OVK - Obligatorisk ventilationskontroll

 

Allmän information
År 1991 infördes kravet på Obligatorisk ventilationskontroll (OVK). Det var regeringen och riksdagen som ansåg att det måste göras något åt den undermåliga innomhusmiljön. Alla har rätt till en god ventilation och ett bra inomhusklimat. Därför ska en obligatorisk OVK utföras regelbundet.

Vad gäller i vår förening?
Vårt ventilationssystem bygger på självdrag och det är inte tillåtet att bygga om det till ett frånluftssystem. En OVK ska utföras vart 6:e år vid självdragsystem.  

Självdrag och hur fungerar det?
Från kök, badrum och toaletter strömmar luft ut och den tas in genom tilluftsventiler i alla sovrum och vardagsrum. Utomhusluften är ofta kallare än inomhusluften på vintern och det är då självdrag fungerar som bäst, eftersom draget skapats av temperaturskillnaden.

Vilka är de vanligaste felen?
Den vanligaste orsaken till en anmärkning är att köksfläkten kopplats till ventilationssystemet. 

Om lägenhetshavaren har kopplat köksfläkten till ventilationssystemet är det den boende som själv får bekosta återställandet till ursprungligt skick. Om en föregående ägare har gjort den felaktiga installationen är det fortfarande den nuvarande ägaren som måste åtgärda felen. Eventuellt kan man försöka få den tidigare ägaren att betala återställandet.

Andra vanliga fel som måste åtgärdas är, igensatta ventiler vid ombyggnation av kök och badrum samt smutsiga ventilationsdon och ventilationskanaler, vilket försvårar luftflödet. Ett annat problem är att Pax-fläktar i badrum ansluts till ventilationen.

Förslag till åtgärd 
Byt ut köksfläkten som är kopplad till ventilationssystemet till:

  • Kolfilterfläkt som har en inbyggd motor och ett kolfilter som renar luften innan luften kommer tillbaka in i köket
    eller:
  • Fläkt med "non stop" funktion som har en inbyggd motor som alltid är i gång. Den fungerar som spisfläkt vid  högre varvtal men går alltid på ett lågt grundflöde när den inte används vid matlagning.