genom ett fönsterbyte från gamla 2-glasfönster till moderna fönster med isolerglas.  

Förutsättningar

Varje fastighet har specifika förhållanden och hänsyn har tagits inför val av fönster inom vår förening. Vanligtvis när man byter fönster i en fastighet, byts hela systemet ut (fönster och karm) men eftersom våra fastigheter är beklädda med äldre eternitskivor som dessutom är fastmonterade i våra karmar, skulle vi bli tvungna att montera ner fasadbeklädnaden i samband med ett fönsterbyte. Eternitskivorna i sig innehåller också höga halter asbest vilket medför enorma merkostnader för sanering i ett liknande entreprenad. För att undvika dessa kostnader planerade styrelsen redan i början av upphandlingsstadiet att tillsammans med anbud även begära in olika åtgärdsförslag på hur man kan kringgå ev. saneringskostnader. De förslag som vi valde att arbeta vidare med var förslag på åtgärder där man inte behövde byta ut karmarna. Windoor ansågs vara det företag som kunde matcha våra krav samtidigt som de erbjöd oss det mest ekonomiskt förmånligaste anbudet. Totalt tillfrågades 17 svenska fönsterföretag. 

Entreprenaden

  • Innefattar byte av samtliga fönster och balkongdörrar till moderna 2-glas (isolerglas) med ett u-värde på 1,0-1,1. Även fönster i trapphus och andra gemensamma utrymmen byts ut. 
  • Samtliga vädringsfönster byts ut mot nya, utan vädringsdon. (Nya fönstren är utrustade med spaltventiler som möjliggör konstantvädring i lägenheterna)
  • Vardagsrumsfönstren (mot balkong och uteplatser) byts ut mot fastmonterade glaspartier (ej öppningsbara)
  • Samtliga köksfönster samt tvättstugefönster utrustas med "Dreh-Kipp"-funktion vilket möjliggör vädring i fönstrets överkant utan att behöva öppna fönstret i sidleds. 
  • Föreningens samtliga 1-rok med ingång från trapphusen (ej suterräng) får sina 2-luftsfönster bytta till 3-luftsfönster. (3 st mindre fönster istället för 2 st stora, bygglov krävs ej från Kommunen)
  • Samtliga karmar målas invändigt i lägenheterna för att få ett jämnare helhetsintryck samtidigt som ev. nyansskillnader mellan fönster och karm elimineras. Utvändigt utrustas karmarna med aluminiumbeklädnad i vit kulör.
  • Samtliga fönster mot loftgångar samt uteplatser utrustas med låsfunktion (med nyckel).
  • Med samtliga lägenhetsfönster medföljer persienner i vitt kulör.

 

Mer att läsa om fönsterbyte:

http://xn--fokusbostadsrtt-dlb.se/articles/energieffektiva-fonster-ger-battre-varme-och-hojer-vardet/

http://www.byta-fonster.se/content/n%C3%A4r-ska-man-byta-f%C3%B6nster-information-och-fakta-om-f%C3%B6nsterbyte-k%C3%B6pa-f%C3%B6nster

HSB Brf Kaktusen (Referensprojekt)

www.windoor.se/case-kaktusen

Om det inte går att öppna sidorna genom att klicka på webbadresserna ovan, kan du kopiera adressraden samt klistra in i ny flik på din webbläsare.