Vi stödjer inte längre, fullt ut, webbläsaren Internet Explorer (version 11 eller tidigare) då detta är en gammal webbläsare som inte längre underhålls av Microsoft och inte fungerar med modernare webbteknik. Därför rekommenderar vi att ni istället använder er av någon av dessa webbläsare: Google Chrome, Mozilla Firefox, Microsoft Edge eller Apple Safari

Två av fem bostadsrättsföreningar sparar för lite

Sparandet är högre än för fem år sedan, men många föreningar skjuter kostnader för dagens slitage på framtida medlemmar. En konsekvens är att de i högre utsträckning kan behöva finansiera kommande underhållningsarbeten genom lån.

– Större lån ger högre räntekostnader, vilket kan innebära att avgiften behöver höjas längre fram, säger Cecilia Jutell, analytiker på HSB Stockholm och ansvarig för årets upplaga av HSB Stockholms bostadsrättsbarometer.

HSB Stockholms nyutkomna rapport HSB Stockholms bostadsrättsbarometer 2020 sätter strålkastarljuset på föreningarnas ekonomi. Den har ett extra stort fokus på sparande – det vill säga den summa som återstår från medlemmarnas årsavgifter och eventuella hyresintäkter när driftkostnader och räntekostnader är betalda. Sparandet ska täcka föreningens framtida underhåll och uppgår till i snitt 215 kr/kvm/år. Det är en marginell sänkning sedan förra året, men en ökning med 15 procent de senaste fem åren.

En konsekvens av att spara för lite är att föreningen i praktiken skjuter fram kostnader för dagens slitage på framtida medlemmar, vilket inte är hållbart på sikt. Att en förening har ett lågt sparande innebär helt enkelt att dess intäkter inte är tillräckligt stora i relation till dess kostnader.

En anledning till att vissa föreningar sparar för lite kan vara att de inte är medvetna om hur mycket de behöver spara för att täcka framtida underhåll. För att få kunskap om sitt framtida underhållsbehov krävs en 50-årig underhållsplan som innehåller samtliga delar av föreningens fastighet, såsom exempelvis stammar, fönster, tak och fasad.

– Det är positivt att majoriteten av föreningarna har ett tillräckligt sparande, men vår rekommendation är att alla föreningar ser över sitt sparande och ser till att spara lika mycket som man har i genomsnittligt underhållsbehov, säger Cecilia Jutell.

Tillvägagångssätt för ett ökat sparande
Det finns två huvudsakliga vägar att gå för föreningar som vill öka sitt sparande. Då sparandet påverkas av föreningens intäkter och kostnader kan de antingen öka sina intäkter, genom höjda avgifter och hyror från eventuella lokaler, eller sänka sina driftkostnader och/eller räntekostnader.

Ett sätt att motivera medlemmarna till ett ökat sparande genom en höjd avgift är att lyfta vikten av att göra rätt för sig eftersom alla är med och påverkar det allmänna slitaget på till exempel stammar, tak och fasad. Ett annat viktigt argument är faktumet att avgifterna sannolikt kommer att stiga mer på sikt om föreningen behöver ta ett stort lån för att finansiera nödvändigt underhållsarbete.   

– Det kan innebära större avgiftshöjningar framöver, vilket kan bli kännbart, avslutar Cecilia Jutell.

Läs även våra övriga delar om bostadsrättsbarometern

Del 1: Intäkter, driftkostnader och sparande

Ökade intäkter och minskade kostnader har möjliggjort ett ökat sparande.

Del 3: Hur står sig Stockholms bostadsrättsföreningar jämfört med Göteborgs och Malmös?

Bostadsrättsföreningar i Stockholm har högst intäkter och sparar minst.

Del 4: Fem goda råd för bättre ekonomisk hållbarhet

Fem råd som hjälper en bostadsrättsförening att arbeta med sin ekonomi på ett långsiktigt sätt.

Webbinarie med Cecilia Jutell

Se ett samtal med Cecilia Jutell, analytiker på HSB Stockholm, om Stockholms bostadsrättsbarometer 2020.

Bläddra i barometern

Läs hela Stockholms bostadsrättsbarometer här!

Ladda ned rapporten

Ladda ned hela Stockholms bostadsrättsbarometer 2020 här!