Vi stödjer inte längre, fullt ut, webbläsaren Internet Explorer (version 11 eller tidigare) då detta är en gammal webbläsare som inte längre underhålls av Microsoft och inte fungerar med modernare webbteknik. Därför rekommenderar vi att ni istället använder er av någon av dessa webbläsare: Google Chrome, Mozilla Firefox, Microsoft Edge eller Apple Safari

Hyresrätter hos HSB Skåne

HSB Skåne äger och förvaltar ett 40-tal egna fastigheter med hyresrätter runt om i regionen. Du hittar hyresrätterna i LundEslövHässleholm, Ystad och Kristianstad med omnejd. Här hittar du HSB Skånes lediga hyreslägenheter.

Här får du reda på hur du söker en hyresrätt hos oss och vilka uthyrningsregler vi har. Du hittar även information om sådant som kan vara bra att tänka på inför inflytt eller avflytt och annan information som rör dig som redan bor hos oss.

Bli medlem

Som medlem kan du bospara i HSB och få förtur till din nya bostad. Du får också tillgång till juridisk rådgivning, vår uppskattade medlemstidning och mycket mer.
Välkommen!

Sök bostad nära dig

Här kan du söka bland alla våra hyreslägenheter. 

Börja bospara

Som bosparare i HSB har du dubbla förturer, både till nyproducerade bostadsrätter och våra lägenheter att hyra. 

Lediga hyresrätter publiceras på tisdagar

Här hittar du HSB Skånes lediga hyresrätter som publiceras på tisdagar. Du har då möjlighet att söka de lediga objekten till och med måndagen efterföljande vecka. I undantagsfall kan hyresrätter komma att publiceras vid andra tidpunkter, exempelvis vid kort tillträdesdatum. 

HSB Skåne kan avstå ifrån att fördela vakanta hyresrätter för att exempelvis evakuera befintliga hyresgäster, tillgodose befintlig hyresgästs förändrade behov, utgöra tillfällig bostad för kund till nyproduktion eller i andra fall då det behövs för en långsiktig relation mellan hyresvärd och hyresgäst. Sådana tillfälligt undantagna hyresrätter återförs som vakant så snart behovet upphört.

Fördelning av lediga lägenheter i Skåne

Bosparare har möjlighet till förtur!

HSB Skåne fördelar hyreskontrakt till de lediga lägenheterna i följande ordning:

  1. HSB-medlem med Bosparpoäng. Sökande med flest Bosparpoäng erbjuds lägenhet först.
  2. HSB-medlem. Sökande med längst medlemstid erbjuds lägenhet först.
  3. Andra sökande.

Tänk på att du behöver uppfylla kraven i vår hyrespolicy för att bli tilldelad en hyresrätt hos oss.

Innan du blir erbjuden en visning av en ledig hyresrätt kommer en kreditupplysning att tas.

Läs mer om medlemskapet eller ansök om medlemskap.

HSB Skåne kan avstå ifrån att fördela vakanta hyresrätter för att exempelvis evakuera befintliga hyresgäster, tillgodose befintlig hyresgästs förändrade behov, utgöra tillfällig bostad för kund till nyproduktion eller i andra fall då det behövs för en långsiktig relation mellan hyresvärd och hyresgäst. Sådana tillfälligt undantagna hyresrätter återförs som vakant så snart behovet upphört.

Så här bosparar du!

För att bospara i HSB måste man vara medlem i någon av landets HSB-föreningar. Du väljer själv hur mycket du vill spara i månaden och får 1 poäng per hundralapp, max 5 poäng per månad, vilket blir max 60 poäng per år. För att tillgodoräkna dig dina bosparpoäng måste du vara medlem i den HSB-förening där hyreslägenheten är belägen. Läs mer om bosparande här!

Hur loggar jag in?

Du kan välja att logga in med Bank ID eller lösenord. Gå först till 'Logga in' i huvudmenyn.

Inloggning med Bank ID
Välj alternativet 'Logga in med BankID'. Följ anvisningarna.

Inloggning med lösenord
Skriv in ditt personnummer som användarnamn (ååmmddxxxx). 10-siffrigt utan bindestreck. Ange det lösenord som du fick när du registrerade dig hos HSB. Saknar du ditt lösenord väljer du alternativet 'Glömt lösenord?'. När du fyllt i uppgifterna där kommer ett nytt lösenord att skickas till dig. Om du inte har en e-postadress eller ett mobilnummer registrerat hos HSB kommer lösenordet att skickas med vanlig post.

HSB-medlem i annan förening

Om du är medlem i en HSB-förening på annan ort ska du vid tilldelningen av hyreslägenheten flytta över medlemskapet till HSB Skåne. Kontakta din HSB-förening så hjälper de till med överföringen.

Hur vet jag vilka lägenheter som finns lediga hos HSB?

Våra lediga lägenheter publiceras här. Du kan välja att prenumerera på våra lediga lägenheter via e-post och får då information om lediga lägenheter som matchar dina krav direkt till din e-post. Du kan se dina sparade prenumerationer på Mina sidor. Manual för hur du prenumererar på våra lediga lägenheter hittar du längst ner på den här sidan. 

Vad krävs för att få en hyresrätt?

För att bli hyresgäst hos HSB Skåne måste man kunna betala hela den avtalade hyran i rätt tid och samtidigt ha pengar över till andra levnadsomkostnader.

Inkomstkrav motsvarande 3 gånger årshyran

HSB Skåne inhämtar regelmässigt kreditupplysning på personer som erbjuds lägenhet. En blivande hyresgäst ska kunna uppvisa bruttoinkomst motsvarande 3 gånger årshyran. Inkomst är lön, pension, livränta, sjukersättning, studiemedel, ersättning från A-kassa/försäkringskassa och annan arbetsmarknadspolitisk ersättning. Ekonomiskt bistånd godkänns inte som inkomst. Om inkomstkravet inte helt uppnås kan borgensförbindelse eller deposition göra att hyresgästen ändå godkänns.

Ekonomisk förmåga

En blivande hyresgäst ska ha skött sina betalningar i tidigare hyresförhållanden. Vid betalningsanmärkningar görs en bedömning av betydelsen för ett hyresförhållande. HSB Skåne förbehåller sig rätten att pröva och avgöra sökandens ekonomiska förmåga.

Ny information gällande hyresprocessen

En bosparare förhindras att anmäla intresse för en hyresrätt under sex månader om denna under en tolvmånadersperiod avböjt tre erbjudanden. Att inte besvara ett lämnat erbjudande likställs med att tacka nej.

Den dag man tackar Ja till en hyresrätt ska man kunna uppvisa att inkomstkravet uppfylls. I annat fall går turen vidare till nästa intressent. Om inkomstkravet inte uppfylls sparas informationen under sex månader och först efter denna period kan man bli erbjuden en lägenhet med liknande hyra mot uppvisande av ändrad inkomst.

Övriga krav

En blivande hyresgäst ska ha fyllt 18 år när hyresavtal skrivs, ha behov av bostad och för avsikt att bosätta sig i hyresrätten permanent, samt kunna förväntas visa den hänsyn som krävs av en hyresgäst. HSB Skåne inhämtar regelmässigt referens från tidigare hyresvärd, arbetsgivare eller motsvarande.

Hur följer jag min intresseanmälan?

Du kan följa din intresseanmälan i ditt inloggade läge här på hsb.se i menyn 'Sök bostad'. I menyn 'Mina sidor' kan du klicka i om du vill att nya händelser ska skickas till dig som en notifiering via e-post. I menyn 'Mina intresseanmälningar' tackar du ja eller nej till att hyra en lägenhet om du får ett erbjudande.

Om det är första gången du loggar in behöver du först besöka menyn ´Min Profil´, klicka på länken 'Öppna i nytt fönster för full synlighet' och godkänn vår hantering av personuppgifter.

Hyr lägenhet hos en erfaren hyresvärd - det är trygghet

Med omkring 27 000 hyresrätter över hela landet är vi i HSB inte bara en av de stora hyresvärdarna, vi är också en av de mest erfarna. Det är en trygghet för dig som hyresgäst. Vi är dessutom en kooperation, som låter vinsten gå tillbaka till boendet. Det betyder att vi satsar på dig som hyresgäst och investerar i det hus där du bor. Våra hyreslägenheter förmedlar vi i första hand till våra medlemmar som har förtur som medlemsförmån. I HSB vill vi skapa det goda boendet, och det betyder att vi är seriösa och långsiktiga – att vi är en trygg hyresvärd.