Information från styrelsen augusti 2023

02 oktober 2023 Månadens nyheter: Besiktning av den yttre miljön, anonyma meddelanden, anslagstavlor, fjärrvärmeläcka och brandfiltar

Besiktning av den yttre miljön; Den 27 juni genomförde styrelsen en besiktning av den yttre miljön som omfattade både gemensamma ytor och uteplatser till föreningens lägenheter. Styrelsen kan konstatera att föreningens yttre miljö i stort är välskött. Under besiktningen noterades vad som behövde åtgärdas både på gemensamma ytor och på vissa uteplatser. Åtgärder på gemensamma ytor har beställts av HSB och i övrigt har medlemmar fått en uppmaning om vad de behöver göra på sin uteplats. 

Av anonyma meddelanden som satts upp på föreningens anslagstavlor har styrelsen förstått att det finns ett visst missnöje med de skötselregler som finns för uteplatserna. Då vi i styrelsen inte vet vem vi ska vända oss till väljer vi att svara via detta utskick: Uteplatsen är inte en del av lägenheten utan är upplåten separat som en exklusiv nyttjanderätt utan betalning för dig som bostadsrättshavare. Detta innebär att det är föreningen som beslutar om vad som gäller angående markens användning och hur den ska skötas. Som bostadsrättshavare är du skyldig att rätta dig efter föreningens ordningsregler, se vidare i föreningens stadgar. 

De ordningsregler som finns för balkong och uteplats har funnits i flera år och styrelsen har under de senaste åren påmint om dem inför varje sommarsäsong. Om du önskar avvika från ordningsreglerna så ska du kontakta föreningens förvaltare för att föra en dialog om detta på samma sätt som när du ansöker om lov för att t.ex. sätta upp ett staket. För att vi som styrelse ska kunna ta ansvar för föreningens skötsel behöver vi sätta upp regler för detta samt utföra besiktningar. Som medlem är du emellertid alltid välkommen att kontakta styrelsen för att lämna synpunkter och förslag på ändringar i de regler som finns inom föreningen.

 Föreningens anslagstavlor; Nya anslagstavlor har sats upp utanför soprummen och som tidigare finns en nyckel till anslagstavlan upphängd i soprummet på höger sida av hyllan där kompostpåsarna ligger. Föreningens anslagstavlor är i första hand till för information från styrelsen och gårdsombud/-kommitté. Finns det utrymme kan även andra anslag sättas upp, men då ska det framgå vem/vilka som skrivit anslaget.

Under sommaren har det förekommit anonyma meddelande på föreningens anslagstavlor som styrelsen tagit ned. Att inte tillåta anonyma meddelanden på Persiljans anslagstavlor är en viktig åtgärd för att främja ansvar och öppenhet inom föreningen. Anonymitet kan ibland leda till negativa konsekvenser, såsom spridning av rykten eller ogrundade påståenden, utan att det finns möjlighet för föreningen att hantera eventuella konflikter och problem på ett konstruktivt sätt. En policy som inte tillåter anonyma meddelanden på föreningens anslagstavlor skapar en miljö som främjar respekt, öppenhet och ansvarstagande, vilket i sin tur bidrar till en starkare och mer samstämd förening.

Klängväxter mot fasaden; En påminnelse till er som har klängväxter mot fasaden att klippa ner dem så de inte växer upp i hängrännor, på taket eller mot fönsterfoder. De klängväxter som föreningen ansvarar för kommer att klippas ner av HSB.  

Läcka på fjärrvärmeledningen på gård 7; I över ett år har ett arbete pågått för att lokalisera den läcka som finns på värmesystemet på gård 7 utan resultat. Läckan är relativt liten, men oavsett storlek har det försvunnit vatten ur systemet som kontinuerligt behövt fyllas på. Tillsammans med energikonsult från HSB har styrelsen kommit fram till att vi behöver byta kulvertarna (isolerade rör under mark) på gård 7 för att komma till rätta med problemet och inte riskera att det blir ett större eller fler läckage. Upphandling av arbetet kommer att göras nu under hösten/vintern och själva arbetet kommer att utföras under våren/sommaren nästa år. Det går en kulvert mellan varje huskropp så föreningen kommer att behöva gräva på flera ställen på gården under arbetets gång.

Brandfiltar i kvartersgårdarna; Det finns nu även brandfiltar uppsatta i kvartersgårdarna. De sitter i anslutning till brandsläckarna som finns i entréhallen samt på övre plan i samlingslokalen.